Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Konyhatuning: a kenyértartó úr ruhája

A helyzet két év óta mit sem változott:

Magával ragadott, beférkőzött az agyamba, és engedelmeskednem kell neki.
Nem tudok másra gondolni, csak rá!
Újra és újra látnom kell őt: reggel, délben és este, és sokszor más napszakban is.
Úgy érzem, hogy teljes mértékben eluralkodott rajtam, de nem tudok ellene tenni semmit.
Leigázott!
Szeretem!
Szenvedélyesen szeretem!

Ezt a szakirodalom függőségnek nevezné?
“Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik.” /forrás: Wikipedia/
Oké, vállalom, K. a. vagyok, csíkos bármi függő! A csíkok festése, mely korábban csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód volt nálam, az évek során elszabadult és dominánssá vált:

Legjobban azt szeretem, ahogy lehúzom a festőszalagot, és élessé válik a két csík közötti vonal. Előtte izgalommal vegyes várakozással tekintek rá, hogy a maszkoló nem tépi-e fel az alatta lévő festékréteget, vagy nem folyik-e meg a frissen festett rész.  :))

Az egész a csíkos falunkkal kezdődött (itt olvasható), utána pedig elvesztem….

 

PICT0038Eme remek darabot nagymamámmal folytatott cserekereskedelem alkalmával sikerült megkaparintanom (illetve elcserélnem egy gyönyörű fa kenyértartóval). A legjobb az egészben, hogy mindkettőnk meg volt győződve arról, hogy zseniálisan jó üzletet kötött. 🙂

Persze ütött-kopott darab, de ezen könnyen lehet segíteni.

 

PICT0079Első lépésként kissé megcsiszoltam az egyébként is kopottas részt. Csak azért, hogy még nagyobb pacát kapjak. 🙂 De főként, hogy tapintásra ne legyen olyan éles a különbség a festett és kopott rész között.

Utána felragasztottam egy festőszalagot átlósan a felületére. Szerettem volna, hogy az eredeti színében (részben) tovább pompázzon.

 

PICT0092Aztán lefestettem fehér alapozóval.

 

PICT0098Utána újabb maszkoló csíkokat ragasztottam fel, hogy a korábban csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmódom (azaz csíkok festése) dominánssá válhasson.

 

PICT0100Végül színek formájában előtört a kicsike. 🙂

 

PICT0114Aztán a maszkoló letépésénél a régi festék egy része is eltűnt. Kitépjük a hajunkat ilyen esetben? Ááá, dehogy! Festék, a jó barát jön, és segít.

Ezzel újabb részt választottam le maszkolóval az eredeti színről, és mentával lemázoltam.

 

 

PICT0151Végül ezt az eredményt kaptam. 🙂

A két szélén és az alján látható piros csík dekortapasszal lett megoldva.

 

PICT0137Bár az akrilfesték jól bírja a vizet, azért nem árt lakkal is bevonni a felületet.

 

És  ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

 Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: a kamraajtó és a képkeretek

Kamraajtónk és képkereteink között eddig a percig semminemű kapcsolat nem volt. Maximum annyi, hogy tisztes távolságból figyelték egymást. De semmi több. Pedig az előbbi szinte kiáltott óriásira düllesztve fekete mellkasát, hogy “Itt vagyok, hasznosíts, díszíts, vagy legalább írnál rám, ha már táblafestékkel lemázoltál!” Nálam pedig süket fülekre talált. Nem írtam rá, nem biza! Se kenyeret, se tejet, se semmit. Kemény csoki vagyok! 😉

Aztán előkerült egy tucat képkeret, egy pár recept, festék és gyertya…..

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEzeket e képkereteket egy kedves ismerősünk készítette évekkel ezelőtt (eddig máshol hasznosították magukat), de bármely fa képkerettel helyettesíthető, miután levettük a hátulját, és az üveget a kerethez ragasztottuk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAItt pedig a táblafestékes ajtónk látható, melyre felcsavaroztam apró fejű csavarokkal a kereteket.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAztán következhetett az alkotás: korábban már leírattam a családtagjaimmal a kedvenc receptjeiket. De aztán valahogy túl sterilnek  és hivatalosnak tűntek, és némi bohém beütésért kiáltoztak.  Ezért hát gyertyával különböző formákat (pöttyös kancsó, fazék, kávésbögre) rajzoltam rájuk, majd Kisebbik Picinykémmel vízfestékkel lefestettük. A viasz lepergeti a festéket, így a minta kirajzolódik. Mint egy varázslat. 🙂

