Rendszerezés a konyhai fiókokban I.
Miután én kipipáltam a három felső fiókom rendbetételét, örömömben megnéztem, hogy kinek milyen módon sikerült még ezt elérnie a saját tulajdonánál. Végül annyi példát találtam, hogy megint folytatásban közlöm majd. Most az első részt az újrahasznosítás és a csináld magad mozgalom jegyében ismertetem. Persze a kettő többségében fedi is egymást. 🙂
Kérdezhetnénk, hogy ebben meg mi az újrahasznosítás? Hát a fiók :). Nem kell külön edény, tároló; egyenesen bele a fiókba! Lehetőleg üveglap legyen az elején, így még ki sem kell húzni, ha vásárlási listát írunk. Csak egy pillantást vetünk rá, és megállapítjuk, még egy évig nem kell venni lisztet!
Szerintem akinek mély fiókja van, annak hihetetlenül praktikus megoldás lehet, ha perforált falemezt tesz a polc aljába, majd a lyukakat megfelelő távolságban fa hengerekkel tömi be. Ezzel megakadályozza, hogy a tányérok egymásnak koccanjanak.
Itt van minden! Plusz egy szint a konzerveknek, műanyag tárolók a nasiknak, és egy pár üveg lekvár is. Ebből látszik, hogy ügyes tárolással elfér egy kisebb közért a fiókunkban :).
A gyerekek étkészletét mi másban rendszerezhetnénk mint színes tárolókban.
Ez KarlaLina, a
http://mokkamekka.blogspot.com/ írójának a konyhai fiókja. Miután számára is fontos a környezetvédelem, ezért öko mosószert használ, és még annak flakonjait is újrahasznosítja.
Ha magazinjaink számára találtunk egy esztétikusabb tárolót, mint ez a “gyönyörű” műanyag példány, akkor tárolhatunk benne a későbbiek folyamán fűszernövényeket is. A főzés során csak előkapjuk a fiókból, és ott álldogálhat a gáztűzhely mellett, amíg meg nem fő a fűszeres ebéd.
Az előbbi fűszertárolási megoldásnál ez egy kicsit helyigényesebb, de jobban áttekinthető. Praktikusan táblafestékkel lekezelték a tetejét, így ha megunjuk az adott fűszert, csak letöröljük, és ráírjuk krétával az új kedvencünk nevét.
Ez az egyik kedvenc blogíróm Kiscsetresz fiókja, aki szereti is azokat rendszerezve és kihasználva. Befőttes üvegbe rakva minden nyersanyag szépen, rendesen. Sehol semmi kihasználatlan hely!
Itt régi kosarakat, fadobozokat hasznosítottak újra. Tény, hogy sokkal szebbek mint a műanyag dobozaim, de hát azokkal is kell kezdeni valamit.
Falapok lemérve, beragasztva. Pont akkorára, amekkora helyre szüksége van az adott konyhai eszközöknek.
Nem kell kérem faltól falig falapokat rakni! Elég, ha csak akkora, hogy ne keveredjenek a különböző főzési folyamatokhoz valók. Arra, hogy még miket lehet kihozni ezekből a falapokból, a forrás gombra kattintva kaphattok még némi inspirációt.
Ha az elválasztók esetén is az újrahasznosításra szeretnénk törekedni, akkor ragadjunk meg egy pár vonalzót, és nosza rajta! Ha pedig egyszer egy olyan kíváncsi vendég érkezik hozzánk, akit a kanalunk pontos mérete érdekel, akkor tutira nem leszünk gondban az érték megadásával.
Ha függőlegesen a legnagyobb merőkanalunk nem fér el, akkor egy átlós megoldással még mindig próbálkozhatunk.
Én úgy gondolám, hogy itt a függőmappa tartókat bevonták a konyhai feladatokba. Nékem tetszik!