Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Egy kopott bőrtáska újjászületése

Az ember lánya elmegy nyaralni. Családostul. Csodálatos szállás. Gyönyörű környezet. Szebbnél-szebb kirándulóhelyek. És aztán egy betonolvasztó kánikulai napon 11 óra tájban az agyába villan, hogy nincs tej. És kenyér se. Felkerekedik, irány a bolt. Baktat. Elér egy kerítéshez. Biciklik, szőnyegek, lábbelik, sapkák, mobilvécé, táskák, overálok, stb. Valamilyen távoli erő hívja, csalogatja befelé. Igen, minden kétséget kizáróan ez egy….

És már nem érzi a tarkóját égető napsugarakat, nem hall, csak lát. Csahol, szimatol, szemével kutat, mellső végtagjaival kapar, keres.
Pár órával később boldogságtól megrészegülve, hátán a zsákmánnyal hazatér. Megmutatja a családtagoknak. Megmutatja a szállásadónak. Üldözi vele a még ott nyaralókat. Ők pedig veregetik a hátát, és dicsérik: “Szép fogás!” És az ember lánya határtalanul boldog. 🙂

A hetek alatt sikerült annyira lehiggadnom, hogy nem fogom az orrotok alá dörgölni, hogy bibibííí mennyi mindent vadásztam fillérekért. Csak egyet: Bibibíííí vettem 300 Ft-ért egy szuper (kopott) bőrtáskát!!!

Most pedig megmutatom, hogy miként lehet újjávarázsolni. (Nubuk bőr esetén nem alkalmazható!).
Természetesen nemcsak táskára, hanem bármely bőrárura (cipő, kabát, öv, stb) használható (KIVÉVE NUBUK BŐRből készült termékek!) A cipőknél még az nagy előnye is megvan, hogy impregnálja az anyagot. 🙂

Hozzávalók: – méhviasz (Bioboltokban általában granulátum formában kapható.)
– levendulás illóolaj (ez csak az átható turis szagok eltüntetése végett)
– szivacs (Miután a sminkeléshez való viszonyom hosszú hónapok alatt sem változott, ezért bátran használtam fel ezt a szivacsot (mely homály, hogy mire való).)
Kinagyítva a táska kopottas részei. 🙂
A felolvasztott méhviaszba belekevertem pár csepp levendulás illóolajat, majd a szivaccsal bedörzsöltem a táskába. A képen a felső pánt kivételével már a nagyjával végeztem. Jól látható a különbség.
Utána egy fél pár zoknival (ezen a linken már írtam róla bővebben, hogy otthonunkban miként nő napról napra a számuk), de bármilyen anyagdarab megteszi, leszedtem róla a felesleget, hogy ne csillogjon minden felület, mellyel érintkezésbe lép.
És íme a végeredmény! 🙂
Hajszál híján “kecskére káposztát” effektus jött létre.
Ha nem vagyok résen, a modell (hugicám) meglép a táskámmal. 🙂
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

A kukabúvár szemetesének tisztántartása

Kisebbik Picinykém legkedvesebb elfoglaltsága (lenne) a “fogj meg valamit, és dobd ki a szemetesbe” játék. Minap megyek ki a konyhába, és azt veszem észre, hogy Cukorka ott áll a kitárt szemetes szekrény előtt. Arcán huncut mosoly, de szemén látom: “Hopsz, már megint lebuktam!” Meg mernék rá esküdni, ha már elegendő mennyiségű sárgarépát elropogtatott volna, amely a  fütyülés tudományához szükséges, akkor most figyelemelterelés végett egy Hacki Tamást is megszégyenítő dallamba kezdene. Na de miután az ő és a sárgarépa viszonya meglehetősen ambivalens, ezért marad a jó, öreg, anyát lefegyverző mosoly. Ezek után természetesen nincs más választásom, mint visszamosolyogni, kivenni a kezéből a kidobástól épp csak megmentett nagyobbik Picinykém cipőjét, majd indul a kukabúvárkodás, melynek eredménye a következő: még egy pár cipő, egy darabjaira szétesett játék (még megjavítható) és egy ép játék.