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA A rajztudásomat jobb nem elemezni, ezért írtam le az előbbiekben, hogy miket is láthatunk a képeken. 🙂

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERACsak hogy a hatszöges motívum újra felcsendüljön, beszereztem az Apródon egy kirakót, mely eme alakzatnak örvend. Ezek hátulját lefestettem, és végül felragasztottam az ajtóra, és ezt kaptam:

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA krétás kép egy muffin akar lenni tortatálon (nem pálcikás muffin, ahogy Ő gondolja), melyet krétafilccel firkantottam fel az ajtóra. Alatta pedig egy pulikakas látható. Névadója én lennék, mert nem sikerült dűlőre jutnom, hogy pontosan milyen fajhoz is tartozhat eme állat.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVoltak olyan receptek, melyeket korábban már lamináltunk, ezért a vízfestékes bevonat náluk szóba sem jöhetett. Ezeket dekortapasszal díszítettem.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

És hosszú idő után egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Konyhatuning: kávédaráló más szerepben

Azt már többször is érzékeltettem, hogy minő lelkesedéssel tudok megkaparintani egy-egy kuka mellé “kiállított lomot”, melyet aztán vigyorral az arcomon, indiánszökdeléseket imitálva hazaszállítok.

Közel egyenrangú örömforrásnak tekinthető, ha a kacatot valaki más bányássza ki, majd átnyújtá nékem. Mert tudja, hogy szeretem.

A lomot.

És azt is, aki odaadta. 🙂

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEz egy kávédaráló volt fénykorában.

Ugye milyen gyönyörű?!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElső lépésként leszedtem a daráló részt az alapról, majd nekiestem mindkettő csiszolásának (illetve a fém részen a festék kaparásának is). És takarításának (azt inkább nem is részletezem, hogy a daráló belsejében milyen érdekes képződményekre bukkantam).

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMiután végeztem az előbbi metódussal, ezt az eredményt kaptam.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKövetkezhetett a kedvenc részem: a festés. Naná, hogy csíkos mintában gondolkodtam.  🙂

Maszkolóval elválasztottam a csíkokat, majd a közöket különböző színűre festettem. Az alap felső felét pedig fehérre mázoltam.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVégül ezt az eredményt kaptam.

Szeretem, ha egy régi használati tárgy a későbbiekben is valamilyen funkciót tölt be. Mégiscsak ezért jött létre.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍgy lett a kávédarálóból befőttes gumi tároló. 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

És most mondhatnám, hogy ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról, de így nem lenne igaz (csak félig húzhatok át egy pontot):

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

 Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: mélyfiók rendszerezése

Lassan egy éve történt, hogy konyhai mélyfiókunk csatlakozott a “Szeretem a rendet és le a rumlival!” klubba. Rendszeresen járt is a lelkem oda, de aztán egy törés (robotgépünk az örök elektronikai hulladékok mezejére távozott) eltántorította, és az új szerkentyű – mely az előzőnél jóval nagyobb és több tartozékkal felszerelt – ismét a Káosz irányába sodorta.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a bűnös: a piros robotgép, mely felforgatta (szó szerint) mélyfiókunk életét (a korábbi rendszerezéséről itt írtam) . Jóval nagyobb és több tartozékkal felszerelt mint az előző, amely nem bírta a napi 1 kg liszt kenyértésztává dagasztását. Ez legalább győzi erővel. 🙂 Viszont macera volt a ki- és bepakolása is, épp ezért kikerült a pultra.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAz egyéb tartozékai más konyhai kütyükkel osztozva egy kiszuperált csöpögtetőn kaptak helyet.

 

 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANo de nehogy azt higgyük, hogy ezzel el van intézve a fiók. Mert még mindig akadtak szerkentyűk, melyek helyre vágytak.

Volt egy kisebb gyümölcsös ládám, melyet telepakoltam konzerves dobozokkal, valamint megskalpolt műanyag flakonokkal (a kép bal oldalán), ezekben pedig elhelyeztem a kép jobb oldalán található tárgyakat.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A végén pedig ezt az eredményt kaptam. 🙂

 

Most pedig jöjjön egy apró ráadás:  a tepsik. Én mindig azt gondoltam, hogy ezeknek a daraboknak fölösleges helyet kialakítani a szekrényben. Minek? Gondoltam én, amikor ott a sütő. Aztán elkezdtem napi szinten kenyeret sütni. És itt jött a bökkenő: amíg pirul odabenn a melegben a pékárú, addig egy gombostűnyi hely sem marad a munkapulton a tepsiktől. Kellett egy megoldás!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a sütőnk tepsikkel megpakolva.

