Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Cirkuszos lámpa

Kérem a kedves Olvasót, hogy a play gombra nyomást gyakorolva indítsa el a zenei aláfestést!

 Figyelem, figyelem!  Németország, Spányolország, Ánglia, Mádágászkár, Ámerika és a világ számos országa után ismét hazánkba látogatott a világhírű Lámpa cirkuszi társulat. Hölgyeim és uraim, csak tessék, csak tessék, csak folyton csak folyvást! Élesítsék szemeiket, hegyezzék füleiket, vastapsra állítsák tenyereiket, mert a világ leghíresebb művészeit köszönthetik köreikben: Adelina lábujjhegytáncosnő lenyűgöző áttrákciója, Jumbo – Dumbo a híres elefánt unokája -, kinek produkciója nem marad felmenője árnyékában, Vasmarci Marcell az erőember, ki puszta kézzel emel(ne fel egy kamiont, de jelenleg csípőproblémái vannak) 100 kg-ot, miközben egy ágyúból lövik ki a cirkuszi kupola irányába, Vasreszelék Leó, a félelmetes oroszlán, ki a nevét kedvenc táplálékáról kapta, és végül, de nem utolsósorban a világhírű egyensúlyozó művészünk  – a jelenleg súlyproblémákkal küzdő – Pufóka és elmaradhatatlan labdája. Csak ma este! Csak nálunk! Itt a vissza nem térő alkalom! Csak tessék, csak tessék, csak folyton, csak folyvást!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a Lámpa cirkuszi társulat. No de hol vannak a művészek?! Egy pillanat! Villany varázsló előkapja a pálcáját, kettőt-hármat köröz vele a levegőben, varászszöveget mormol, és végül…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Tádám, máris előbukkan Jumbo és Pufóka, …

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAmajd bájos Adeléna is feltűnik egy kötélen egyensúlyozva, ….

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA…és végül Vasreszelék Leó és Vasmarci Marcell. Az utóbbi mintha ágyékkötőt viselne a zászlófüzérnek köszönhetően. 🙂

 

 

Most pedig következzék az elkészítésének a menete: 

1. A lámpabura (nekünk nem volt megfelelő méretű otthon, úgyhogy szabtam egyet):

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIgen, ez itt tényleg egy lámpabura. Az Ikea lámpa részlegét csupán 120-szor kellett végigjárnom vizsla tekintetekkel, közben átkokat szórva az áruházra, hogy mégis miért írják azt a honlapjukra, hogy van belőle 1250 darab, amikor egy sincs. Aztán kiderült, hogy nem henger formátumot, hanem téglalapot kell keresnem. Megvettük. Nem lett oda jó, ahová terveztem. Szerencsére nem volt gond a tárolásával, amíg kitaláltam, hogy mi lesz a további sorsa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs jött az ihlet. Csak egy gond volt vele. Túl nagy hosszában és széltében is. Előbb levágtam az előbbiből, …

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA… majd az utóbbiból. A cikkcakkos részt átmásoltam a vágás után maradt részre, majd annak megfelelően kiszabtam. Viszonylag könnyen vágható műanyagból van.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs itt még mindig nincs vége a történetnek. Természetesen a fém részét is le kellett vágnom. Ezt fűrésszel, majd harapófogóval végeztem.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs akkor most jutottunk el ahhoz a részhez, amikor a filmeknél megjelenik 5 perces kezdés ( a valós életben nálam 1 órás meló volt) után a főcím: Cirkuszos lámpa

 

2.  A cirkuszi figurák elkészítése: 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElőször megrajzoltam a figurákat papíron. Többségük saját kútfőből készült, de itt találtam pár olyan jópofa árnyképet, amit vétek lett volna kihagyni. 🙂

Utána átmásoltam fekete kartonra őket, majd kivágtam, és végül a lámpabura belső felére felragasztottam.

Vasmarci Marcell  súlyzóját alkoholos filctollal rajzoltam meg.

