Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Cirkuszos lámpa

Kérem a kedves Olvasót, hogy a play gombra nyomást gyakorolva indítsa el a zenei aláfestést!

 Figyelem, figyelem!  Németország, Spányolország, Ánglia, Mádágászkár, Ámerika és a világ számos országa után ismét hazánkba látogatott a világhírű Lámpa cirkuszi társulat. Hölgyeim és uraim, csak tessék, csak tessék, csak folyton csak folyvást! Élesítsék szemeiket, hegyezzék füleiket, vastapsra állítsák tenyereiket, mert a világ leghíresebb művészeit köszönthetik köreikben: Adelina lábujjhegytáncosnő lenyűgöző áttrákciója, Jumbo – Dumbo a híres elefánt unokája -, kinek produkciója nem marad felmenője árnyékában, Vasmarci Marcell az erőember, ki puszta kézzel emel(ne fel egy kamiont, de jelenleg csípőproblémái vannak) 100 kg-ot, miközben egy ágyúból lövik ki a cirkuszi kupola irányába, Vasreszelék Leó, a félelmetes oroszlán, ki a nevét kedvenc táplálékáról kapta, és végül, de nem utolsósorban a világhírű egyensúlyozó művészünk  – a jelenleg súlyproblémákkal küzdő – Pufóka és elmaradhatatlan labdája. Csak ma este! Csak nálunk! Itt a vissza nem térő alkalom! Csak tessék, csak tessék, csak folyton, csak folyvást!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a Lámpa cirkuszi társulat. No de hol vannak a művészek?! Egy pillanat! Villany varázsló előkapja a pálcáját, kettőt-hármat köröz vele a levegőben, varászszöveget mormol, és végül…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Tádám, máris előbukkan Jumbo és Pufóka, …

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAmajd bájos Adeléna is feltűnik egy kötélen egyensúlyozva, ….

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA…és végül Vasreszelék Leó és Vasmarci Marcell. Az utóbbi mintha ágyékkötőt viselne a zászlófüzérnek köszönhetően. 🙂

 

 

Most pedig következzék az elkészítésének a menete: 

1. A lámpabura (nekünk nem volt megfelelő méretű otthon, úgyhogy szabtam egyet):

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIgen, ez itt tényleg egy lámpabura. Az Ikea lámpa részlegét csupán 120-szor kellett végigjárnom vizsla tekintetekkel, közben átkokat szórva az áruházra, hogy mégis miért írják azt a honlapjukra, hogy van belőle 1250 darab, amikor egy sincs. Aztán kiderült, hogy nem henger formátumot, hanem téglalapot kell keresnem. Megvettük. Nem lett oda jó, ahová terveztem. Szerencsére nem volt gond a tárolásával, amíg kitaláltam, hogy mi lesz a további sorsa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs jött az ihlet. Csak egy gond volt vele. Túl nagy hosszában és széltében is. Előbb levágtam az előbbiből, …

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA… majd az utóbbiból. A cikkcakkos részt átmásoltam a vágás után maradt részre, majd annak megfelelően kiszabtam. Viszonylag könnyen vágható műanyagból van.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs itt még mindig nincs vége a történetnek. Természetesen a fém részét is le kellett vágnom. Ezt fűrésszel, majd harapófogóval végeztem.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs akkor most jutottunk el ahhoz a részhez, amikor a filmeknél megjelenik 5 perces kezdés ( a valós életben nálam 1 órás meló volt) után a főcím: Cirkuszos lámpa

 

2.  A cirkuszi figurák elkészítése: 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElőször megrajzoltam a figurákat papíron. Többségük saját kútfőből készült, de itt találtam pár olyan jópofa árnyképet, amit vétek lett volna kihagyni. 🙂

Utána átmásoltam fekete kartonra őket, majd kivágtam, és végül a lámpabura belső felére felragasztottam.

Vasmarci Marcell  súlyzóját alkoholos filctollal rajzoltam meg.