Szemetesünk tisztítása alatt hallgassuk meg Hacki Tamás
füttykoncenrtjét. Kellemest a hasznossal 🙂
Bár kisebbik Picinykémet a kellemetlen szagok hidegen hagyják, engem a legkevésbé sem. Ennek kiküszöbölésére a szemetesvödör aljába öntök fél csésze szódabikarbónát, melyre még szórok egy pár csepp eukaliptusz – vagy levendulaolajat. Így a “búvárkodás” kevésbé kellemetlen :).
Miután a szemetesünket elrejtő szekrény fogantyúi sem a makulátlan tisztaságukról lehetnének híresek, ezért ezt elkerülendő a következő eleggyel fertőtlenítem:
1 tk. bórax 
2 ek. ecet
5 csepp illóolaj (fertőtlenítő hatásúak például az eukaliptusz -, levendula -, teafa- és grépfrútmagolaj)
3 dl melegvíz 
A keveréket beleöntöm egy szórófejes flakonba, és ezt használom a fertőtlenítendő területekre (WC-fogantyú, munkapult, szekrény fogantyú, stb.)

Piroska másképp: avagy a farkas és a matrac esete

Előzmény

Piroskát a farkas fondorlatos módon (szedjen virágot) eltérítette attól a céljától, hogy az anyukája által kitűzött fél óra alatt érjen oda beteg nagymamája házához. Az ordas nem szedett többek között sem Viola arvensist, sem Anagallis arvensist, sem Cichorium intybust, ezért ő odaért időben. Terve a következő volt: megenni előbb a nagymamát, bebújni az ágyába hálóingben és szemüvegben, majd hamm bekapni Piroskát, miután ő feltette a következő kérdéseket: Nagymama, miért ilyen nagy az orrod? Miért ilyen nagy a füled? Miért ilyen nagy a szád?

Cselekmény

A mesében szereplő farkas rosszakarói szerint kényes állatnak számított, de neki orvosi igazolása volt arról, hogy poratkafóbiában szenvedett. Ezen tényeket alapul véve, tehát ne csodálkozzunk azon, hogy csak és kizárólag olyan ágyba feküdt be, amely mindenféle élősködőtől mentes volt. Miután tisztában volt vele, hogy teli  hassal nem valami kellemes a munka, ezért nagymamát inkább bezárta a szekrénybe, majd a matrac alapos kitakarításába kezdett. A kamrában szódabikarbónát keresett, melyet levendulás illóolajjal kevert össze. Ez történetesen volt nála, ugyanis rossz alvónak számított a szerencsétlen (állandó lelkiismeret furdalása volt a cuki állatok elfogyasztása miatt), ezért elalvás előtt mindig cseppentett belőle párnája szélére.

Tiszta matrac hozzávalói: egy csésze szódabikarbóna, melyet 
összekeverünk 15-20 csepp levendulaolajjal (lehet teafa vagy eukaliptusz is).
Végül porcukorszóróval vagy szűrővel (ha egyik sincs, akkor kézzel)
szétszórjuk a matracon. Állni hagyjuk minimum 15 percig, de ha órákig, akkor még jobb.
Végül kiporszívózzuk a legerősebb fokozaton.


A matracon leledzett egy korábbi baleset nyoma abból az időből, amikor a szobatisztaság felé haladó Piroska a hétvégét a nagymamánál töltötte. Ordasunk erre is talált megoldást:
Ecetet összekevert folyékony szappannal 2:1 arányban. Azt szivaccsal felvitte az érintett területre, majd egy fél óra múlva törölközővel felitatta. Erre szórt egy kis szódabikarbónát, hogy az a maradék nedvességet is magába szívja (addig kell ismételten megszórni szódabikarbónával, amíg teljesen meg nem szárad.) Végül kiporszívózta.
(Természetesen ha friss a pisifolt, akkor előbb fel kell itatni törölközővel, és csak utána elkezdeni a fent leírt műveletet.)
Végül a munkától kimerült farkaskoma befeküdt a levendulától illatozó ágyikóba, és attól a ténytől, hogy kivételesen senkit sem falt fel, mély álomba zuhant.

Finálé

Piroska időközben – a röpke 5 órás virággyűjtés során – összetalálkozott a vadásszal, így együtt mentek tovább a nagymama házához. Odaérvén kiszabadították a szekrénybe zárt nagymamát. Az előzményben felvázolt farkas terve kútba esett (pontosabban elvitték az álommanók). Végül minden jó, aminek a vége jó alapon a szunyókáló farkast visszaszállították abba a távoli rezervátumba, ahonnan valamilyen rejtélyes úton-módon idekerült.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!