Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

A hajtogatás rejtelmei

Van egy dal, amely évente többször részévé válik életünknek. Először csak csendben, alig hallhatóan dúdolja az ember, később fütyörészi, aztán fütyörészi, búgja és hangosan üvölti egyszerre reggel, délben és este, valamint a kettő között.
A dal a következőképp hangzik: “10 nap múlva megyünk Ikeáááááábaaaaa!” (zeneszerző: Kucorgó anyámkája, szövegíró: Kucorgó anyámkáka). A szöveg természetesen nem ennyire egyszerű: napról napra változik, amolyan visszaszámlálás szinten. 🙂
Ennyi, ezt viszont a végtelenségig tudom énekelni. Unalmas? Nem, a családom szerint idegtépő. Engem viszont valamiért felvidít. 🙂 És ha ott leszünk, akkor veszünk egy komódot. És ha hazavisszük, összeszereljük, és olyan gyönyörűségesen bele fogok pakolni, ahogy az alábbi videón látható.

Azonban mielőtt belemerülnénk a hajtogatás rejtelmeibe, felhívnám arra a takaros asszonyságra a figyelmet, aki kiokít minket ezen a téren. Én nem szoktam elsőre ítélni. Tényleg nem. De van ebben a nőben valami…

Ha filmrendező lennék:

1) Kategória: thriller
Jane-nek egyetlen fia a mindene. Akinek egy napon aztán megismeri újdonsült asszonykáját. Onnantól kezdve szörnyű dolgok történnek. Jane már nem ura önmagának. Végül egy ködös reggelen velőtrázó sikolyra ébred a szomszédság…

2) Kategória: vígjáték
Jane-nek egyetlen fia a mindene. Akinek egy napon aztán megismeri újdonsült asszonykáját. Onnantól kezdve szörnyű dolgok történnek. Jane már nem ura önmagának. Végül egy ködös reggelen velőtrázó sikolyra ébred a szomszédság…

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Evőeszköztartók újratöltve

Ki az, aki ne ismerné Szutyejev: Kispipi és kisréce című meséjét? Anno gyerekkoromban nekem is nagy kedvencem volt. Aztán közel két éve a gólya (vagy tyúkanyó?) a mi küszöbünkre helyezett egy csomagot, benne az előbbi szereplővel.

kép forrása

Persze pár elhanyagolható különbség felfedezhető a meseszereplő és kisebbik Picinykém között:
1. Testét nem toll borítja.
2. Mellső végtagjai nem szárnyak (bár néha úgy tud velük kalimpálni).
3. Tüdeje légzőfelülete nem csöves szerkezetű.
4. Szájnyílását nem csőrkávák veszik körül.
5. Vannak fogai (már 17 darabnál tart)
6. Nem tojással fog szaporodni, ha úgy 25-35 év múlva arra kerülne a sor. 
Viszont a leglényegesebb tulajdonságukban egy csepp eltérés sem észlelhető: kedvenc szavajárásuk, melyet ugyanolyan lelkesen tudnak mondani: “Én is!”
Ez pedig vonatkozik a mosogatógépből az edények és egyebek kipakolására is. Én pedig ilyenkor gondosan rábízom a kanalakat, és szigorúan a teljesen életlen, bababarát kenőkéseket. És itt akadt egy kis probléma: Kisebbik Picinykém olyan vehemenciával zuttyantotta a helyükre az utóbbi áldozatokat, hogy azok tartói nem bírták a kiképzést.

Itt a korábban készített evőeszköztartónk.
Elkészítése itt olvasható.
Egy idő után ilyen lyukak keletkeztek
a késtartó alján.
Miután azt a világért sem szeretném, hogy csemetém ezt a jó tulajdonságát idő előtt kinője, ezért az üvegekkel kellett valamit kezdenem.  
MAGASIN Evőeszköz tartó IKEA
Ezért hát vettünk 2db MAGASIN evőeszköztartót,
melyeket csavarral rögzítettem a konyhafiókba.

Íme a “picinykémbiztos” evőeszköztartónk használat közben:
Ui.: Kedves LauraAmennyiben szeretnél még befőttesüvegből lámpát készíteni, én szívesen postázom számodra az előbbiekben bemutatott változatot. Így a vezetéknek már nem kell lyukat fúrni :)). 