Igazság szerint az óriási kacsasütőt évente egyszer használom, ezért a sarokszekrényünk hátsó szegletébe rejtettem.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA többit pedig a sütő alatti fiókba. A korábban itt tárolt dolgok (itt látható) egy része a mélyfiókba került át.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA szilikonos sütőformák tárolására pedig találtam egy egyszerű megoldást:

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAfeltekerem őket, és gumival átkötözöm. 🙂

 

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

 Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: tárolóedények készítése és címkézés

Első látásra beleszerettem. Porcelánfehér teste, színes fejfedője és a pocakját diszkréten takaró táblafesték egyből rabul ejtett.  Csak hát drága volt a kicsike. Meg távoli.

Megalkottam hát az olcsó és közeli változatát. 🙂

 

 

14702252_201308061632Íme rajongásom tárgya, melyet a Threshold dobott piacra a tengerentúlon.

 

 

Két tervet is kidolgoztam megalkotására:

 

1. Az első változat esetén az alapot mi magunk készítjük el (egyébként ezek a Threshold edények több diy bloggert is megihlettek, megszámlálhatatlan változatban alkották újra. Most én is csatlakozom a sorhoz. 🙂

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVegyünk egy (vagy több) alaposan megtisztított befőttesüveget…

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA… melyet bevonunk kívülről festékkel. Én a múzsa kedvéért két üveget fehér (vizes bázisú zománc) festékkel mázoltam le négyszer a tökéletes takarás végett.

Aztán eszembe jutott a csodálatos Chalk paint festékem, melyet Enikőtől (Nemiskacat blog írója) lehet rendelni.  Ebből elég volt két réteget is felkenni, igaz, ezt utána lakkal is be kell vonni.

 

 

2. A második változathoz bizonyos értelemben “mák” kell:  nekem akkora szerencsém volt, hogy hasonló alappal már rendelkeztem 🙂

so_liszt_szarithato_gyurmabol_cimke

Voltak ezek a gyönyörű mázas kőedényeim. Korábban már készítettem számukra címkét (itt olvasható), de a szódabikarbónás díszek nem bírták a mindennapi használatot, és sorra lepotyogtak. Éknek (pl. karácsonyfadísz) kiválóak, de napi gyűrődést nem bírják.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tehát ott tartunk, hogy vannak a lefestett befőttesüvegek és a kőedények (ezekkel semmi teendőm nem volt).

Most pedig következzenek a fedelek. A kőedények fa fedelét kissé megcsiszoltam, majd akril festékkel bevontam kétszer.

A befőttes üvegek tetejét nem kellett csiszolni, csak festeni. 🙂

Utána lakkal is bevontam a lefestett fedeleket.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Utolsó simításként pedig jöhetett a címkézés. Vettem öntapadós táblafestékes papírt, melyre rárajzoltam a címkék formáját.

Ezeket a mintákat a The creativity exchange oldalon találtam, de szebbnél szebb címkéket lehet letölteni a Wordlabel blogról (pl. innen és innen, valamint innen).

 

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 Itt pedig a végeredmény látható. Az én kis Threshold tárolóedényeim:)

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: takarítás öko módon

Hősiesen bevallom, hogy a konyhai takarítás nem (sem)  tartozik a kedvenc tevékenységeim közé. Persze vannak az alapvető dolgok, melyeket nem lehet elsumákolni, de a konyhaszekrény alja és a páraelszívó suvickolása nem az.

A botrány elkerülése végett inkább el sem árulom, hogy milyen időközönként kerítek rájuk sort. Csak annyit, hogy most kaptak egy pipát (és ha belegondolok, hogy nem igényelt túl sok időt a tisztításuk, akkor lehet, hogy ezentúl gyakrabban).

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme első számú páciensünk a zsírtól és gőztől elszíneződött páraelszívó.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAItt pedig a mellette helyet foglaló, zsírpöttyökkel gazdagon “díszített”  felső szekrényünk alja.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAz előbbinek egy speciális szivaccsal (több helyen is vettem már: csodaszivacs vagy schmutzradier néven árulják a nagyobb drogériákban) estem neki: minimális víz, minimális dörzsölés, és végül ámulás. A fotón látszódik, hogy meddig értem el a fényképezés előtt.