 

3. A lámpa külső fele: 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKorábban már volt egy próbálkozásom ezzel a lámpaburával. Vesszőkkel szerettem volna bevonni. Ezért tátong rajta a kelleténél több lik. No meg azért, mert át lett szabva, és ezzel a belső merevítő helye is megváltozott. Ezeket pedig zászlófüzérrel tapasztottam be. A bunting zsinegből és dekortapaszból állt össze. Többségében duplán vettem, és a hímzőcérnával megfelezve összetapasztottam őket, de a lyukaknál szimplán ráragasztottam.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA fekete kerámia alapot pedig a mennyezettel megegyező színűre festettem.

 

4. A lámpa dugvilláját áramforrásra csatlakoztattam, a kapcsolóját a “fel” állapotba juttattam, és újra tádám…..

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

 

Karnisból lámpa

Kisebbik Picinykém nem is oly rég még maga volt a bátorság megtestesült mintapéldánya. Mert ő (ha rajta múlik) villanydróton egyensúlyozva hessegetné el a megfáradt galambokat, puszta kézzel segítené át a másvilágra a családjára támadó darazsakat, a mászóka legmagasabb pontján hajtaná álomra a fejét, és lábbal kényszerítené megállásra a zebrákat figyelemre sem méltató autókat….

Aztán jött RÓKA. Csupa nagybetűvel. Mert baromi félelmetes. RÓKA valami rejtélyes oknál fogva csak sötétben mutatkozik. Nem látja senki. Csak Kisebbik. Persze jöhettünk neki kicsi Vukkal, és  kis herceg megszelídített rókájával, de RÓKÁt az sem tenné barátságosabbá.

Szóval készítettük egy lámpát, hogy fityiszt tudjunk mutatni RÓKÁnak. 🙂

Az eredeti ötlet egy vásári hangulatra hajazó világító nyíl lett volna. Kész volt a megvalósításához szükséges terv is.  Aztán egy este a kukánk mellett  belebotlottam egy szomszéd által kihajított karnisba. És ezzel minden megváltozott (következett még cirka 15 terv, aztán az alábbi lett megvalósítva). 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElkészítéséhez pedig nem kellett más, mint egy karnis (természetesen kerettel is megoldható), egy hosszabb deszka, és  50 db-os égősor, melynek az izzói cserélhetőek. No és némi festék.

 

Most pedig következzék a produkció! 🙂

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a karnis, melyről leszedtem a tapétát és a csipeszeket tartó sínt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAŐ eközben levágott a karnisnál 5 cm-rel hosszabb, 20 cm magas polcdarabot, melynek a csücskeit szintén lenyeste (egy pohárral jelöltük ki a lekerekítéseket).

Aztán újra én következtem. Maszkoló szalaggal leragasztottam a polc széleit, majd a fedetlen részt – ügyelve arra, hogy a lekerekítésnél szintén hagyjak 2 cm részt szabadon – lefestettem világoskék színnel.

Ceruzával pedig felrajzoltam a mintát (azért nem festettem még fel, mert féltem, ha a fúrt lyuk valami miatt máshová esne, akkor tudjak még módosítani.  Jól tettem. :))

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs jött a neheze. Mákom volt, Ő elvégezte helyettem a piszkos munkát. Ugyanis összesen 50 darab lyukat kellett fúrni, de miután a likakat fokozatosan kell tágítani, ezért előbb 3-as fúróval indított, majd 5-ös, 8-as és végül a 10-es fúrószár következett (ekkora az égősoron a gömbök alatti rész átmérője). Össz. 200 fúrás. 🙂

(Ahol a fúrászár szaggatta a fát, ott csiszoltam, majd világoskékkel átfestettem újra.)