 

3. A lámpa külső fele: 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKorábban már volt egy próbálkozásom ezzel a lámpaburával. Vesszőkkel szerettem volna bevonni. Ezért tátong rajta a kelleténél több lik. No meg azért, mert át lett szabva, és ezzel a belső merevítő helye is megváltozott. Ezeket pedig zászlófüzérrel tapasztottam be. A bunting zsinegből és dekortapaszból állt össze. Többségében duplán vettem, és a hímzőcérnával megfelezve összetapasztottam őket, de a lyukaknál szimplán ráragasztottam.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA fekete kerámia alapot pedig a mennyezettel megegyező színűre festettem.

 

4. A lámpa dugvilláját áramforrásra csatlakoztattam, a kapcsolóját a “fel” állapotba juttattam, és újra tádám…..

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

 

Ajándékok készítése a kisebb gyerkőcök számára

Emlékeim szerint én már gyermekként is jobban örültem a saját készítésű ajándékoknak mint a gyári társainak. Persze az időtől is függ, hogy Jézuska a boltban szerzi be a meglepetést vagy saját maga barkácsolja. Itt most olyan ötleteket gyűjtöttem össze, melyek könnyen elkészíthetőek, ugyanakkor látványosak. Főként egy kisgyermek számára. 🙂
 Autópálya a hímnemű gyerkőcöknek. Ha akarja a nőnemű is kaphat. Kitartásunktól és kartonpapír mennyiségünktől függ, hogy az út hossza a szomszéd házig vezet-e, vagy csak a kanapéig. 🙂
papirvar
Ha már autópálya, akkor látványnak mellé egy vár is dukálna. A pontos leírás Időtetrisz oldalán található.
 8210f7d69132c389d2dfd1e8b59c726f
Bocsánat, de leragadtam ennél az autópályás koncepciónál. Vezetés nem megy zene nélkül. 🙂
A hangszerek elkészítésének angol nyelvű leírása itt található.
 F4MGP8XGTXK8ILP.LARGE
Vagányabb gyerkőcök szobájában jól mutathat egy papírtányérokból megalkotott csontváz.
Leírása ezen a linken.
 a0d93d751d1b03004d682580c9c47a1b
A totyogók leginkább vagy a plüssök címkéit vagy a zárak birizgálását részesítik előnyben.
Ennél a darabnál az utóbbira helyezték a hangsúlyt a szülők. Elkészítése pofonegyszerű: egy falap és egy rakat zár, kapcsoló, görgő, stb. szükséges csak hozzá. Elkészítése itt olvasható.
 7db02ca72ed1b2d05fe417a8630d8e51
A karácsonyi ajándékok gyakori darabja a babaház, melyet akár saját magunk is elkészíthetünk.
 d3ae35981c006c51445188d7736f48df
Egy ötlet arra, ha nem a gyerkőcök babáinak, hanem a sajátjainknak szeretnék házat építeni. Ebben az ötletben az a legnagyszerűbb, hogy várakozás esetén nem foglal helyet. Csak lapra hajtjuk. Természetesen igény esetén festhető is a karton. Szuper képes leírás található ezen az oldalon.
 IMG_4708
Berg Judit: Micsoda idő! mese kedvelői biztos ugrálnának örömükben, ha ezt lelnék a karácsonyfa alatt. A Kifli és levendula blogon az elkészítése is megtalálható.
 játékjó3
A kevésbé gyakorlott varrók is nekiállhatnak ezeknek az édes figuráknak az elkészítéséhez.
Lauránál szabásmintát is találhatunk hozzá.
 PC240871
Itt pedig egy remek ötlet egy egyszerűen elkészíthető barkácspadra. Az Otthon édes öko otthon oldalon található a leírása.
 DIY karácsonyi ajándék ötletek
Természetesen a babakonyhát sem hagyhattam ki. Íme  egy egyszerű, de látványos darab Katától.  Ehhez tényleg csak minimális barkácstudás és egy szék szükséges.