Tapasztalatom szerint a fémes-zsíros tárgyakon válik be legjobban (de még rengeteg helyen alkalmazható). Elvileg nem karcol, de nem árt próbát végezni kevésbé látványos helyen.

Egyébként a szivacs életét kockáztatva bánik el a piszokkal: miközben megeszi a mocskot, az viszont bekebelezi őt. Szóval apránként elfogy.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA szekrény aljára a kedvenc tisztítós keverékem vált be legjobban (kipróbáltam, ezen a felületen jobb volt mint a csodaszivacs): szódabikarbónát összekevertem egy kevés mosogatószerrel, és egy nagyon kevés vízzel úgy, hogy pépes, de nem csöpögő állagú szert kapjak. Ezt szivaccsal eldörzsöltem a területen, majd vizes ronggyal letöröltem. Minimális idő alatt végeztem.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAItt pedig az utána állapot. 🙂

 

 

Korábban már beszámoltam konyhánk egyéb részeinek tisztításáról:

 

PICT0009

PICT0010A sütő tisztítása itt olvasható.

 

 

PICT0003-2A lefolyó tisztításáról már itt írtam korábban.

 

 

 

mikroA mikrohullámú sütő egyszerű tisztítási módja ezen a linken található.

(a kép forrása a fotóra kattintva elérhető)

 

 

 

 

Szemetesünk takarításáról pedig itt írtam.

 

 

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: vízkár utáni renoválás

Van az a pillanat – amikor közel a cél (jelen esetben a teljesen kész konyha)-, hogy mindent rózsaszínben látunk, a legnagyobb hidegben is madárcsicsergést hallunk, mindenki mosolyog ránk, mi pedig mindenkire vigyorgunk….

… és aztán kapunk egy pofont.

Én speciel a konyhai csapunktól, ami sunyi módon csöpögött. Alul. Napokig. Így szép lassan, de precíz módon szétáztatta alatta a szekrényt (erről eszembe jutott Andreának egy remek posztja is). Arra jelenleg nincs pénzünk, hogy a komplett szekrényt kicseréltessük (a csapot viszont ki kellett), ezért egy kis renoválásba fogtam.

 

Lássuk a károkat:

  • szétázott szekrényváz
  • letört élfólia
  • felpúposodott szekrényajtó (bevallom, az első pillanatban sírva fakadtam (egy kicsit). Aztán a száradás után lelohadt a szekrényen (és a szemen is) a púp. )

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a látvány csukott állapotban: mostanra már csak enyhén felpúposodott ajtó (a kép bal oldalán látható), és a letört élfólia.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElső lépésként levettem a szekrényajtót, hogy könnyebben hozzáférjek az élfóliához. (Így most a belső károk is láthatóak.)

Majd szikével elvágtam azon a ponton az élfóliát, ahol elvált a váztól.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMivel a szekrényváz megdagadt a víz következtében, ezért az eredeti élfóliánál (1,8cm-es) szélesebbet kellett venni: 2,1 cm.

Arra ügyeljünk, hogy ne az eredeti méretet vegyük beázás után, hanem a kár utáni méretet!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAz új élfóliát kicsit nagyobbra vágtam. A vasalót beizzítottam, majd a fóliát a helyére illesztve levasaltam. Utána a fa darabbal simítgattam, amíg ki nem hűlt az élfólia. (találtam egy videót is a folyamatról) Felül, ahol kevésbé dagadt meg a bútorlap, ott egy kicsit le kellett vágnom szikével az élfólia oldalából.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme az akció után. 🙂

A szekrényváznál a víz áztatta réseket sziloplaszttal tüntettem el. Én vizes kézzel szoktam elsimítani.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEz pedig az ajtó bal alsó sarka.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElső lépésként megcsiszoltam 180as csiszolópapírral.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMásodik lépésként a nagyon réseket fatapasszal eltüntettem.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAUtolsó lépésként pedig lefestettem.

Szegényke még mindig púpos egy kicsit, de legalább nem repedezik.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEz pedig a renoválás utáni állapot.

A hibát mára szinte észre sem lehet venni. 🙂

Gyerekek, hihetetlen, hogy egy 15 cm-es élfólia mennyire fel tudja dobni az ember kedvét (és a konyháját)! 🙂

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!