Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Tatin torta

Bevallom, a főzés nem tartozik az erősségeim közé. Valószínűleg ebben nagy mértékben közrejátszik ama tény, hogy Ő kedvenc étele a sajtos-tejfölös tészta (két Picinykém sem tiltakozik ellene). Ennek elkészítésénél csupán arra kell ügyelnem, hogy a sajtot a reszelőnek ne a nagy lyukú, hanem a kis nyílásokkal rendelkező részen reszeljem le. A tészta 8 perces főzési idejének betartása kismiska ehhez képest.
 
Viszont sütni szeretek. Nagyon! Lehet sütemény, torta, kalács, kenyér, kifli, zsemle, stb. Minden jöhet. Egy kikötésem van: legyen egyszerű! Az egész éves kedvencünk (szerencsére télen-nyáron van alma) a Tatin nővérek tortája, akik ha minden igaz, szórakozottságuk lévén fejjel lefelé pakolták a hozzávalókat a tepsibe. Már pusztán e miatt is rajongok érte!  Teljes mértékben tudok velük azonosulni. Nekem csak arra kell ügyelnem, hogy véletlenül se a tészta kerüljön alulra, és az alma felülre.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
 
A recept Stahl Judittól származik, mindössze egy hozzávalót módosítottam: 5 dkg-mal kevesebb vajat használok hozzá. (Az ihlet akkor jött, amikor egyik alkalommal kiderült, hogy nincs elég vajam itthon.)
Fontos közlemény: a torta nem tepsiben, hanem serpenyőben készül. Amennyiben csak műanyag nyelű serpenyőnk van, akkor azt érdemes alufóliával többször körbetekerni!
Lássuk hát a receptet:
a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. hideg víz
az almás töltelékhez:
1 kg savanykás alma
5 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1. Elsőként a tészta elkészítéséhez kell hozzálátni, mert minél tovább van a hűtőben, annál jobban érzi magát.  Tehát a lisztet elkeverjük a porcukorral, majd a hideg vajat hozzámorzsoljuk, végül a tojássárgáját és a hideg (!) vizet hozzáadva összedolgozzuk nagyon-nagyon gyorsan. Mert mint már mondám, nem szereti a meleget. (36 °C alatti testhővel rendelkező egyedek tovább pacsmagolhatják. Betanított gyíkok és békák előnyben!) A gombóccá gyúrt tésztát folpackba bugyoláljuk, és a hűtőszekrénybe helyezzük minimum fél órára, de akár egy egész éjszakára is lehet.
2. Ezek után nekiállhatunk az alma hámozásának, és vékony szeletekre vagdosásának. Ha ezzel készen vagyunk, akkor egy serpenyőben az 5 dkg vajat felolvasztjuk, és ráöntjük a 20 dkg kristálycukrot. Eme elegyet aranybarnára pirítjuk, majd pedig nyakon  öntjük az almával. Közepes lángon cirka 15 perc alatt puhulásra ösztökéljük. (Én nem teszek rá fedőt, mert akkor túl levesessé válik.) Ahogy a savanykás almát bevonja az édes cukormáz, majd a kihülés állapota felé haladva köréje kocsonyásodik… Isteni! Olykor előfordul, hogy itt meg is állok. Mert ugye meg kell kóstolni, hogy jól sikerült-e. Csak egy kanálkával. Aztán még eggyel.  Azt a keveset pedig miért is hagynánk meg? Szerencsére közel a közért. Restart! 🙂
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
3. Harmadik lépésként várjuk, hogy kihűljön az alma, és hogy dideregjen a tészta.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
4. Bekapcsoljuk a sütőt 200 °C-ra (gázstő 6-os fokozat). Amíg melegszik, addig a tésztát kicsivel nagyobbra (1-2 cm-rel) nyújtjuk mint a serpenyő átmérője. Utána pedig ráhelyezzük a kinyújtott példányt az almák tetejére. Ennek egyik egyszerű módja, hogy a tésztát felcsavarjuk a nyújtófára, majd az almák fölött lecsavarjuk. Ezt követően a széleit szorosan betuszkoljuk az almák alá.
Senki ne lepődjön meg, ha szakad. Egy jó tanács: Ne essünk pánikba! Vegyünk mély levegőt, vizezzük be az ujjunkat, majd simítsuk össze az eltávolodott részeket. Ha nagyobb kráter keletkezett, akkor bizony foltozásra van szükség: egy fölösleges darabot az oldalából lecsippentve szintén vizes ujjal összedolgozzuk. Tádám, készen is vagyunk a varázslattal.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
5. A serpenyőt (műanyag nyelet több réteg alufóliába kell csomagolni!) a felmelegített sütőbe helyezzük 20-25 percre. Ha megsült, pár percet várunk, és kiborítjuk egy tálra.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
A nyári változatnál csak annyi különbség van, hogy vaníliafagylalttal tálalom. Isteni finom! És ahogy a Tatin nővérek mondanák: Bon apettit!
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

A legegyszerűbb süti

No igen, Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ életében ez az első recept. Mert eddig azt hittem, hogy nem illik a blog profiljába. Most pedig azt, hogy igen. Mert mégiscsak Kucorgónál (helyesen -ban lenne a vége, mert az otthonunk, de jelen esetben kissé furcsán hangzana) kerül terítékre. És szeretjük. A sütit. És Kucorgót is. 🙂
A most bemutatott sütemény annyira pofonegyszerű mint amennyire finom. A nyár folyamán anyukám lepett meg minket vele egy látogatásunk alkalmával. Neki pedig Mautner Zsófia mutatta. Nem személyesen. Televízión keresztül.  Ő is változtatott rajta egy kicsit, aztán én is. 🙂
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
A recept tényleg annyira egyszerű, hogy amikor egy hosszabb túra, szánkózás vagy bármi után hazatérvén csak minimális energiánk maradt a “rögtönvalamifinomat” táplálék előállítására, no akkor jön ez a fantasztikus sütemény.

Mert ehhez alapanyag szinte mindig van otthon:

  • gyümölcsök (30-40 dkg)
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csésze zsemlemorzsa (én saját készítésű, durvábbra aprított változatot használtam)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Elkészítése:
1.  Elsőként a sütőt 180 fokra állítom, hogy felmelegedjen.
Amíg a gyümölcsöket megpucolom és kimagozom, addig a vajat egy serpenyőben felolvasztom, és nyakon öntöm a cukorral, majd aranybarnára karamellizálom.  Utána a gyümölcsöket kiporciózom a hőálló tálkákba (lehet egy nagyobb tálban is sütni az egészet):  körülbelül a 1/2-ig vagy a 2/3-áig teszem a gyümölcsöket.  Ezt aztán meglocsolom a karamellizált cukor felével.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

2.  A serpenyőben maradt karamellhez hozzákeverem a zsemlemorzsát, majd azt is a gyümölcsökre öntöm.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

3. Utána már csak annyi a dolgom, hogy a tálkákat a felmelegedett sütőbe helyezzem cirka 20 percre (amíg a zsemlemorzsa aranybarna színt nem kap).
És kész! Jó étvágyat Mindenkinek!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Arra azért ügyeljünk, hogy több tálkával készüljön mint ahányan vagyunk. Biztos, hogy többen is repetázni szeretnének majd! 🙂

Ha egyéb ötleteimre is kíváncsi vagy, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!