Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Konyhatuning: a kenyértartó úr ruhája

A helyzet két év óta mit sem változott:

Magával ragadott, beférkőzött az agyamba, és engedelmeskednem kell neki.
Nem tudok másra gondolni, csak rá!
Újra és újra látnom kell őt: reggel, délben és este, és sokszor más napszakban is.
Úgy érzem, hogy teljes mértékben eluralkodott rajtam, de nem tudok ellene tenni semmit.
Leigázott!
Szeretem!
Szenvedélyesen szeretem!

Ezt a szakirodalom függőségnek nevezné?
“Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik.” /forrás: Wikipedia/
Oké, vállalom, K. a. vagyok, csíkos bármi függő! A csíkok festése, mely korábban csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód volt nálam, az évek során elszabadult és dominánssá vált:

Legjobban azt szeretem, ahogy lehúzom a festőszalagot, és élessé válik a két csík közötti vonal. Előtte izgalommal vegyes várakozással tekintek rá, hogy a maszkoló nem tépi-e fel az alatta lévő festékréteget, vagy nem folyik-e meg a frissen festett rész.  :))

Az egész a csíkos falunkkal kezdődött (itt olvasható), utána pedig elvesztem….

 

PICT0038Eme remek darabot nagymamámmal folytatott cserekereskedelem alkalmával sikerült megkaparintanom (illetve elcserélnem egy gyönyörű fa kenyértartóval). A legjobb az egészben, hogy mindkettőnk meg volt győződve arról, hogy zseniálisan jó üzletet kötött. 🙂

Persze ütött-kopott darab, de ezen könnyen lehet segíteni.

 

PICT0079Első lépésként kissé megcsiszoltam az egyébként is kopottas részt. Csak azért, hogy még nagyobb pacát kapjak. 🙂 De főként, hogy tapintásra ne legyen olyan éles a különbség a festett és kopott rész között.

Utána felragasztottam egy festőszalagot átlósan a felületére. Szerettem volna, hogy az eredeti színében (részben) tovább pompázzon.

 

PICT0092Aztán lefestettem fehér alapozóval.

 

PICT0098Utána újabb maszkoló csíkokat ragasztottam fel, hogy a korábban csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmódom (azaz csíkok festése) dominánssá válhasson.

 

PICT0100Végül színek formájában előtört a kicsike. 🙂

 

PICT0114Aztán a maszkoló letépésénél a régi festék egy része is eltűnt. Kitépjük a hajunkat ilyen esetben? Ááá, dehogy! Festék, a jó barát jön, és segít.

Ezzel újabb részt választottam le maszkolóval az eredeti színről, és mentával lemázoltam.

 

 

PICT0151Végül ezt az eredményt kaptam. 🙂

A két szélén és az alján látható piros csík dekortapasszal lett megoldva.

 

PICT0137Bár az akrilfesték jól bírja a vizet, azért nem árt lakkal is bevonni a felületet.

 

És  ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

 Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: kávédaráló más szerepben

Azt már többször is érzékeltettem, hogy minő lelkesedéssel tudok megkaparintani egy-egy kuka mellé “kiállított lomot”, melyet aztán vigyorral az arcomon, indiánszökdeléseket imitálva hazaszállítok.

Közel egyenrangú örömforrásnak tekinthető, ha a kacatot valaki más bányássza ki, majd átnyújtá nékem. Mert tudja, hogy szeretem.

A lomot.

És azt is, aki odaadta. 🙂

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEz egy kávédaráló volt fénykorában.

Ugye milyen gyönyörű?!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElső lépésként leszedtem a daráló részt az alapról, majd nekiestem mindkettő csiszolásának (illetve a fém részen a festék kaparásának is). És takarításának (azt inkább nem is részletezem, hogy a daráló belsejében milyen érdekes képződményekre bukkantam).

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMiután végeztem az előbbi metódussal, ezt az eredményt kaptam.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKövetkezhetett a kedvenc részem: a festés. Naná, hogy csíkos mintában gondolkodtam.  🙂

Maszkolóval elválasztottam a csíkokat, majd a közöket különböző színűre festettem. Az alap felső felét pedig fehérre mázoltam.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVégül ezt az eredményt kaptam.