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Karnisból lámpa

Kisebbik Picinykém nem is oly rég még maga volt a bátorság megtestesült mintapéldánya. Mert ő (ha rajta múlik) villanydróton egyensúlyozva hessegetné el a megfáradt galambokat, puszta kézzel segítené át a másvilágra a családjára támadó darazsakat, a mászóka legmagasabb pontján hajtaná álomra a fejét, és lábbal kényszerítené megállásra a zebrákat figyelemre sem méltató autókat….

Aztán jött RÓKA. Csupa nagybetűvel. Mert baromi félelmetes. RÓKA valami rejtélyes oknál fogva csak sötétben mutatkozik. Nem látja senki. Csak Kisebbik. Persze jöhettünk neki kicsi Vukkal, és  kis herceg megszelídített rókájával, de RÓKÁt az sem tenné barátságosabbá.

Szóval készítettük egy lámpát, hogy fityiszt tudjunk mutatni RÓKÁnak. 🙂

Az eredeti ötlet egy vásári hangulatra hajazó világító nyíl lett volna. Kész volt a megvalósításához szükséges terv is.  Aztán egy este a kukánk mellett  belebotlottam egy szomszéd által kihajított karnisba. És ezzel minden megváltozott (következett még cirka 15 terv, aztán az alábbi lett megvalósítva). 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElkészítéséhez pedig nem kellett más, mint egy karnis (természetesen kerettel is megoldható), egy hosszabb deszka, és  50 db-os égősor, melynek az izzói cserélhetőek. No és némi festék.

 

Most pedig következzék a produkció! 🙂

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a karnis, melyről leszedtem a tapétát és a csipeszeket tartó sínt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAŐ eközben levágott a karnisnál 5 cm-rel hosszabb, 20 cm magas polcdarabot, melynek a csücskeit szintén lenyeste (egy pohárral jelöltük ki a lekerekítéseket).

Aztán újra én következtem. Maszkoló szalaggal leragasztottam a polc széleit, majd a fedetlen részt – ügyelve arra, hogy a lekerekítésnél szintén hagyjak 2 cm részt szabadon – lefestettem világoskék színnel.

Ceruzával pedig felrajzoltam a mintát (azért nem festettem még fel, mert féltem, ha a fúrt lyuk valami miatt máshová esne, akkor tudjak még módosítani.  Jól tettem. :))

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs jött a neheze. Mákom volt, Ő elvégezte helyettem a piszkos munkát. Ugyanis összesen 50 darab lyukat kellett fúrni, de miután a likakat fokozatosan kell tágítani, ezért előbb 3-as fúróval indított, majd 5-ös, 8-as és végül a 10-es fúrószár következett (ekkora az égősoron a gömbök alatti rész átmérője). Össz. 200 fúrás. 🙂

(Ahol a fúrászár szaggatta a fát, ott csiszoltam, majd világoskékkel átfestettem újra.)

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Aztán felfestettem a cirkuszi sátrak tetejét.  Újfent azokat a színeket alkalmaztam, melyeket korábban már a plafonnál (itt látható róla kép) Ez a táblakép szinte kiáltott azért, hogy kissé megcsiszoljam. Tehát nekiestem csiszolópapírral, majd utána az egészet olajjal (én vágódeszkák bevonására alkalmas olajat használtam) átkentem. Ezzel kapott egy antik tábla kinézetet.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAUtána Ő L-vasakkal rögzítette a “táblát” a felfordított karnishoz (tehát ahol a sín futott, abból lett a lámpa alja). A képen 3db L-vas látható, de végül 5 lett belőle. A régebbi olvasók már tudják, hogy az L-vas jóbarátunk, és még ágyat is sikerül építenünk segítségével. (Erről ezen a linken olvasható bejegyzés.)

A karnis falhoz eső részéhez pedig 3 akasztót fúrt fel (1-1 a szélére és 1 középre.)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMajd elkezdtem befűzni az égősort.  Balról jobbra haladtam (ez csak azért lényeges, mert bal oldalon van a konnektor), az 1. lyukba fűztem az 1 izzót, a 3. lyukba a 2. izzót, az 5. lyukba a 3. izzót, és így tovább.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMiután végigértem, haladtam visszafelé, szintén sorrendben, most már csak a soron következő üres lyukat kellett betömnöm.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs kész! 🙂 Már csak fel kellett akasztani a falra.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIlyen nappali fénynél, kivilágítatlanul. A tábla elkészítéséről már korábban írtam egy posztot (itt olvasható), a mágneses-gyurmatartós részről pedig itt.  A cirkuszos táblával színben harmonizáló postaládák pedig ezen a linken találhatók.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATermészetesen a mennyezethez is passzol színeiben. 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIlyen kivilágítva! Ágyő RÓKA! 🙂

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Gyerekszobai lámpák körképe

Az az igazság, hogy épp lámpát gyártok a gyerkőcök szobájába. Napok óta. Hivatalosan: hetek óta. Mert előbb jött A terv, de aztán lekörözte B terv, mely elkészítése dugába dőlt kezemnek nem engedelmeskedő mogyorófavesszők miatt. Aztán ismét A terv felé vettem volna az irányt, de felbukkant C. Csak épp annyi időre, hogy agyam kreatív kapuján bekopogtasson, és már adta is át a kilincset D-nek. D egész éjszaka nem hagyott aludni, és reggelre már bizton tudtam, hogy ő az igazi. Épp kávémat iszogatva rá gondoltam, tervezgettem közös jövőnket, mikor lelki szemeim megpillantották F-et valahol lenn, a szürke állományom rengetegében. Hófehér paripán érkezett, arcán széles mosollyal… Lehet, hogy inkább ő az igazi? Meglátjuk… … de addig is nézzük azokat, akiknek már sikerült választaniuk és megvalósítaniuk lámpa-terveiket.

Jelenleg felhők borítják az eget odakinn, de Fanniéknál odabenn is. Őszintén szólva, ha felettem is ilyen felleg takarná el a napsugarakat, akár még táncolnék is örömömben. 🙂
Aki szintén szeretne ilyen bájos és vidám felhőcskét a szobájába, akkor ezen a linken leírást is talál az elkészítéséről.
Fannival néha egy rugóra jár az agyunk. Míg ő a Montessori játékukból lámpatestet készített, addig én később ágylábat. 
Már csak reménykedni tudok benne, hogy Maria Montessori is meg lenne elégedve a végeredményünkkel. 🙂
Ha erre a lámpára ránézek, máris jobb kedvem lesz. Mert először is vidám sárga színben pompázik, másrészt a Brémai muzsikusok című mese jut róla eszembe. Remek párosítás, remek alkotó (Szentgyörgyi Kata)!
Itt pedig egy zseniális példát láthatunk arra, hogy egy szakadt lámpaburából miként lehet divatos világítóeszközt készíteni.
És ha már a rizslámpáknál tartunk…
Judit kisebb állatok szállíttatására alkalmas léghajót készített belőle. 🙂
Ki ne ismerné a Kifli és levendula blog íróját? Nála minden apróbb, kacatnak vélt tárgy átalakul. Mint jelen esetben a legók lámpává
Noémi Kedvenc otthona által betekintést nyerhetünk egy magazin és a saját hajléka kulisszái mögé. Szerintem tök izgi! 🙂
Ezt a lámpát például a gyerekszobájukba készítette.
vintage lámpa kalitkából
Ez a világítóeszköz nem kimondottan az aprónép birodalmába készült.
De miért ne lehetne egy királylány vagy egy leendő ornitológus szobájában akár? Vagy egy emberkénél, aki 0-99 év között tengeti életét?
Enikőnél egyéb remek ötletre is találtok!
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Csak egy trükk