Xéna és a fiókok rendszerezése

Az imént tudatára ébredtem annak a ténynek, hogy egy ideje III. Xena hercegnővel osztjuk meg otthonunkat. Azért “csak” a harmadikkal, mert ugyebár van az eredeti (na jó, igazából egy forgatókönyvíró fejéből pattant ki, de régészeti ásatások alátámasztják, hogy tényleg éltek ilyen harcos nőszemélyek, akik akár a Xena nevet is viselhették volna), az ősi amazon, aki annak idején Görögországban a védtelenek és rászorulók védelmezése érdekében gonosz férfiakat hányt egymaga kardélre.
Aztán ott van II. Xena, aki szintén a családunk tagja. Egész pontosan a húgom testesíti meg személyét. Bár ő nem talpig felfegyverzett, pajzsok mögött remegő harcosokkal küzd a csatamezőn, hanem – jelen esetben –  a konyhában egy rászáradt, vákuummal megsépkelt lekváros üveg tetejével, melyet arcrándulás és konyharuhás rásegítés nélkül képes lecsavarni. Aki pedig ezt a tettet nem tartja egy Xena utódhoz méltónak, azzal közlöm, hogy a családunk férfitagjai – az ismertetett jelenet előtt – az izomerő latba vetése után kalapács, fúró, fűrész és egyéb szerszámok segítségével sem arattak sikert. És még egy apróság: II.Xenának még fegyverre sincs szüksége! (Egyébként amazoni természetét külső jegyek alapján nem lehet megállapítani. Ő a legszebb nőies nő, akit valaha ismertem!)
Végül jöjjön a sorban a legfiatalabb, az én kisebbik Picinykém, III. Xena, akinek immár 20 hónapja adtam életet. Igaz, arra a tényre, hogy ő egy Xena utód, csak most döbbentem rá, ennek ellenére bizonyos jelekből már sejtettem akkor is, amikor még csak a szívem alatt hordoztam. Például míg a bátyja rúgását hasfalam belső felére 20 hetes áldott állapotomban éreztem először, addig kisebbik Picinykémét már 11 hetesen. Éjszakánként pedig szabályos harcot vívott az ágyunk rugójával, mely fölött megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott 40 hétig egyfolytában. Végül egy szép szeptemberi napon megszületett, és megcsodálhattuk a mi kis amazonunk harcias természetét a kinti világban is. Ugyanis pár hetesen – a ködös, esős novemberi napok folyamodványaként –  megtámadta a nátha. Az orrszívó-porszívóval segítségére siettünk volna… Igen, volna, mert ő erőnek erejével tépte ki a csövet az apja és az én kezemből egyaránt. Közel 19 hónappal később – a jelenben járunk –  pedig puszta kézzel lekapta konyhai fiókunk asztalos által gondosan odacsavarozott előlapját. Amikor ennek tanúja voltam, rájöttem, hogy ez a drága, erőtől duzzadó karú gyermek nem szándékosan tette ezt, csak fel akarta hívni a figyelmemet arra a tényre, hogy ezt a fiókot sem ártana rendbe raknom.

Ez III. Xena műve.
Itt megjegyezném, hogy izmait pufi husival álcázza.
A legalsó fiók rendbetételével máig tartoztam.
Most már az is pipa!

A külső után “csodáljuk” meg őket belülről is:

Itt végül is nem volt olyan rossz a helyzet.
Ez viszont borzalom!

Gyógyszereink rendszerezése miatt a konyhai szekrényeink tartalmát kissé át kellett csoportosítanom, ezért feltűnnek majd olyan dolgok is a fiókokban, amiknek eddig nem ott volt a helye. Egyetemi barátnőimtől nászajándékba kapott kenyérsütőgép pedig felmondta a szolgálatot (éveken keresztül napi szinten nyúztam), ezért neki mennie kellett.
És akkor lássuk az átváltozást:

Sütő alatti fiók rendszerezése
Mélyfiók rendszerezése

A konyhai gépes fióknál aztán szinte minden, a háztartásunkban fellelhető fölösleget újrahasznosítottam. Lássuk, kik azok, akik a rendet biztosítják a fióklakók számára:

Első számú rendfenntartónk egy rozsdamentes fém edénycsepegtető.
Őt kivontam eredeti funkciójából avégett, mert a gyártója fogalomzavarban szenvedett.
Rozsdamentes! Jó vicc! Ugye ti is látjátok?
Második rendfenntartónk 6 db VHS kazetta párosával összeragasztva.

Hármas számú rendfenntartóink 4db lecsupaszított konzervdoboz.
A képen kettes számú biztosúrakkal osztoznak.

Most pedig tekintsük meg, hogy miként biztosítják a rendet:

Összkép újra!
A VHS kazetta pont beleillett az edényszárító rácsába.
Funkciója: a jénai tálak semmiképp se dőljenek el!
A VHS kazetták tetejére színes papírból címkét készítettem.
A konzervdobozok feladata szintén a dülöngélés kivédése.

Rendszerezés a konyhai fiókokban II.

Megkérdezhetnénk, hogy mi minden fér bele egy fiókba? És a válasz: MINDEN! Ha megkérnénk David Copperfieldet, hogy most a repülőt ne csak úgy a semmibe, hanem mondjuk egy fiókba varázsolja be, akkor tutira sikerülne neki. De most jön a csavar: a kedves közönség nem a bűvész bácsit tapsolná meg, hanem a csodálatos, mindent elnyelő fiókot.
Most pedig lássunk pár példát a “fiók mint hangár” eseten kívül!

Kezdeném rögtön azzal, ami a legtöbb embernek a konyhai fiókról eszébe jut. Igen, az evőeszközök.
 

Pinned Image
forrás
Ha már evőeszközöket mutatok, akkor legalább legyen emeletes az elrendezésük. De tényleg, olyan kis laposak, van felettük egy csomó kihasználatlan hely!Pinned Image
forrás
Hohohooo! A tulaj lebukott. Annak a krumplitörőnek biztos vagyok benne, hogy nem ez a szabványos helye! 🙂
Aztán a következő ami eszünkbe juthat, “a mindent bele, aminek nincs sehol kijelölt helye” fiók:

forrás
Nem, ez nem egy sütési kellékeket árusító bolt fiókja, hanem Martha Stewarté. Kedves Martha néni, ha egyszer valamilyen csoda folytán az én oldalamra téved, akkor tessék nekem megmagyarázni, hogy miért kell kb. 20db olló, kb.100 db mérőkanál és pontosan 4db citrusprés egy konyhai fiókba?
forrás
Ez annyira mindenes, hogy még egy beépített konyhai mérleg is helyet kapott benne. Az, hogy miként funkcionál, már kérdéses. Kihúzom a fiókot, lemérem a lisztet, majd mögötte kikeverem a tésztát (persze fiók közben kihúzva). Szóval vagy nagyon-nagyon hosszú lábúnak kell lennem, vagy nagyon-nagyon hosszú felsőtestűnek. De az egyik tulajdonság a fiók használatához elengedhetetlen. 🙂 
Fűszertárolásra is kiválóak, főként ha van egy ilyen rendszerezőnk:

forrás

Amióta pedig megjelentek az ún. mélyfiókok, azóta a tányérokat is szuper bennük tárolni:
Pinned Image
forrás
Ez a kép kerülhetett volna az előző bejegyzésembe, hiszen saját magunk is készíthetünk ilyen festett mintás rendszerezőt.

Tányérok vertikális elrendezésben.
Tányérok horizontális elrendezésben. (Nekem is ilyen van!)

Tányérok vertikális és horizontális elrendezésben. 🙂

Természetesen a konyhai gépeket is bele tudjuk suvasztani egy méretes fiókba:

Aztán ott vannak a nyersanyagok, valamint egyéb inni- és ennivalók:
Számat kitátom. Most pedig nasik sorakozó, irány az ízlelőbimbóim felé: Egy, kettő, egy, kettő!

előző 6 kép forrása
Zöldségek praktikusan a mosogató alatt, hogy a szükséges mennyiséget kivéve, le tudjuk sikálni a főzés megkezdése előtt.  

Pinned Image
forrás
Ez most így nagyon jól néz ki, de használta már ezt valaki? Én néha még a hátsó gázlángon rotyogó ételt is nehezen tudom kavargatni, hát még ha egy ágy méretű fiók van kihúzva előttem. Bár ha ráfekszem… Hümm, ez nem is rossz. Na, főzött már valaki vízszintes helyzetben?! 🙂

Pinned Image
forrás
Ilyen nagylyukú tárolóval megoldható, hogy az üvegeink ne dülöngéljenek összevissza.

 Tepsik, edények tárolására is kitűnőek:

Pinned Image
forrás
Tepsik praktikusan. Nekem is kell ilyen! Nem kell az összeset kipakolnom, ha legalsóra van szükségem. Szépen, sorban egymás mögött. Mennyivel átláthatóbb!
Pinned Image
forrás

 Na jó, így is átlátható. Csak itt úgy mondanám: “Szépen, sorban egymás mellett. Mennyivel átláthatóbb!” 🙂