Szeretem, ha egy régi használati tárgy a későbbiekben is valamilyen funkciót tölt be. Mégiscsak ezért jött létre.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍgy lett a kávédarálóból befőttes gumi tároló. 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

És most mondhatnám, hogy ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról, de így nem lenne igaz (csak félig húzhatok át egy pontot):

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

 Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: mélyfiók rendszerezése

Lassan egy éve történt, hogy konyhai mélyfiókunk csatlakozott a “Szeretem a rendet és le a rumlival!” klubba. Rendszeresen járt is a lelkem oda, de aztán egy törés (robotgépünk az örök elektronikai hulladékok mezejére távozott) eltántorította, és az új szerkentyű – mely az előzőnél jóval nagyobb és több tartozékkal felszerelt – ismét a Káosz irányába sodorta.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a bűnös: a piros robotgép, mely felforgatta (szó szerint) mélyfiókunk életét (a korábbi rendszerezéséről itt írtam) . Jóval nagyobb és több tartozékkal felszerelt mint az előző, amely nem bírta a napi 1 kg liszt kenyértésztává dagasztását. Ez legalább győzi erővel. 🙂 Viszont macera volt a ki- és bepakolása is, épp ezért kikerült a pultra.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAz egyéb tartozékai más konyhai kütyükkel osztozva egy kiszuperált csöpögtetőn kaptak helyet.

 

 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANo de nehogy azt higgyük, hogy ezzel el van intézve a fiók. Mert még mindig akadtak szerkentyűk, melyek helyre vágytak.

Volt egy kisebb gyümölcsös ládám, melyet telepakoltam konzerves dobozokkal, valamint megskalpolt műanyag flakonokkal (a kép bal oldalán), ezekben pedig elhelyeztem a kép jobb oldalán található tárgyakat.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A végén pedig ezt az eredményt kaptam. 🙂

 

Most pedig jöjjön egy apró ráadás:  a tepsik. Én mindig azt gondoltam, hogy ezeknek a daraboknak fölösleges helyet kialakítani a szekrényben. Minek? Gondoltam én, amikor ott a sütő. Aztán elkezdtem napi szinten kenyeret sütni. És itt jött a bökkenő: amíg pirul odabenn a melegben a pékárú, addig egy gombostűnyi hely sem marad a munkapulton a tepsiktől. Kellett egy megoldás!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a sütőnk tepsikkel megpakolva.

Igazság szerint az óriási kacsasütőt évente egyszer használom, ezért a sarokszekrényünk hátsó szegletébe rejtettem.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA többit pedig a sütő alatti fiókba. A korábban itt tárolt dolgok (itt látható) egy része a mélyfiókba került át.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA szilikonos sütőformák tárolására pedig találtam egy egyszerű megoldást:

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAfeltekerem őket, és gumival átkötözöm. 🙂

 

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

 Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: tárolóedények készítése és címkézés

Első látásra beleszerettem. Porcelánfehér teste, színes fejfedője és a pocakját diszkréten takaró táblafesték egyből rabul ejtett.  Csak hát drága volt a kicsike. Meg távoli.

Megalkottam hát az olcsó és közeli változatát. 🙂

 

 

14702252_201308061632Íme rajongásom tárgya, melyet a Threshold dobott piacra a tengerentúlon.

 

 

Két tervet is kidolgoztam megalkotására:

 

1. Az első változat esetén az alapot mi magunk készítjük el (egyébként ezek a Threshold edények több diy bloggert is megihlettek, megszámlálhatatlan változatban alkották újra. Most én is csatlakozom a sorhoz. 🙂

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVegyünk egy (vagy több) alaposan megtisztított befőttesüveget…

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA… melyet bevonunk kívülről festékkel. Én a múzsa kedvéért két üveget fehér (vizes bázisú zománc) festékkel mázoltam le négyszer a tökéletes takarás végett.

Aztán eszembe jutott a csodálatos Chalk paint festékem, melyet Enikőtől (Nemiskacat blog írója) lehet rendelni.  Ebből elég volt két réteget is felkenni, igaz, ezt utána lakkal is be kell vonni.

 

 

2. A második változathoz bizonyos értelemben “mák” kell:  nekem akkora szerencsém volt, hogy hasonló alappal már rendelkeztem 🙂

so_liszt_szarithato_gyurmabol_cimke

Voltak ezek a gyönyörű mázas kőedényeim. Korábban már készítettem számukra címkét (itt olvasható), de a szódabikarbónás díszek nem bírták a mindennapi használatot, és sorra lepotyogtak. Éknek (pl. karácsonyfadísz) kiválóak, de napi gyűrődést nem bírják.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tehát ott tartunk, hogy vannak a lefestett befőttesüvegek és a kőedények (ezekkel semmi teendőm nem volt).

Most pedig következzenek a fedelek. A kőedények fa fedelét kissé megcsiszoltam, majd akril festékkel bevontam kétszer.

A befőttes üvegek tetejét nem kellett csiszolni, csak festeni. 🙂

Utána lakkal is bevontam a lefestett fedeleket.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Utolsó simításként pedig jöhetett a címkézés. Vettem öntapadós táblafestékes papírt, melyre rárajzoltam a címkék formáját.

Ezeket a mintákat a The creativity exchange oldalon találtam, de szebbnél szebb címkéket lehet letölteni a Wordlabel blogról (pl. innen és innen, valamint innen).

 

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 Itt pedig a végeredmény látható. Az én kis Threshold tárolóedényeim:)

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: mosogató és környéke...

…. és a táska esete. Folytatódhatna a cím.

Agytekervényeim rengetegében megbújva létezik egy sejtcsoport, mely folyamatosan az újrahasznosítás mellett propagál.  Közvetlenül mellettük pedig egy “Nincs hely!” szlogent szajkózó banda található. Ezek aztán folyamatos összetűzésbe kerülnek, és hol az egyik, hol a másik kerül ki győztesen. Az esetek 90%-ában az előbbi. Pedig tényleg nincs hely!

A szakadt táska kérdésénél is ők nyerték a csatát. Mert egyébként szuper kis szütyő sok zsebbel, vízhatlan anyagból.  Csak épp egy 9-10 cm-es hasadék keletkezett rajta:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAJavítási költsége: elhanyagolható. A jó öreg ezüst színű ragtapasz mindent gyógyít. Bár nem túl esztétikus. Utcára így nem javasolnám. Viszont a mosogató alatti szekrénybe annál inkább. 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMegtömtem hát mindenféle jóval: mosogatószivacs a kis zsebbe,  öko mosogatótabletta (ezeket arra az esetre, ha a saját készítésű elfogyna) a nagy zsebbe, citromsav (a nagy kiszerelésű elfogyott) és szódabikarbóna a középső zsebbe ….. Van egy csomó zsebe! 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA mosogató alatti szekrény ajtajába két kis kampót fúrtam. Előtte fúrógéppel előfúrtam, mert kemény dió ez az MDF-lap. 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMajd a táskámat felakasztottam. Nagyon hálás a kicsike! 🙂

 

No és miért volt erre szükség? Mert a mosogató környékén sorakoztak vagy dülöngéltek ezen termékek, és csöppet sem nyújtottak az emberi szem számára szép látványt. De kívül kicsi, belül nagy táska megoldotta a problémát. 🙂

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

 • munkapult cseréje a mosogató melletti részeken
 • mosogató és környékének kérdése
 • mélyfiók rendszerezése
 • munkapult növelése
 • hűtőszekrény és környéke
 • szőnyeg ?
 • kamraajtó
 • kenyértartó
 • takarítás
 • renoválás
 • dekoráció
 • cseppfelfogó rész
 • fűszerek?
 • címkék
 • csepegtető tálca
 • szagelszívó burkolata

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

 

 

 

SK ajándékok tiniknek

Az előző bejegyzésben a kisebb gyerkőcök számára mutattam pár ötletet (itt olvasható) ajándékok készítésére.  Most pedig jöjjön a kicsit nagyobb korosztály. Bevallom, sokkal nehezebb dolgom volt mint korábban. Mert a tinik azért egy csöppet finnyásak tudnak lenni ezen a téren (is). Épp ezért megpróbáltam egyszerűbben elkészíthető ötleteket összegyűjteni, hogy negatív kritika esetén ne dörgöljük az illetékes orra alá: “Pedig heteken keresztül dolgoztam az ajándékodon!” 🙂
(Zárójelben megjegyezném: én az összeset elfogadnám.)
(Újabb zárójelben: igaz, már nem vagyok tini. 🙂
 klipsz 015.jpg
Rögtön egy egyszerűen megvalósítható ötlettel kezdenék a Vintage Bazaartól.
A divat gyors változásának megfelelően tudja módosítani az ajándékozott a topánkája ékét. 🙂
PICT0007
Ezt az emlékeztető táblát még tavaly karácsonyra készítettem az unokahúgom számára. A mi esetünkben bevált. 🙂 Az elkészítése ezen a linken olvasható.
bookend1
Ki találja ki, hogy ez mi volt korábban? (Igen, egy műanyag állatka.) Szerintem nagyon jól mutat, és elkészítése (Natalme oldalon) is pofonegyszerű. A könyvek pedig végre nem dőlnek el.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Az utóbbi évek nagy slágere a saját gyártású trófea. Ez az unikornis papírmaséból készült, és meglehetősen egyszerű a kivitelezése (saját tapasztalatból mondom). Pontos, magyar nyelvű leírás ezen a linken található.
rsz_nyaklanc_kozelrol
Lányok esetén egy vagány ékszerrel talán nem nyúlhatunk túlságosan mellé. Itt egy remek ötlet Katától.
 