Megfogadtam, hogy a rajzolós eszközök csak és kizárólag a táblán kapnak helyet. De vannak azok a kis piszkok, akik sunyin meglapulnak a sarokban és figyelnek, majd mikor dolgom végeztével hátradőlök a kanapén, előcsámpáznak nyelvüket öltögetve, és a fiókra mutogatnak. Na nem, szó sem lehet róla!…
… Odakötöztem őket az asztalhoz. 🙂

A művelethez szükségünk van egy kisasztalra, 1-1,5 m nadrággumira, és egy tűzőgépre (a barkácsolós fajtára és nem az irodaira).
A gumit a tűzőgép segítségével odarögzítettem a fához.
Majd a gumik alá tuszkoltam azokat a dolgokat, melyek a táblán nem kaptak helyet.
És a legjobb, hogy az egészből nem látszódik semmi. 🙂
A kisasztalt nem egy bonyolult művelet fejre állítani, de ha erre nincs mód, akkor sem gond: a gyerekek autószerelőnek képzelve magukat megoldják az “alkatrész” kibányászását. 🙂
A tábla elkészítése ezen a linken olvasható.
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

 

Tábla, plafon, postaláda

Azt gondolom, hogy a táblák iránti vonzalmamat már túlrészleteztem (ennek ellenére még ezzel a bejegyzéssel sem ér véget). Úgyhogy ömlengés helyett kettő – a poszthoz illő –  aláfestő zenét szeretnék prezentálni. Az első egy tablá szóló, melynek hivatalosan semmi köze a táblához. Hivatalosan. Mert az én pihent agyam két betű felcserélésével máris szoros kapcsolatot talált közöttük.

És ha egyszer lesz egy tablám az aljából “készítek” táblát. Ez tuti. Csak a poén kedvéért. 🙂

 

A másik Postás Pat-hez köthető, mely mesének fülbemászó dallama egész nap ott dübörög az agyamban. Legtöbbször fütty formájában ki is merészkedik. Olykor “gyönyörű” hangom ad teljesen új perspektívát eme szerzeménynek. Mindenesetre nem lehet tőle szabadulni.

Figyelem, csak saját felelősségre! 🙂

 

Most pedig lássuk a táblát, melynek keretét és festését az első körben készítettem el (itt olvasható), a jobb oldalát pedig a második körben ékesítettem fel (leírása ezen a linken.). Zárásként (?) következzék a bal oldala, és a teljes kép.

Lecserélték lakóházunk postaládáit, és bár a tetőteresek is kaptak újat, a régieket szintén ott hagyták nekik: azaz a szomszédnak és nekünk. Az előbbitől aztán elkunyerálta az utóbbi. 🙂
Megsikáltam a két postaládát, a hámladozó festéket lekapartam, és a felszínt meg is csiszoltam.
Utána lefestettem alapozó festékkel, majd ceruzával felrajzoltam a mintát. Ebben segítségemre volt egy pohár és egy vonalzó.
Ezt követően lefestettem a plafonnal egyező színekkel.  Először úgy gondoltam, hogy maszkolóval választom el a csíkokat, hogy szép éles legyen a határvonal a két szín között. De ez túl hosszadalmasnak és macerásnak tűnt, úgyhogy szabad kézzel festettem ki a közöket. Persze nem lett tökéletes, de kiötlöttem a következő megoldást: marker tollal vonalzó mentén a határvonalakat megerősítettem. 🙂
És tádám, a csíkok többségében egyenesek lettek, és még karaktert is kapott a fehér vonalak által. A kört táblafestékkel töltöttem ki.
A csíkos részt lakkal is kezeltem a tartósság végett. (A kört nem!)
Aztán Ő felfúrta a Spontan újságtartóval együtt (szintén a Fynd részlegen sikerült megkaparintanunk 500 Ft-ért). Ez ad helyet a rajzoláshoz szükséges papíroknak és színezőknek (2 fiók felszabadult a kitelepítésük által).
Azt még nem is mondám, hogy a táblát elharmadoltam lécekkel, melyeket a kerettel megegyező lazúrral kezeltem. Ezeket nem felfúrtam, hanem ragasztottam extra erős ragaccsal.
A képen látható gyönyörűség ma 3 éves! 🙂
A ceruza – és gyurmatartós rész elkészítése itt olvasható.
Összkép: A plafon (leírása itt), a tábla és a postaláda kapcsolata. 🙂
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Táblára fel: 1 projekt 2 infó

Elérkeztünk a táblás projekt második fordulójához (az első rész itt olvasható), melybe kettő információt is sikerült belesűrítenem: megspékeltem a barkácsolást egy öko tisztítással. Ugyanis nem volt más megoldás. Mert ki ne ismerné az Ikea kincsesbányáját, melynek a Fynd keresztnevet adták? Ha rajtam múlna, rögtön a bejárathoz tenném, mert egész ikeás körutazásunk során azon szoktam izgulni, hogy közben miket happolnak el előlem a “zárórészlegen”. Kivéve, amikor én mutatok fügét a másik vásárlónak. 🙂

Szóval legutóbb vettünk kettő darab Spontan mágnestáblát 590 Ft-ért, melyek anyaggal voltak ékesítve. Gondoltam, tiszta haszon, még a textilt is tudom majd valamire hasznosítani. Aztán jött a feketeleves. Vagy legalábbis szürke. Mert az anyag nem csak a széleken volt rögzítve ragasztóval, hanem az egész objektumon. Ragacs eltávolításra felkészülni!

Először lerántottam a posztót, majd…
… előkaptam a hajszárítót, és elkezdtem vele melegíteni a ragasztócsíkot. Más szó nem jutott eszembe, de ez inkább sáv mint csík. 🙂 Ahol felmelegedett, ott téptem. A matricát is hasonló módszerrel távolítottuk el korábban a barátnőméknél. (itt olvasható).
Ha pedig ezek után azt gondoljuk, hogy kész, akkor sajnálattal jelentem, hogy NEM!
Ugyanis maradt a ragacs. Ezt olaj és szódabikarbóna keverékével dörzsöltem le. Ha nincs az utóbbi, akkor sóval is jól működik (kényesebb felületen nem árt kisebb területen előbb kipróbálni).
Végül az olajat alkohollal letöröltem (lehet, hogy az ecet is leszedte volna).
Aztán lefestettem mindkét táblát táblafestékkel.
Ő egymás alá felfúrta a kettőt, aztán lehet rá pakolni…
Vannak itt kérem régi fémdobozok, melyeknek a hátuljára mágnest ragasztottam (2-3 darabot a terheléstől függően), és vannak Grundtal konténerek.
A konténerekbe gyurma és zsírkréta került, a többi tárolóba pedig főként ceruzák.
Későbbi észrevétel következik: az idő bebizonyította, hogy a gyurma és a konténerek nem szeretik egymást. Vagy túlságosan is: úgy szeretlek majd meg eszlek. Ugyanis a nedves gyurma a rozsda segítségével elkezdte bekebelezni a tárolókat, a tárolók pedig bosszúból roppant érdekes képződményeket varázsoltak a gyurmákból. Kuka. Természetesen Grundtal nem maradt üresen: apró pecsétnyomóknak ad azóta helyet. 😉

A gyerkőcök alkotásai szintén helyet kaptak.
A gyurmás kellékek tárolására pedig egy BEKVÄM fűszertartó polc lett kialakítva (előtte tölgy színnel pácoltam).
 
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!
Ui.: Orsolykám, igazán nem szeretném az idegeidet húzni, de még mindig lesz folytatás. 🙂
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!