Bevallom, a főzés nem tartozik az erősségeim közé. Valószínűleg ebben nagy mértékben közrejátszik ama tény, hogy Ő kedvenc étele a sajtos-tejfölös tészta (két Picinykém sem tiltakozik ellene). Ennek elkészítésénél csupán arra kell ügyelnem, hogy a sajtot a reszelőnek ne a nagy lyukú, hanem a kis nyílásokkal rendelkező részen reszeljem le. A tészta 8 perces főzési idejének betartása kismiska ehhez képest.
Viszont sütni szeretek. Nagyon! Lehet sütemény, torta, kalács, kenyér, kifli, zsemle, stb. Minden jöhet. Egy kikötésem van: legyen egyszerű! Az egész éves kedvencünk (szerencsére télen-nyáron van alma) a Tatin nővérek tortája, akik ha minden igaz, szórakozottságuk lévén fejjel lefelé pakolták a hozzávalókat a tepsibe. Már pusztán e miatt is rajongok érte! Teljes mértékben tudok velük azonosulni. Nekem csak arra kell ügyelnem, hogy véletlenül se a tészta kerüljön alulra, és az alma felülre.
A recept Stahl Judittól származik, mindössze egy hozzávalót módosítottam: 5 dkg-mal kevesebb vajat használok hozzá. (Az ihlet akkor jött, amikor egyik alkalommal kiderült, hogy nincs elég vajam itthon.)
Fontos közlemény: a torta nem tepsiben, hanem serpenyőben készül. Amennyiben csak műanyag nyelű serpenyőnk van, akkor azt érdemes alufóliával többször körbetekerni!
Lássuk hát a receptet:
a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. hideg víz
20 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. hideg víz
az almás töltelékhez:
1 kg savanykás alma
5 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1 kg savanykás alma
5 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1. Elsőként a tészta elkészítéséhez kell hozzálátni, mert minél tovább van a hűtőben, annál jobban érzi magát. Tehát a lisztet elkeverjük a porcukorral, majd a hideg vajat hozzámorzsoljuk, végül a tojássárgáját és a hideg (!) vizet hozzáadva összedolgozzuk nagyon-nagyon gyorsan. Mert mint már mondám, nem szereti a meleget. (36 °C alatti testhővel rendelkező egyedek tovább pacsmagolhatják. Betanított gyíkok és békák előnyben!) A gombóccá gyúrt tésztát folpackba bugyoláljuk, és a hűtőszekrénybe helyezzük minimum fél órára, de akár egy egész éjszakára is lehet.
2. Ezek után nekiállhatunk az alma hámozásának, és vékony szeletekre vagdosásának. Ha ezzel készen vagyunk, akkor egy serpenyőben az 5 dkg vajat felolvasztjuk, és ráöntjük a 20 dkg kristálycukrot. Eme elegyet aranybarnára pirítjuk, majd pedig nyakon öntjük az almával. Közepes lángon cirka 15 perc alatt puhulásra ösztökéljük. (Én nem teszek rá fedőt, mert akkor túl levesessé válik.) Ahogy a savanykás almát bevonja az édes cukormáz, majd a kihülés állapota felé haladva köréje kocsonyásodik… Isteni! Olykor előfordul, hogy itt meg is állok. Mert ugye meg kell kóstolni, hogy jól sikerült-e. Csak egy kanálkával. Aztán még eggyel. Azt a keveset pedig miért is hagynánk meg? Szerencsére közel a közért. Restart! 🙂
3. Harmadik lépésként várjuk, hogy kihűljön az alma, és hogy dideregjen a tészta.
4. Bekapcsoljuk a sütőt 200 °C-ra (gázstő 6-os fokozat). Amíg melegszik, addig a tésztát kicsivel nagyobbra (1-2 cm-rel) nyújtjuk mint a serpenyő átmérője. Utána pedig ráhelyezzük a kinyújtott példányt az almák tetejére. Ennek egyik egyszerű módja, hogy a tésztát felcsavarjuk a nyújtófára, majd az almák fölött lecsavarjuk. Ezt követően a széleit szorosan betuszkoljuk az almák alá.
Senki ne lepődjön meg, ha szakad. Egy jó tanács: Ne essünk pánikba! Vegyünk mély levegőt, vizezzük be az ujjunkat, majd simítsuk össze az eltávolodott részeket. Ha nagyobb kráter keletkezett, akkor bizony foltozásra van szükség: egy fölösleges darabot az oldalából lecsippentve szintén vizes ujjal összedolgozzuk. Tádám, készen is vagyunk a varázslattal.
5. A serpenyőt (műanyag nyelet több réteg alufóliába kell csomagolni!) a felmelegített sütőbe helyezzük 20-25 percre. Ha megsült, pár percet várunk, és kiborítjuk egy tálra.
A nyári változatnál csak annyi különbség van, hogy vaníliafagylalttal tálalom. Isteni finom! És ahogy a Tatin nővérek mondanák: Bon apettit!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: