Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Ajándékok készítése a kisebb gyerkőcök számára

Emlékeim szerint én már gyermekként is jobban örültem a saját készítésű ajándékoknak mint a gyári társainak. Persze az időtől is függ, hogy Jézuska a boltban szerzi be a meglepetést vagy saját maga barkácsolja. Itt most olyan ötleteket gyűjtöttem össze, melyek könnyen elkészíthetőek, ugyanakkor látványosak. Főként egy kisgyermek számára. 🙂
 Autópálya a hímnemű gyerkőcöknek. Ha akarja a nőnemű is kaphat. Kitartásunktól és kartonpapír mennyiségünktől függ, hogy az út hossza a szomszéd házig vezet-e, vagy csak a kanapéig. 🙂
papirvar
Ha már autópálya, akkor látványnak mellé egy vár is dukálna. A pontos leírás Időtetrisz oldalán található.
 8210f7d69132c389d2dfd1e8b59c726f
Bocsánat, de leragadtam ennél az autópályás koncepciónál. Vezetés nem megy zene nélkül. 🙂
A hangszerek elkészítésének angol nyelvű leírása itt található.
 F4MGP8XGTXK8ILP.LARGE
Vagányabb gyerkőcök szobájában jól mutathat egy papírtányérokból megalkotott csontváz.
Leírása ezen a linken.
 a0d93d751d1b03004d682580c9c47a1b
A totyogók leginkább vagy a plüssök címkéit vagy a zárak birizgálását részesítik előnyben.
Ennél a darabnál az utóbbira helyezték a hangsúlyt a szülők. Elkészítése pofonegyszerű: egy falap és egy rakat zár, kapcsoló, görgő, stb. szükséges csak hozzá. Elkészítése itt olvasható.
 7db02ca72ed1b2d05fe417a8630d8e51
A karácsonyi ajándékok gyakori darabja a babaház, melyet akár saját magunk is elkészíthetünk.
 d3ae35981c006c51445188d7736f48df
Egy ötlet arra, ha nem a gyerkőcök babáinak, hanem a sajátjainknak szeretnék házat építeni. Ebben az ötletben az a legnagyszerűbb, hogy várakozás esetén nem foglal helyet. Csak lapra hajtjuk. Természetesen igény esetén festhető is a karton. Szuper képes leírás található ezen az oldalon.
 IMG_4708
Berg Judit: Micsoda idő! mese kedvelői biztos ugrálnának örömükben, ha ezt lelnék a karácsonyfa alatt. A Kifli és levendula blogon az elkészítése is megtalálható.
 játékjó3
A kevésbé gyakorlott varrók is nekiállhatnak ezeknek az édes figuráknak az elkészítéséhez.
Lauránál szabásmintát is találhatunk hozzá.
 PC240871
Itt pedig egy remek ötlet egy egyszerűen elkészíthető barkácspadra. Az Otthon édes öko otthon oldalon található a leírása.
 DIY karácsonyi ajándék ötletek
Természetesen a babakonyhát sem hagyhattam ki. Íme  egy egyszerű, de látványos darab Katától.  Ehhez tényleg csak minimális barkácstudás és egy szék szükséges.

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Adventi naptár - avagy az arctalan szarvas új arca

Előzmény:

(Előre is  bocsánatot kérnék minden verskedvelő emberkétől! Ez csak egy néhol rímelő farigcsa, melyet a gyerkőcök szórakoztatására találtam ki.)

Egyszer egy arctalan szarvas agancsa cikkcakkot húzott az ablakra.
E minta abban a pillanatban visszatükröződött az arcra.
Máskor az arctalan szarvas egy rombuszt ugrott volna. Vétett.
Így lett a képet négyzet.
Végül az arctalan szarvasnak lett egy gazdája,
ki a csíkokat imádta.
Ennyi!
Nézzétek a szarvas képit…
…Csak egy pillanatra.
Mert az arctalan szarvas arca szarvas formájú azóta.

 

Jelen: 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASzarvasunk arca  azóta számot kapott,

– advent adott napját jelöli –

és valaki agancsára ajándékokat aggatott.