És ha már az ékszereknél tartunk, akkor jöjjön egy szuper karkötő anyacsavarokból. Leírása itt található.
_MG_7508_mk
Egy újabb zseniális ötlet ruházatunk kiegészítésére. Nyaklánc pólókból. Képes leírás pontról pontra a Masni és dekoráció oldalon található.
 tablet_tok_hazilag_tech2
A tablet tok kivitelezésénél még varrótudásra sincs szükségünk. Takács Nóra pedig megmutatja videón az elkészítésének mikéntjét.
 star-trek-spock-iphone-case
Ha pedig a modern kor vívmányainál tartunk, akkor itt egy humoros ötlet saját készítésű mobiltokra.
al-final
A végére tartogattam az egyik nagy kedvencemet. Az UFO, aki fényével épp bekebelez egy tehenet. 🙂 Bár a leírása angol nyelvű, de az ábrák segítségével könnyen értelmezhető. (Itt olvasható.)

 

Ajándékok készítése a kisebb gyerkőcök számára

Emlékeim szerint én már gyermekként is jobban örültem a saját készítésű ajándékoknak mint a gyári társainak. Persze az időtől is függ, hogy Jézuska a boltban szerzi be a meglepetést vagy saját maga barkácsolja. Itt most olyan ötleteket gyűjtöttem össze, melyek könnyen elkészíthetőek, ugyanakkor látványosak. Főként egy kisgyermek számára. 🙂
 Autópálya a hímnemű gyerkőcöknek. Ha akarja a nőnemű is kaphat. Kitartásunktól és kartonpapír mennyiségünktől függ, hogy az út hossza a szomszéd házig vezet-e, vagy csak a kanapéig. 🙂
papirvar
Ha már autópálya, akkor látványnak mellé egy vár is dukálna. A pontos leírás Időtetrisz oldalán található.
 8210f7d69132c389d2dfd1e8b59c726f
Bocsánat, de leragadtam ennél az autópályás koncepciónál. Vezetés nem megy zene nélkül. 🙂
A hangszerek elkészítésének angol nyelvű leírása itt található.
 F4MGP8XGTXK8ILP.LARGE
Vagányabb gyerkőcök szobájában jól mutathat egy papírtányérokból megalkotott csontváz.
Leírása ezen a linken.
 a0d93d751d1b03004d682580c9c47a1b
A totyogók leginkább vagy a plüssök címkéit vagy a zárak birizgálását részesítik előnyben.
Ennél a darabnál az utóbbira helyezték a hangsúlyt a szülők. Elkészítése pofonegyszerű: egy falap és egy rakat zár, kapcsoló, görgő, stb. szükséges csak hozzá. Elkészítése itt olvasható.
 7db02ca72ed1b2d05fe417a8630d8e51
A karácsonyi ajándékok gyakori darabja a babaház, melyet akár saját magunk is elkészíthetünk.
 d3ae35981c006c51445188d7736f48df
Egy ötlet arra, ha nem a gyerkőcök babáinak, hanem a sajátjainknak szeretnék házat építeni. Ebben az ötletben az a legnagyszerűbb, hogy várakozás esetén nem foglal helyet. Csak lapra hajtjuk. Természetesen igény esetén festhető is a karton. Szuper képes leírás található ezen az oldalon.
 IMG_4708
Berg Judit: Micsoda idő! mese kedvelői biztos ugrálnának örömükben, ha ezt lelnék a karácsonyfa alatt. A Kifli és levendula blogon az elkészítése is megtalálható.
 játékjó3
A kevésbé gyakorlott varrók is nekiállhatnak ezeknek az édes figuráknak az elkészítéséhez.
Lauránál szabásmintát is találhatunk hozzá.
 PC240871
Itt pedig egy remek ötlet egy egyszerűen elkészíthető barkácspadra. Az Otthon édes öko otthon oldalon található a leírása.
 DIY karácsonyi ajándék ötletek
Természetesen a babakonyhát sem hagyhattam ki. Íme  egy egyszerű, de látványos darab Katától.  Ehhez tényleg csak minimális barkácstudás és egy szék szükséges.

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!