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Aztán felfestettem a cirkuszi sátrak tetejét.  Újfent azokat a színeket alkalmaztam, melyeket korábban már a plafonnál (itt látható róla kép) Ez a táblakép szinte kiáltott azért, hogy kissé megcsiszoljam. Tehát nekiestem csiszolópapírral, majd utána az egészet olajjal (én vágódeszkák bevonására alkalmas olajat használtam) átkentem. Ezzel kapott egy antik tábla kinézetet.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAUtána Ő L-vasakkal rögzítette a “táblát” a felfordított karnishoz (tehát ahol a sín futott, abból lett a lámpa alja). A képen 3db L-vas látható, de végül 5 lett belőle. A régebbi olvasók már tudják, hogy az L-vas jóbarátunk, és még ágyat is sikerül építenünk segítségével. (Erről ezen a linken olvasható bejegyzés.)

A karnis falhoz eső részéhez pedig 3 akasztót fúrt fel (1-1 a szélére és 1 középre.)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMajd elkezdtem befűzni az égősort.  Balról jobbra haladtam (ez csak azért lényeges, mert bal oldalon van a konnektor), az 1. lyukba fűztem az 1 izzót, a 3. lyukba a 2. izzót, az 5. lyukba a 3. izzót, és így tovább.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMiután végigértem, haladtam visszafelé, szintén sorrendben, most már csak a soron következő üres lyukat kellett betömnöm.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs kész! 🙂 Már csak fel kellett akasztani a falra.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIlyen nappali fénynél, kivilágítatlanul. A tábla elkészítéséről már korábban írtam egy posztot (itt olvasható), a mágneses-gyurmatartós részről pedig itt.  A cirkuszos táblával színben harmonizáló postaládák pedig ezen a linken találhatók.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATermészetesen a mennyezethez is passzol színeiben. 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIlyen kivilágítva! Ágyő RÓKA! 🙂

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Gyerekszobai lámpák körképe

Az az igazság, hogy épp lámpát gyártok a gyerkőcök szobájába. Napok óta. Hivatalosan: hetek óta. Mert előbb jött A terv, de aztán lekörözte B terv, mely elkészítése dugába dőlt kezemnek nem engedelmeskedő mogyorófavesszők miatt. Aztán ismét A terv felé vettem volna az irányt, de felbukkant C. Csak épp annyi időre, hogy agyam kreatív kapuján bekopogtasson, és már adta is át a kilincset D-nek. D egész éjszaka nem hagyott aludni, és reggelre már bizton tudtam, hogy ő az igazi. Épp kávémat iszogatva rá gondoltam, tervezgettem közös jövőnket, mikor lelki szemeim megpillantották F-et valahol lenn, a szürke állományom rengetegében. Hófehér paripán érkezett, arcán széles mosollyal… Lehet, hogy inkább ő az igazi? Meglátjuk… … de addig is nézzük azokat, akiknek már sikerült választaniuk és megvalósítaniuk lámpa-terveiket.

Jelenleg felhők borítják az eget odakinn, de Fanniéknál odabenn is. Őszintén szólva, ha felettem is ilyen felleg takarná el a napsugarakat, akár még táncolnék is örömömben. 🙂
Aki szintén szeretne ilyen bájos és vidám felhőcskét a szobájába, akkor ezen a linken leírást is talál az elkészítéséről.
Fannival néha egy rugóra jár az agyunk. Míg ő a Montessori játékukból lámpatestet készített, addig én később ágylábat. 
Már csak reménykedni tudok benne, hogy Maria Montessori is meg lenne elégedve a végeredményünkkel. 🙂
Ha erre a lámpára ránézek, máris jobb kedvem lesz. Mert először is vidám sárga színben pompázik, másrészt a Brémai muzsikusok című mese jut róla eszembe. Remek párosítás, remek alkotó (Szentgyörgyi Kata)!
Itt pedig egy zseniális példát láthatunk arra, hogy egy szakadt lámpaburából miként lehet divatos világítóeszközt készíteni.
És ha már a rizslámpáknál tartunk…
Judit kisebb állatok szállíttatására alkalmas léghajót készített belőle. 🙂
Ki ne ismerné a Kifli és levendula blog íróját? Nála minden apróbb, kacatnak vélt tárgy átalakul. Mint jelen esetben a legók lámpává
Noémi Kedvenc otthona által betekintést nyerhetünk egy magazin és a saját hajléka kulisszái mögé. Szerintem tök izgi! 🙂
Ezt a lámpát például a gyerekszobájukba készítette.
vintage lámpa kalitkából
Ez a világítóeszköz nem kimondottan az aprónép birodalmába készült.
De miért ne lehetne egy királylány vagy egy leendő ornitológus szobájában akár? Vagy egy emberkénél, aki 0-99 év között tengeti életét?
Enikőnél egyéb remek ötletre is találtok!
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Egy lámpa átalakulása

