Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Rendszerezés: késtartók

Mazsoláztam. Mármint késtartókat (egyébként közben tényleg mazsoláztam). Többek között ezeket leltem.

forrás
Amikor a fém és a fa között valami megmagyarázhatatlan kapcsolat jön létre. 🙂
A detail shot of William's knife collection, via House of Brinson.
forrás
Ez a kép nagyon tetszik, főleg azért, mert nekem is fekete a konyhámban a háttér (majd egyszer megmutatom). Imádom az olyan dolgokat, amiről azt gondolná az ember, hogy nem illenek össze. Mint a fotón a fekete, nyomott virágmintás tapéta, a házszámok, a sok kés… Pazar!
A kitchen in Sweden with a collection of knives and cleavers; via Emma's Design Blogg.
forrás
Ki az, aki bárdokkal csempézi ki konyhafalát?!
Először azt akartam írni, hogy biztos egy pszichopata sorozatgyilkos bárd-gyűjtő. De aztán kezdtem beijedni, hogy mi van ha egyszer rátalál az oldalamra, és megkeres gyűjteménye egyik darabjával. Aztán ahogy néztem a képet, rájöttem, hogy nagyon is tetszik. Lehet, hogy nálam sem stimmel valami?

 

Knife rack as magnetic board.
forrás
Csak praktikusan! Minden recepthez a megfelelő kést párosítsuk. Az utolsó szerintem valami marha-recept lehet :)!

forrás
Ez a tárolási mód nekem nagyon tetszik, gondolkodtam is rajta, hogy így oldom meg. De aztán eszembe jutott, hogy alulnézetből (egészen pontosan kisebbik Picinykém 80cm-es magasságából) milyen pompás kilátás tárulna rájuk, és vonzaná mint mágnes a vasreszeléket. Már hallom is lelki füleimmel (van ilyen?), hogy kocc, trapp, kocc, trapp – Édesem hozza a kisszékét, majd felpattanva rá, egyenesen továbbmászik a konyhapultra, és az egyik kést megragadva már aprítja is a hagymát. Szóval inkább lemondtam róla.
2011_06_29-Knives.jpg
forrás
Ez álmaim késtárolója. Ha egyszer lesz egy ekkora házunk, mint amiben ez a konyha van, akkor nekem tuti ilyen késtartóm lesz. És az is biztos, hogy úgy fogom magam érezni tőle, mint egy profi szakács. 🙂
Azt hiszem, egy ilyen késtartó alatt az én konyhaszekrényem lapjaira dőlne szét. 🙂

Ilyen, amikor a hagyományos fa késtartóból valami több lesz. A linkre kattintva meg is csodálhatjátok, hogy hogyan készült.
forrás

Rajtam kívül (itt látható az én szerzeményem) másokat is megihletett Martin Robitsch műve. Íme az egyik.

Láttam korábban egy olyat is, amikor henger formájú, fém spagettis dobozba voltak berakva hurkapálcikák. Arról is raktam volna fel képet, de nem leltem. Eltűnt a net fekete lyukában :).
rendszerezés rendszerezés rendszerezés renzerezés rendszerezés rendszerezés rendszerezés

Késeim fellázadtak

Szakácskéseim a minap közölték, hogy igen örvendenek azon ténynek, hogy az éjszaka a legszebb álmuk közepén végre nem fúródik – mit fúródik! -, DÖFŐDIK az oldalukba a villák szúrós feje. Na már most, ha éppenséggel tudtak aludni, mert az evőkanalak többségében hajnal 4-ig nézték a “Minden lében két kanál” című sorozatot.

Igen, elismerik, tényleg nem rossz sorozat, és mégiscsak egy félig-meddig magyar az egyik főszereplő, na de unos-untalan ezt bámulni?! Ráadásul szinte reggelig?! De mindezeket a dolgokat még el is néznék nekem, ha nem nyomorogtak volna éveken keresztül az evőkésekkel egy fakkban, ők a KONYHAKÉSEK! Tehát – véleményük szerint – most már igazán megérdemelnének egy luxuslakosztályt.
Én erre a lehető legnagyobb nyugalommal csak annyit feleltem: Ha ők majd úgy vágnak, mint ezek a kések,

 

akkor majd kapnak tőlem egy ilyet:

De hogy lenyugodjanak a kedélyek, készítettem nekik egy emilyet:

Eme remekmű (bocsánat a szerénytelenségemért, de egyszerűen beleszerettem) “bonyolult” elkészítési módja a következő:

Hozzávalók: a mi kakaótároló kerémiaedényünk, és 6db bambusz tányéralátét.
 Ha esetleg valakinek nem ugrik be, hogy milyen a bambusz tányéralátét ;). Nekünk speciel gyönyörű indigókék színben van, ami tányéralátétként nem funkcionál, mert mihelyst egy kis víz éri, az asztal is ilyen színben pompázik élete végéig. Esetleges felhasználási javaslat még késtartón kívül: speciális festék bármilyen anyagra 🙂

Levágtam egy kicsit nagyobbra mint a kerámiaedény. Ez kemény meló. Gondoltam, hogy metszőollóval próbálkozom, de ő a képembe röhögött, hogy hamarabb elvág egy 100 éves tölgyfát, mint ezt. Úgyhogy maradt az olló meg anyukám jobb keze. Köszi anyukám!!!

Aztán hármat legyező-szerűen összehajtogattam.

A három legyezőt egymásra raktam, majd a maradék három alátéttel körbetekertem.

Ilyen lett felülről a szushi-szerű késtartóm.

A lakásban fellelhető összes kést beletuszkoltam (11db). Hihetetlen, de még fér bele! Van valakinek fölös szakácskése ;)?

Egyébként az evőkésekkel ellentétben a bambuszrudak nem zavarják őket. Azt mondják, olyan jó érzés, ahogy melegen körülölelik őket. Ki tud rajtuk kiigazodni? 🙂
MARTIN-ROBITSCH-SCHASCHLIK
 Itt pedig megcsodálhatjuk az ihletadó késtartót. Martin Robitsch tervezte, és potom 125$-ért  itt meg is vásárolható. Az mostani árfolyammal számolva 27.000 Ft. “Há nórmális Margit?”
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!