A legegyszerűbb süti
No igen, Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ életében ez az első recept. Mert eddig azt hittem, hogy nem illik a blog profiljába. Most pedig azt, hogy igen. Mert mégiscsak Kucorgónál (helyesen -ban lenne a vége, mert az otthonunk, de jelen esetben kissé furcsán hangzana) kerül terítékre. És szeretjük. A sütit. És Kucorgót is. 🙂
A most bemutatott sütemény annyira pofonegyszerű mint amennyire finom. A nyár folyamán anyukám lepett meg minket vele egy látogatásunk alkalmával. Neki pedig
Mautner Zsófia mutatta. Nem személyesen. Televízión keresztül. Ő is változtatott rajta egy kicsit, aztán én is. 🙂
A recept tényleg annyira egyszerű, hogy amikor egy hosszabb túra, szánkózás vagy bármi után hazatérvén csak minimális energiánk maradt a “rögtönvalamifinomat” táplálék előállítására, no akkor jön ez a fantasztikus sütemény.
Mert ehhez alapanyag szinte mindig van otthon:
- gyümölcsök (30-40 dkg)
- 8 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 csésze zsemlemorzsa (én saját készítésű, durvábbra aprított változatot használtam)
Elkészítése:
1. Elsőként a sütőt 180 fokra állítom, hogy felmelegedjen.
Amíg a gyümölcsöket megpucolom és kimagozom, addig a vajat egy serpenyőben felolvasztom, és nyakon öntöm a cukorral, majd aranybarnára karamellizálom. Utána a gyümölcsöket kiporciózom a hőálló tálkákba (lehet egy nagyobb tálban is sütni az egészet): körülbelül a 1/2-ig vagy a 2/3-áig teszem a gyümölcsöket. Ezt aztán meglocsolom a karamellizált cukor felével.
2. A serpenyőben maradt karamellhez hozzákeverem a zsemlemorzsát, majd azt is a gyümölcsökre öntöm.
3. Utána már csak annyi a dolgom, hogy a tálkákat a felmelegedett sütőbe helyezzem cirka 20 percre (amíg a zsemlemorzsa aranybarna színt nem kap).
És kész! Jó étvágyat Mindenkinek!
Arra azért ügyeljünk, hogy több tálkával készüljön mint ahányan vagyunk. Biztos, hogy többen is repetázni szeretnének majd! 🙂
Ha egyéb ötleteimre is kíváncsi vagy, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:
Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!