Hűtőszekrényünk bemutatásánál megjegyeztem, hogy a dísztányérok és a felettük helyet foglaló lámpa között is egy aprócska affér figyelhető meg. Természetesen csak egy szemfüles nézelődő számára. Az lennék én.
És aztán jött Kinga. (persze csak virtuálisan.) 
És elkezdett énekelni. (persze csak virtuálisan.) 
És beletette a fülembe (persze roppant mód nem virtuálisan), aztán a torkomba (szintén nem virtuálisan) és a…. Most minek részletezzem, úgy ámblokk a hangképző szerveimbe az alább szereplő dalt (mert hát egy végtelen történetnek lehet a kedves olvasó szemtanúja).
 No és miután megnéztem ezt a klipet, a látószerveimbe pedig az énekes hajkoronáját. 🙂
Másrészt én a dalszövegekkel eléggé hadilábon állok, ezért képes vagyok a stoooory helyett lóóóórit énekelni. Látszólag semmi értelme, de…  Kisebbik Picinykém minden egyes károgást papagáj felkiáltással jelez. Story-Lóri, varjú-papagáj, egyre megy a mi családunkban. És a Lóri papagájnak már van értelme 🙂
Na de most már következzék a lámpa sztorija, aki vereséget szenvedett a dísztányérokkal szemben.
Íme a lámpa.
Ez pedig a hálószobai lámpánk, melyet egy pár éve 500 Ft-ért vettem egy bolhapiacon.
Hát nem olyan, mint egy hatalmas dísztányér?!
Ebből csak csere lehet. 🙂
És tényleg az lett.
Gondoltam, viszek egy kis színt is az életébe.
Előkaptam hát azt a festéket, amivel eddig soha nem volt szerencsém.
(Történetes ezt csiszoltam le még száradás előtt a tükrünkről, annyira nem tetszett rajta.)
De nem adom fel!
Most sem volt (szerencsém).
Ezért aztán kikevertem egy számomra tetszetős színt.
És felkerült egy szív is a falra…
… amivel nem egészen vagyok kibékülve.
A díszítése nekem túl erőteljes a többi tányéréhoz képest.
Szóval:  Never ending Lóriiiiiiii, a-aa-a-aa-a… 🙂
Mindenkinek szép napot, és jó alkotást kívánok!
 
Ui.: A hűtő tetejét ne nézzétek, mert az is never ending lóri. 🙂

A visszafordítható projekt

Hozzávalók: 
Színek (mert tavaszt szeretnék a falakon belül is):
szín a vizuális érzéklet azon tulajdonsága, amelynél valamely felület tulajdonságai hasonlóak az olyan észleletekhez, mint a vörös, sárga, zöld és kék, illetve ezek kombinációja[1] Az észlelt szín függ a színinger spektrális tulajdonságaitól, az ingert létrehozó felület méretétől (110 cm x 5 cm), 
alakjától (lámpatest), 
szerkezetétől (kötél),
és környezetétől (szerény hajlékunk); 
függ az észlelő adaptációs állapotától, tapasztalataitól, és a megfigyelthez hasonló érzékletere vonatkozó emlékeitől. A színészlelet kifejezhető, mint térfogati szín, fényszín, testszín, vagy Ganzfeld szín[3]. /forrás: Wikipédia/

Indíttatás: 
Színt, színt, színt! De…
Vannak olyan tárgyak a környezetemben, melyek már kissé divatjamúltak, de szeretem őket. Ez a lámpa is közéjük tartozik. Az első közös szerzeményünk volt az első közös otthonunkba. Az első! Ezért sem szerettem volna maradandó változtatást előidézni rajta. Jelen esetben a metamorfózis bármikor visszafordítható.

