Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Öko kárpittisztítók tesztje

“Minden tavasznak van egy kitüntetett napja, ami minden más tavaszi napnál fényesebb. Mikor a napsugár még csiklandóbban játszik a tarkón, mikor a szellők még huncutabbul fütyülnek, mikor a kikelet ritmusára még veszélyesebben ver a szív, mint más tavaszi reggeleken. Naptárakban sajnos nincs jelölve ez a kacér és szédítő ünnep, ezzel a páratlan reggellel csakis a lélek számol.” /Cserna-Szabó András/

Múlt héten én is találkoztam vele: fütyülő szellő, csiklandós nyakszirt, ütemesebb szívverés, madárcsicsergés, ablakon beáramló fénysugár…. És akkor a szemem rátévedt az eddig téli hónapok jótékony homályában megbúvó szutykos fotelunkra:

Gondoltam, ha már a tisztításába kezdek, akkor tesztelek. Első körben a jobb karfára ecetet, az ülő részre (ott foltok is voltak) mosószappant, a bal karfára sót használtam a következőképpen:
Ecet: Én 20%-os ecetet használok, ezért azt fele arányban vízzel szoktam hígítani. Ezt egy szórófejes flakonba töltve a szennyezett felületre spricceltem. Utána semmi teendő.
Só: 2 kanál sót 2 kanál vízzel összekevertem, majd szivaccsal a karfára dörzsöltem.
Mosószappan: 1 kanál reszelt mosószappant (némi epeszappant is tettem hozzá a folt miatt) 2 dl forró vízzel felöntöttem, majd habverővel habosra vertem. Ezt a habot kentem rá szivaccsal az ülőrészre. Utána a maradékot törölközővel letöröltem, majd vizes ruhával is áttöröltem.

A teszt eredménye:

Az ecetben megint nem csalódtam, egész szép munkát végzett.
A sós kezelésről ezt már nem mondhatom el. A kosz nagy részével nem sikerült megbirkóznia.
A szappanos lemosás olyannyira jól sikerült, hogy nem csak a folt tűnt el, hanem a virágok is. 🙁
Ezért kérek mindenkit, hogy mielőtt kárpittisztításba kezdene, próbálja ki a szert egy kevésbé látható helyen! 


Második körben (a maradék kosz eltávolítására) a másik nagy kedvencemet, a szódabikarbónát fogtam be: a fotelt először vízzel bespricceltem, majd szódabikarbónával beszórtam. Száradásig rajta is hagytam, majd utána leporszívóztam.

A szódabikarbónás tesztelés eredménye:
A karfák gyönyörűen tiszták lettek!Konklúzió: Enyhébb vagy közepes mértékű szennyeződésnél az ecet tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. 

Erősebb szennyeződésnél a mosószappan vagy a szódabikarbóna nyerne. 
Figyelmeztetés: Mielőtt kárpittisztításba kezdenénk, próbáljuk ki a szert egy kevésbé látható helyen, nehogy a kárpitban kárt tegyünk! 


Mindenkinek szép napot, és jó alkotást kívánok!

Karácsonyi dekoráció még egyszerűbben

Ha a múltkori bejegyzés az egyszerű dekorációról szólt (itt olvasható), akkor a mostani főcímet meg kell toldani még két B-vel. Ugyanis a három hozzávaló egyre redukálódott. A szalagra.
Pontosabban szükségünk van még egy “aprócska” kiegészítőre: egy szekrényre. De ez aztán tényleg minden háztartásban fellelhető! 🙂
Az eredeti ötletet 1-2 éve láttam a Better Homes and Gardens magazin honlapján. Azóta érlelődött bennem az elhatározás, hogy én is megvalósítsam. Miután az étkező szekrényünkben rendet teremtettem, ő bizonyult a megfelelő alanynak a kísérlet számára. Becsomagoltam. 🙂

Összesen 8,7 méter szalagra volt szükségem. Először függőlegesen erősítettem fel az ajtókra, majd vízszintesen.
Az ajtók belső részén szélesebb celluxszal rögzítettem:

 

Miután az ajtógomb beleesett a szalag útvonalába, ezért azon a részen egy aprócska lyukat vágtam, miután a fogantyút leszereltem.

Utolsó simításként pedig felkerült a négy masni, melyek közepére felvarrtam a már jól ismert szódabikarbónás-keményítős díszeket (elkészítésük itt olvasható) A masnikat szintén tű és cérna segítségével rögzítettem azért a  függőlegesen futó szalagokra, mert a vízszintesen fekvőket kissé lehúzná.

Ha pedig jól belejöttünk a csomagolásba, akkor a párnákat se hagyjuk ki! 🙂

Ribbon-Wrapped Pillow
forrás

 

Karácsonyi dekoráció egyszerűen

Az egyszerű karácsonyi dekoráció feltételei a következők:
1. Éles látás (amennyiben ez nincs meg, akkor nem árt egy kutyát beszereznünk). Ha szemünk a megfelelt kategóriába sorolható, akkor indulhatunk a (gally, ág, vessző)vadászatra. Legjobb területek a fás övezetek, de akár a házunk előtt is rábukkanhatunk egy szép példányra (miután egy ölre valót összeszedtem a színházból hazafelé sétálva, végül a tökéletes darabra ott bukkantam). A vad becserkészése némi kockázattal járhat, ha idegen kutya is van a közelben. Ekkor cselhez folyamodva szalonnával elterelhetjük a figyelmét, amíg a kinézett faágat megkaparintjuk. Utána nem árt gyorsan elfutni.
2. Piros szalag.
3. Szódabikarbóna, keményítő és víz. Igen, ez megint az a recept lesz, amiből konyhai címkéket is készítettem. Miután ismétlés a tudás anyja, ezért bemásolnám, mert tényleg remek:
Szóval régóta kerestem olyan süthető gyurma receptet, ami hófehér színű. Végül találtam is az inspirativ.hu (arról már írtam korábban, hogy milyen nagyszerű hely) oldalon keresztül Adrienn kuckójában, mely a következőkből áll össze:
Kell hozzá fél csésze kukoricakeményítő, egy csésze szódabikarbóna, 3/4 csésze víz.
Először a porokat összekeverjük, majd a vízzel elvegyítjük. Közepes/alacsony lángon “főzzük”, amíg sűrű gyurmává nem válik. Fóliába csomagolva kihűtjük.
80 fokra előmelegített sütőben szárítjuk a kész díszeket, félúton megforgatva, egy órán keresztül.Amikor kiszáradt és kihűlt, festhető.

Én ezt az egészet megvadítottam egy kis csipkével, amit először egy csempekészítőnél láttam:

Kinyújtottam a “tésztát”, majd egy csipketerítőt ráhelyezve
megint keresztülmentem a nyújtófával. Így a csipke mintája belenyomódott.
Utána karácsonyi formákkal  kiszaggattam.

Most pedig lássuk, hogy mi sült ki a három hozzávalóból:

Ha tetszett, akkor tekintsétek meg Ármin csodafáját is, mert szerintem az is gyönyörű!

Higiénikus ember, avagy a mellékhelyiség tisztítása

Amikor nyilvános mellékhelyiséget kell meglátogatnom, mindig csak ezt a KFT szerzeményt dúdolgatom. Tudom, egy kissé pihent számnak számít, de valószínűleg pont azért szeretem 🙂

Akinek nincs ideje végighallgatni a dalt, annak itt a tanulság része:

Én higiénikus ember vagyok,
Én higiénikus ember vagyok.
Higiénikus ember vagyok,
Én higiénikus ember vagyok.
Vécépapírral letörlöm,
Amit magam után hagyok.
Ámde hol van a wc-papír,
Üres a tartó, hol a papír?
Na, jól van, itt van a PZS nálam,
Hozott anyagból dolgozok bátran.
Saját kezemmel pucolom a vécét,
Azaz csak a vécé ülőkéjét.
Na, ezt se csinálnák sokan utánam,
Na, ezt se csinálnák sokan utánam,
Na ezt se csinálnák sokan utánam.
Most pedig jöjjön egy pár recept, ha nem is a nyilvános WC-k takarításához, de az otthoniakhoz mindenképp (az első hét módszer PraktiKatától származik):
 
 • 1. módszer: Szórd be vastagon szódabikarbónával a vécécsésze peremét és belsejét. Csepegtess a mély részbe pár csepp folyékony szappant is, hagyd állni pár percet, majd vécékefével tisztítsd ki és öblítsd le. A peremet dörzsöld meg nedves ruhával. Mosd ezt ki és dörzsöld át megint.
 • 2. módszer: 10 dkg bóraxszal (patikában kapható) szórd be a vécécsészét egy éjszakára. A belsejébe önts fél dl 10%-os ecetet is, majd súrold át a kagylót. Viselj gumikesztyűt, mert a bórax erős szer.
 • 3. módszer: 1 liter olcsó kóla és két evőkanál 10%-os ecet keverékével öntsd le a vécécsészét és keféld át jól. Reggel az átkefélési metódust ismételd meg.
 • 4. módszer (gyors): keverd el egy citrom levét annyi bóraxszal, hogy krémszerű végterméket kapj. Viselj gumikesztyűt. A pasztával kend be a kagylón lévő foltokat, majd 15 perc elteltével súrold át és öblítsd le a felületet.
 • 5. módszer: 2 dl 20%-os ecettel dörzsöld át erősen a vécécsésze felületét, hagyd állni 1-2 órát, ezután súrold át.
 • 6. módszer: poríts 5 db C-vitamin-tablettát és ezzel súrold át a kagylót. Még ne öblítsd le. Hagyd hatni az aszkorbinsavat 1-2 órán át, és súrold át megint.
 • 7. módszer: dobj 2 Alka-Seltzer pezsgőtablettát (patikában kapható) a csészében lévő vízbe. Kb. negyedóra alatt rendesen feloldódik. Ezzel súrold át a kagylót. Hagyd hatni 30 percen keresztül, súrold át másodszorra is, s öblítsd le a vécét.
 • 8. módszer: szinte újjávarázsolja a WC-kagylót, ha citromsavat szórunk bele (a lefolyó részbe egyaránt), és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnapra a vízkőnek és barnás elszíneződéseknek nyoma sem lesz. 

A piszkos és tiszta mosdókagyló előállításának trükkjei

A piszkos mosdó receptje:
A tökéletes hatás eléréséhez nem árt, ha van a háztartásunkban minimum két gyerkőc, akik a napi betevőjük elfogyasztása közben előszeretettel részesítik előnyben az evőeszközök helyett a felső végtagjaikat.
Amennyiben rendelkezésünkre állnak, akkor garantálom, hogy a piszkos mosdó tökéletes képe akár fél napi munkánk gyümölcseként is elénk tárulhat. Ehhez azonban egy nagyon szigorú utasítást be kell tartani: folyóvízen és gyermekkézen kívül semmi sem érintheti ezalatt az idő alatt a mosdónkat! Amennyiben ezt a szabályt nem tartjuk be, félő, hogy az optimálisan mocskos hatást nem érjük el a kívánt periódus alatt. Ez esetben reklamációt nem fogadok el!
Tehát két kis csemeténket ültessük le az asztal mellé, majd helyezzünk eléjük egy-egy kakaóscsigával megfejelt tányért (esetleg lekváros kenyér is jó lehet. Szigorúan valami sötétebb, mondjuk szilva- vagy áfogyadzsem, ami a fehér mosdón szinte rikít). Kívánjuk nekik jó étvágyat, majd gyönyörködjünk benne, ahogy összemaszatolják a kis arcukat és kezeiket eme kakaós csodával. Ha teli a pocak, akkor természetesen kézmosás. Engedjük, hogy a mosdókagylót minél inkább körbetapicskolják. Lehet, hogy most egyeseknek nagy önuralomra lesz szükségük, de újra elmondom: Ne nyúljunk semmivel sem az összekakaózott felülethez. Nem, még kézzel sem szabad törölgetni!!!
Utána tereljük őket a játszótér felé. Legjobbak azok az eu-komform játszóterek, melyeket egy homoktengerre építettek az esetleges balesetek elkerülése végett. Ha vannak még rajtam kívül olyan szerencsések, akiknek ez megadatott, akkor örülhetnek, hogy Picinykéiket nem kell feltétlenül a homokozóba erőltetniük, mert csúszdázás, hintázás és egyéb tevékenység közben is megfelelő mennyiségű homokszemcsét sikerül magukra vonzani. 1-2 óra “úszkálás” után természetesen megint a mosdó felé vesszük az irányt, próbálva levakarni gyermekeinkről (és nem a mosdóról!!!) a koszt.
(Ha a mocskos mosdó előállítására tervezett napon rossz idő van, akkor se csüggedjünk, van B terv is: játszóterezés helyett iktassunk be vízfestékezést gyermekeink számára. Ha kisebbek, és az ecsetet még nem tudják használni, akkor nyugodtan engedjük, hogy kis kezecskéikkel maszatoljanak a festeni kívánt felületen. Természetesen ezt a tevékenységet a mosdókagylónál se hagyják abba.)
Most pedig következzék az ebéd. Első fogásnak olyan levest ajánlanék, amely paprikás rántást igényel. Lehetőleg levesbetétnek minél nagyobb és csúszkálósabb tésztát javasolnék, melyek az evőeszközök használatában kevésbé járatos személyeket arra kényszerítik, hogy végül két kis kezüket használva helyezzék a szájukba. Aztán második fogásnak valami paradicsomosat szorgalmaznék. Tapasztalatból mondom, hogy a bolognai spagettinél tökéletesebbet nem is találhatnánk (a tészta fontosságáról már az előbbiekben írtam). Végül desszertnek: minél csokisabb, annál jobb! Természetesen gyümölccsel is zárhatjuk a főfogást: a cseresznye- és meggyszezon tökéletes alkalma annak, hogy olyan fajtákból választhassunk, amelyek nem csak a ruhát, de a fehér porcelánt is színesebbé teszik.
Ha pedig mindenki pontról pontra betartotta az utasításokat, akkor a mosdónak a következőképpen kell kinéznie:

A tiszta mosdókagyló receptje(i):
Tudom, hogy nehezen veszünk búcsút eme gondosan megtervezett alkotásunk látványától, hiszen fél napi munkánk van benne (itt csemetéinkről sem feledkezhetünk meg, hiszen az ő közreműködésük nélkül hosszabb ideig tartott volna az elkészítése), de ha mégis rászántuk magunkat, akkor nézzük, hogyan tehetjük tönkre:
1. Első módja, hogy megint unalmasan fehér mosdókagylónk legyen:
Ecettel bespriccelem, majd 10 percig állni hagyom a felületen (ez fertőtlenít). Utána szódabikarbónával megszórt szivaccsal áttörlöm. Ennyi 🙂Ecet és szódabikarbóna.
Ez a keverék már a lefolyó tisztításánál is bevállt.

2. Második lehetőség, hogy szemünk épségét kockáztatva csillogó mosdónk, kádunk vagy mosogatónk legyen:
Szódabikarbónával beszórjuk a tisztítani kívánt felületet, majd öko mosogatószerrel kicsit meglöttyintjük, és végül szivaccsal nekiesünk.

3. Harmadik mód arra, hogy fél napi munkánkat 2 perc alatt tönkretegyük:

 • 1 bögre bórax                                         
 • 1 bögre szódabikarbóna
 • 1/4 bögre citromsav
 • Ezeket összekeverem, majd a takarítás során beszórom vele a kádat vagy mosdót vagy mosogatót, majd szivaccsal jól eldolgozom. Öblítés, és kész is van!

  És akkor lássuk, hogy ezek a szerek mit tettek a mi mosdónkkal:

  
  Tudom, szánalmasan vakítóan fehér lett! 🙂

  Hófehérke másképp, avagy a gyümölcsök és zöldségek tisztítása

  Réges régen, nagyon messze innen, élt egyszer egy leány,
  kinek a Hófehérke nevet adták talán.
  Hogy miért-e nevet találták ki számára éppen?
  Bőre fehér volt mint a hó, arca piros mint a rózsa, haja fekete mint az ében,
  nem kétséges hát, hogy ez a név őt illette meg.
  Volt egy mostohája is, kinek küllemére szintén lehetett szépet mondani,
  belsőleg viszont gonosz volt,
  ki reá rosszat szólt,
  arra átkot szórt.
  Volt egy tükre is eme hölgynek,
  mellyel minden nap konzultációra ült össze.
  A tükör a királyné egyébként sem aprócska önbizalmát volt hivatott megerősíteni abbéli tényben,
  hogy ő a legszebb e vidéken.
  Mindaddig a pillanatig kielégítő választ is adott,
  míg a következő álláspontra nem jutott:
  Szép vagy, szép vagy szép királynő, de Hófehérke százszor szebb tenálad!
  Ekkor a királyné éktelen haragra gerjedve,
  az alább ismertetett tervet kieszelte.
  Az ötlött fel ugyanis benne,
  hogy ezen a nem kívánatos tényen változtatni kéne.
  Épp ezért magához hívatta a vadászt,
  és megparancsolt neki egy erdei sétát:
  Vigye magával Hófehérkét is, aki mindig valami szépre vágyik,
  hiszen így tavasszal az erdő virágoktól pompázik.
  Egy kikötése volt csupán,
  mostohalánya a kirándulás végére ne felülről, hanem alulról szagolja az ibolyát.
  A vadász jó ember volt, megkegyelmezett a leánynak,
  aki végül addig futott,
  míg a hét törpe házának küszöbében el nem bukott.
  Miután feltápászkodott, körülnézett,
  és nagy rendetlenséget észlelt.
  Nekiesett hát a rendrakásnak,
  és egy-kettőre tiszta lett a törpék háza.
  Aztán vacsorát főzött,
  s a végére úgy elfáradt, hogy egy pár percre ledőlt.
  Rögvest mély álomba merült,
  és néhány órával később hét kicsi szempár figyelő tekintetére ébredt föl.
  Hamar összebarátkoztak a felek,
  s a törpék úgy döntöttek,
  együtt jól ellesznek.
  Minden reggel – bányába indulás előtt – puszit nyomtak a fejére,
  és a következő tanácsot kötötték a lelkére:
  Féltünk téged lelkem,
  mosatlan gyümölcsöt ne fogyasszál semmiképp sem!
  Szépen éldegéltek így nyolcan az erdő közepén,
  míg pár kilométerre arrébb a következő nem történt:
  A gonosz királynő ismét tükréhez lépett,
  és már előre örült azon ténynek,
  hogy most biztosan ő lesz a legszebb e vidéken.
  De a tükör – holmi ripityára töréstől tartva – csak épp hogy hallhatóan
  suttogta Hófehérke nevét újonnan.
  A királynő éktelen haragra gerjedt,
  de most a vadász helyett a kertészét kereste fel.

  1 liter vízbe 1-2 evőkanál szódabikarbónát teszünk.
  Ebben áztatjuk a gyümölcsöket
  vagy zödségeket 1-2 órán keresztül.
  Utána átmossuk őket folyóvízzel.

  Egy kis permetszert kért tőle,

  mellyel egy gyönyörű piros almát vont be.
  Majd öregasszony gúnyát öltve,
  arcát banyaszerű kinézetűre festve,
  elindult, hogy megkeresse “lányát”.
  A rengetegben meg is lelte vala,
  és egy szem fogát kivillantva,
  megkínálta e méreggel átitatott “nektárral”.
  Hófehérke épp beleharapott volna,
  mikor bevillant a törpék tanácsa.
  Ezért mielőtt az almát szájához érintette,
  a szódabikarbónát vízben elkeverte,
  majd az almát beletette.

  Így őt a vég elkerülte,
  a királynét viszont megkörnyékezte.
  Mikor látta, hogy az alma-trükk nem vált be,
  arcát fagyos mosoly járta be,
  s valószínűleg ma már a pokol bugyrait járja be.

  A romantikusok kedvéért azért megemlíteném,
  hogy végül a királyfi is színre lép,
  aki – a törpék legnagyobb bánatára -,
  elvitte Hófehérkét otthonába.
  Ott aztán nagy boldogságban éltek,
  főként mikor hetesikreik születtek.
  Ekkor már a törpék is örültek végtelenül,
  hiszen mindegyikük dajkáhatott egyet sorbanállás nélkül.
  Tovább is mesélhetném éppen,
  de a történet itt vége felíratra lépett.

  Ui.: A megbotránkozók kedvéért közölném, hogy ez nem egy vers, csak egy néhol rímelő farigcsa,
        melynek főszereplője a szódabikarbóna.

  A szódabikarbónás áztatáson kívül még kettő gyorsabb, de több hozzávalót igénylő ötlet:

  1. Gyümölcs- és zöldségmosó spray készítése:

  • 1 csésze víz
  • 1 csésze ecet
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 20 csepp grapefruitmag kivonat

   Permetezzük a termékekre, majd 5 perc után öblítsük le.

  2. Gyümölcs- és zöldségmosó spray készítése:

  • 1 csésze víz
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. szódabikarbóna

   Permetezzük a termékekre, majd 5 perc után öblítsük le.

  Ha ezeket használjuk, akkor a zöldségek és gyümölcsök tovább frissek is maradnak!

  Reszkessetek porcicák, avagy a szőnyegtisztítás rejtelmei!

  Bevallom, nem vagyok a porszívózás szaktudora. Amolyan “csak ahol a papok táncolnak” – féleképpen végzem eme tevékenységet. Jelenleg. Ugyanis nagyobbik Picinykém mindent megtesz, hogy fejlődjek ezen a téren is. Ő már szinte a kezdetektől baráti kapcsolatot ápol a fent nevezett háztartási készülékkel. Példának okáért, amikor pár hetes korában előkerült az orrszívó-porszívó, ő – a legtöbb poronttyal ellentétben – nem kitépni akarta a készüléket a kezemből, hanem a lehető legnagyobb nyugalomban, két kezét összekulcsolva, szemét félig lehunyva, szinte meditatív állapotba kerülve, tűrte, hogy megszabadítsam a nátha okozta kellemetlen tünetektől. Aztán nem sokkal később csatlakozott a pocakfájós babák egyesületéhez, és négy hónapig lelkesen részt is vett a “gyűléseken”. Magyarán szólva ordított, ahogy a torkán kifért (9 óra volt a rekordja). Én persze gondos anyaként mindennel próbálkoztam: kitanultam az azt enyhítő masszázstechnikák sorozatát, langyos vízbe ültettem, és még sorolhatnám. És ezek után mi volt, ami végül megnyugtatta? Természetesen a porszívó hangja. 🙂 Épp ezért ne csodálkozzunk azon sem, ha első szavai egyike a “Huuuuu!” volt. Aztán ahogy cseperedett a Drága, úgy került még közelebbi kapcsolatba a porszívóval. Pontosabban annak csövével. Nálunk nem volt kérem járást segítő komp, tili-toli vagy talicska, az ő mankója bizony a porszívócső volt. Mindenhová magával cipelte, sőt valószínűleg titokban, az éj leple alatt még “A porszívózás nagymesterei” önképző körbe is eljárt. Történt ugyanis egy napon, amikor én a nappalinkban üldögéltem, hogy az akkor 1,5 éves Nagyobbik Picinykém bebotorkált oda, kezében akkorra állandóvá vált társával, körbenézett, és arra a megállapításra jutott, hogy itt bizony cselekedni kell! Itt-ott ugyanis szöszgombolyagok húzódtak meg. Minekután pedig ő közelebb volt a talajszinthez mint jómagam, ezért jobban átlátta a gondosan nevelgetett porcicák tartózkodási helyét. Tehát a fotelt elhúzta, szőnyeget felhajtotta, a polcok előtt lehasalt, és közben a porszívőcsővel gondosan végigjárta ezeket a területeket.
  Én pedig mozdulni sem tudtam a döbbenettől, hogy az én 1,5 éves Picinykém tart nekem előadást a porszívózás rejtelmeiről. 🙂
  Na jó, lehet, hogy porszívózni jobban tud, de én pedig azt tudom, hogy miként lehet például a szőnyegek színét felfrissíteni:

  Szőnyegtisztítás hozzávalói:
  szódabikarbóna és nem árt egy porcukorszóró sem

  Meghintjük a szőnyeget a szódabikarbónával.
  Állni hagyjuk 20-30 percet.

  Kiporszívózzuk. és tádám!
  A képen nem látszik, de tényleg élénkebbek a színek.

  Ha esetleg porallergiás is van a családban, akkor a matrac tisztításánál leírtak alapján illóolajat is keverhetünk a szódabikarbónához.
  Ha pedig foltok is vannak a szőnyegen, akkor víz és ecet 8:2 arányú keverékével át lehet törölni. Nyugi, az ecet szaga elillan.
  Jó tisztítást!

  Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!