 

Elkészítése:

A “trófeát” már korábban elkészítettem (leírása ezen a linken található).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAJelenleg  24 db “zacskót” kellett alkotnom csomagolópapírból és dekortapaszból. Négy típust készítettem: háromszög, négyzet és henger alakút, és volt, amit teljesen becsomagoltam. Természetesen a henger formájúakba nem kerültek konkrét ajándékok (helyette idézet). 🙂

Ezeket aztán átfűztem cérnával, majd felaggattam az agancsokra.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs már kandallónk is van. 🙂

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Vízkereszt, avagy a karácsonyfabontás hivatalos dátuma

Igazán nem szeretnék senkit sem siettetni, hogy váljon meg gyönyörűen feldíszített fájától, de lassan közeledik január 6-a. Azaz a hivatalos dátuma eme tevékenységnek, hogy aztán a farsangi időszak alatt legyen hely még a falak arrébb tolására is. De a mi családunk ebben a tekintetben általában felrúgja a szabályt, és a fa marad. Még sokáig. Nagyon sokáig. Mert egyszerűen nem tudok szemet hunyni a felett, hogy a Természet és a Jégkirálynő közös koprodukciójaként végre létrejött az az idilli környezetet, amelyben a karácsonyfánk pompája még inkább érvényesül. 🙂
De addig is mutatok egy pár ötletet a díszek elcsomagolására. Hogy épségben túléljék azt a közel egy évet, amíg várakoznak a dobozokban.
Store karácsonyi díszek eredeti dobozok
forrás
A díszeket csomagolhatjuk akár cipős dobozokba is, zsebkendőkkel elválasztva.
gt04janmsl_ornamentstorage02.jpg
Ezt az ötletet Martha néninél találtam. Akár a szilveszteri buliból ránk maradt műanyag poharakból is kivitelezhetjük. Mindössze hullámpapírra van még hozzá szükségünk. Erre ragasztópisztollyal felerősítjük a poharakat, és már pakolhatjuk is el az apróbb díszeket!
Ehhez csak annyit, hogy a tojástartók felhasználása örök.
Ha a négercsók elfogyott….
A kényesebb díszeket filccel válasszuk el egymástól.
A 24-ei idegbaj előidézőjének egyik fő okozója lehet az összegubancolódott izzósor.
Ha egy sima kartonlapra tekerjük fel előző évben, akkor nagy valószínűséggel megúszhatjuk a sírógörcsöt.
Nem feltétlenül van szükségünk műanyag rudakra, hogy ezt a mutatványt elérhessük. Elég hozzá  papírguriga is, melyre feltekerjük az izzósort.
Hihetetlen, de Martha néni még a gyertyák tökéletes elcsomagolásáról sem feledkezik meg. Mindössze papírgurigára és papírtörlőre van hozzá szükségünk, hogy legközelebb karcmentes gyertyáink fényében tündökölhessünk.
Bocsánatot kérek minden kedves olvasótól, hogy csak a végére biggyesztem ide, de annál őszintébben írom, hogy még annál is boldogabb új évet kívánok, mint amilyen az előző volt, telis-tele álmokkal, célokkal, és azok elérésével, no és az alkotás örömével! 

Karácsonyfa díszlécből

A történet ott kezdődik, hogy a tetőterünk amikor a kőkorszakban megteremtődött, még a gipszkartont hírből sem ismerték. Ezért fogalmam sincs, hogy a mennyezetünk milyen anyagból van megoldva, mindenesetre a világ rendjének megfelelően néha izeg-mozog, mely enyhe rés keletkezéséhez vezetett a lapok között. Ez csupán esztétikai szempontból zavaró, az eső nem csorog a nyakunkba.
Mit tehet ilyenkor az ember lánya? Elbaktat a közeli festékboltba, hogy beszerezzen egy hungarocell díszlécet, mely elfedi a szemre nem szép látványt. Már ott éreztem, hogy nem ez az igazi, de megvettem, mert a választék ennyi volt. Mire hazaértem, már biztosan tudtam, hogy ez nem kerül fel a fürdőszobánk plafonjára. Fél éve vár a sorsára. Most elérkezett az idő! Karácsonyfa lett belőle.
Pontosabban dekoráció, mert nekem az igazit nem pótolja:

Elkészítésének menete:

A hungarocell díszlécet felvágtam 42, 34, 26, 18, és 2*10 cm-es darabokra.
(Kissé szórakozott voltam fényképezésnél, az alsó léc ott a maradék.)
Majd mindegyiket bevontam különböző mintájú (csak az volt a lényeg, hogy a zöld szín többségben legyen benne, illetve a szárnak szánt darabban a barna szín domináljon) dekorációs papírral. A 42 cm-es lécet anyaggal, mert nem volt akkora méretű papírom.
A fa tetején leledző csillagot egykor csillagszóróként üzemelő drótcsillagból kreáltam.
Sárga papíron körberajzoltam a csillagot, majd a ceruza vonaláig bevagdostam, és úgy ragasztottam fel a drótra.
A díszléceket gyurmaragasztó segítségével rögzítettem a tükörre (a leghosszabbat kétoldalú ragasztóval),
majd gombostűket szurkáltam bele, és azokra akasztottam a gömbdíszeket.
Utána következett a hópelyhek gyártása. Ha tudtam volna, hogy ez ilyen szórakoztató, akkor már korábban elkezdtem volna vagdosni. Csak sikerélménye lehet az embernek. Nincs olyan, hogy elszúrod, legfeljebb egy új mintát találsz ki! 🙂
Az inspirativ.hu oldalon több tucat mintából válogathatunk!
Mindenkinek jó alkotást kívánok!
Ui.: Szerintem jól mutatna az ablaküvegen is!