A képen 4*20 m szárítókötél látható. De csak hármat kellett felhasználnom. 
A kötelet ugyanolyan módon (hurkolással) rögzítettem a vázon, mint a függőlámpa esetén (itt olvasható). Szerettem volna, ha ebben az esetben is szépen kirajzolódik a spirál forma, de ez az anyag nem volt rá alkalmas (minimálisan azért látható). 
A színek váltásánál az előző végét (jelen esetben a kéket elvágtam) a következő árnyalat (a képen a mályvarózsaszín) alatt vittem tovább. A rózsaszín felkötésénél visszamaradt részt szintén a tekercs alá dolgoztam. 
Az átalakítás 1-1,5 órát (egy film alatt kivitelezhető) vett igénybe.

Nekem olyan, mint egy hatalmas orsó! 🙂
Éljenek a színek! 🙂

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Lámpát kötöztem!

Nekem van a legjobb fej anyukám a világon! Bizonyítékként a legutóbbi esetet vázolnám fel:
Megemlítettem neki (enyhe sóhajokkal tűzdelve), hogy az Ikea of Sweden előállított egy olyan lámpát, mely tökéletesen passzolna a mi előszobánkhoz. Pár nappal később anyukám felpattan egy Budapest irányába tartó buszra, fővárosunkba érkezését követően átlibben a metróra, majd rohamléptekben megközelíti az áruházat, és miközben átsuhan rajta, magához ragadja azt a bizonyos világítóeszközt pár darab svéd húsgolyó kíséretében. Végül – néhány órával később – mosolyogva átnyújtja nekem.
Na ugye, hogy ő a legjobb fej anyuka a világon?!
Itt pedig a szerzeménye:

FOTO Függőlámpa IKEA A lámpa kellemes fényt ad vacsorához - irányított fényt bocsát a bár- vagy étekzőasztalra.
FOTO függőlámpa

És én ezek után mit műveltem a lámpával?! Megkötöztem. Pontosabban áthurkoltam. Még pontosabban a vezetékét átkötöztem spárgával. Mert úgy gondoltam, hogy a spárga jobban illik a fémes zöldhöz. Na de inkább lássuk a tényeket!

Íme az alapanyagok: lámpa és vastagabb spárga.

Először az alsó kis “pöcökre” feltekerve ráragasztottam a spárgát.
Utána következett a kötözés: A függeszték mögött átvittem a spárgát, majd áthurkoltam úgy, hogy a gombolyag lefelé jöjjön ki a “körből.” Ezzel elkészült a csomó. Ha mindig jó irányba kötjük át, akkor lassanként spirál formát adnak ki a csomók a spárgán. 
Cirka 10 cm után ilyen minta rajzolódik ki. A felső részén szabadon kell hagyni 15 cm részt, hogy fel lehessen szerelni a lámpát. Miután Ő ezt véghezvitte, én már létrán folytattam a kötözést.
Egyébként a maradék rész hurkolása villámgyorsan megvan: 5-10 perc. A felső “pöcöknél” szintén ragasztottam a spárgát.

Ez pedig a végeredmény. 
Tényleg nem igényel sok időt, és jó feszültséglevezető tevékenység! :))
Szerintem jól mutatna bármilyen vezetéken. Akár erősebb színekben, vastagabb fonalból is. 
Tessék kísérletezni, és utána beszámolni az eredményekről! :))
Szép napot, és jó alkotást mindenkinek!
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!