Karácsonyi dekoráció még egyszerűbben

Ha a múltkori bejegyzés az egyszerű dekorációról szólt (itt olvasható), akkor a mostani főcímet meg kell toldani még két B-vel. Ugyanis a három hozzávaló egyre redukálódott. A szalagra.
Pontosabban szükségünk van még egy “aprócska” kiegészítőre: egy szekrényre. De ez aztán tényleg minden háztartásban fellelhető! 🙂
Az eredeti ötletet 1-2 éve láttam a Better Homes and Gardens magazin honlapján. Azóta érlelődött bennem az elhatározás, hogy én is megvalósítsam. Miután az étkező szekrényünkben rendet teremtettem, ő bizonyult a megfelelő alanynak a kísérlet számára. Becsomagoltam. 🙂

Összesen 8,7 méter szalagra volt szükségem. Először függőlegesen erősítettem fel az ajtókra, majd vízszintesen.
Az ajtók belső részén szélesebb celluxszal rögzítettem:

 

Miután az ajtógomb beleesett a szalag útvonalába, ezért azon a részen egy aprócska lyukat vágtam, miután a fogantyút leszereltem.

Utolsó simításként pedig felkerült a négy masni, melyek közepére felvarrtam a már jól ismert szódabikarbónás-keményítős díszeket (elkészítésük itt olvasható) A masnikat szintén tű és cérna segítségével rögzítettem azért a  függőlegesen futó szalagokra, mert a vízszintesen fekvőket kissé lehúzná.

Ha pedig jól belejöttünk a csomagolásba, akkor a párnákat se hagyjuk ki! 🙂

Ribbon-Wrapped Pillow
forrás

 

Karácsonyi dekoráció egyszerűen

Az egyszerű karácsonyi dekoráció feltételei a következők:
1. Éles látás (amennyiben ez nincs meg, akkor nem árt egy kutyát beszereznünk). Ha szemünk a megfelelt kategóriába sorolható, akkor indulhatunk a (gally, ág, vessző)vadászatra. Legjobb területek a fás övezetek, de akár a házunk előtt is rábukkanhatunk egy szép példányra (miután egy ölre valót összeszedtem a színházból hazafelé sétálva, végül a tökéletes darabra ott bukkantam). A vad becserkészése némi kockázattal járhat, ha idegen kutya is van a közelben. Ekkor cselhez folyamodva szalonnával elterelhetjük a figyelmét, amíg a kinézett faágat megkaparintjuk. Utána nem árt gyorsan elfutni.
2. Piros szalag.
3. Szódabikarbóna, keményítő és víz. Igen, ez megint az a recept lesz, amiből konyhai címkéket is készítettem. Miután ismétlés a tudás anyja, ezért bemásolnám, mert tényleg remek:
Szóval régóta kerestem olyan süthető gyurma receptet, ami hófehér színű. Végül találtam is az inspirativ.hu (arról már írtam korábban, hogy milyen nagyszerű hely) oldalon keresztül Adrienn kuckójában, mely a következőkből áll össze:
Kell hozzá fél csésze kukoricakeményítő, egy csésze szódabikarbóna, 3/4 csésze víz.
Először a porokat összekeverjük, majd a vízzel elvegyítjük. Közepes/alacsony lángon “főzzük”, amíg sűrű gyurmává nem válik. Fóliába csomagolva kihűtjük.
80 fokra előmelegített sütőben szárítjuk a kész díszeket, félúton megforgatva, egy órán keresztül.Amikor kiszáradt és kihűlt, festhető.

Én ezt az egészet megvadítottam egy kis csipkével, amit először egy csempekészítőnél láttam:

Kinyújtottam a “tésztát”, majd egy csipketerítőt ráhelyezve
megint keresztülmentem a nyújtófával. Így a csipke mintája belenyomódott.
Utána karácsonyi formákkal  kiszaggattam.

Most pedig lássuk, hogy mi sült ki a három hozzávalóból:

Ha tetszett, akkor tekintsétek meg Ármin csodafáját is, mert szerintem az is gyönyörű!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!