Pinned Image
forrás
Ezt inkább csak azért raktam a válogatásba, hogy lássátok, milyen kis cseles emberek is vannak. Ha esetleg odavetődnék egy ilyen konyhába, akkor amilyen szemfüles vagyok, rögtön kiszúrnám, hogy két fiók egy sarokban nem fér meg, mert úgy az egyiket a fogantyúk miatt nem lehet kihúzni. És miután ezt közölném a házigazdával, ő biztos nagyképűen odalibbenne, és megragadva a bútorgombot, feltárná előttem az ötszögletű fiókja titkát. 🙂

Amikor szemetest takar a fiók: 

forrásEz pedig a ráadás: konyharuhát is akaszthatunk fiókba:

Pinned Image
forrás
Hát igen, vannak olyan kiváltságosak, akiknek megadatik, hogy még a használatban lévő konyharuhájukat is fiókban tárolhatják. Én meg mágnessel tapasztom a hűtőnkhöz!

A szociálisan érzékeny konyhai fiókjaim bemutatása

Amikor kétcopfos kislány voltam, és távoli jövőmről ábrándoztam, akkor úgy képzeltem, hogy leendő konyhámban sok pici, közepes és nagy fiók lesz. Mikor pedig beköltöztünk szép, új lakásunkba, álmom meg is valósult. És én kérem szeretem is őket nagyon, mert sok minden elfér bennük, és legfőképp, mert szociálisan érzékenyek. Igen, jól olvastátok, azok az édes, drága fiókok felkarolnak minden elesettet, nem kérdezik, hogy honnan jött, hová tart; befogadják; etetik, itatják; sebeiket ellátják; nem nézik, hogy gazdag vagy szegény-e, mit csinált korábban, hová tart az életben. Fiókjaim kitárják karjukat, és magukra ölelik a fél világot!

Itt vannak a kis szociális munkásaim!

Igazából a három kicsi a legnagyobb mértékben szociális érzékenységgel megáldott, majd a legalsó követi őket, és végül a két középső zárja a sort. (A mostani bejegyzésben a felső sorra koncentrálunk.) Csak hogy érezzétek mire is gondolok:
A partedlis fiókban találtam 8db műanyag kanalat, és még egy üveg bébiételt is.
Az evőeszközös fiókból ugyebár először kiköltöztek az evőeszközök, majd a konyhakések. Maradtak a többséget képviselő dugók, akik miután a borosüvegüktől fájdalmas búcsút vettek, itt találtak menedéket.
A mindenes fiók tartalmát érdemes jobban szemügyre venni:  

Rögtön két újabb konyhakésre bukkantam, akik valószínűleg a többiekkel ellentétben már korábban megunták a villák állandó döfködését (utalás a A késeim fellázadtak bejegyzésre), és itt kértek szállást.

A harci sérülteket jobbra az alsó sorban egy műanyag villa, egy elferdült hústű és egy rozsda által megkostólt fémdarab (Ő szerint egy konzervnyitó darabja) képviseli. Ápolásukat az itteni nővérkék elkezdték, de…. (nagyon szomorú a vége.)
Aztán vannak a titokzatos idegenek, például a legalsó sorban középen látható mustársárga színben pompázó valami/valaki, illetve legfelül középen az a szürke gumigyűrű. Most biztos azt mondanátok, hogy az egy kávéfőző tartozéka, de nekünk olyan háztartási készülékünk nincs. Tehát ez kilőve!
A legnagyobb örömömre találtam egy késélezőt is. A férjem szerint már évek óta megvan. Na persze, hiszi a piszi! Ő is jött valahonnan, de hogy nem én általam, az tuti biztos.
A boros kellékeket biztos vonzották a szomszédban tartózkodó dugók, mert Dunát lehetne belőlük rekeszteni, annyi összegyűlt ezen a kis helyen.
Aztán találtam egy nagyon fontos okiratot (hámozókés használatának leírása) rögtön két példányban. Ha esetleg az egyik eltűnne, még mindig legyen egy, amit kézhez tudok venni, ha krumplihámozásra kerül a sor 🙂 Ja, és rábukkantam egy leírásra a hústű bonyolult használatáról is. Akinek szüksége lenne rá, szívesen postázom :).
Ráakadtam egy ősi fogvájó készletre, melynek darabjait valószínűleg egy unatkozó ősember farigcsálhatta ki két gyűjtögetés és vadászat között.
Most pedig következzenek azok, akiktől ennek a drága, szerető, gondoskodó fióknak fájdalmas búcsút kellett venni: húsvágó ollót átköltöztettem a szomszédos fiókba; a még originál csomagolású fagylaltos kanalak az evőeszközök felé vették az irányt, és a nagyon ritkán használatos mélyhűtős zacskók a kamrában kaptak helyet; a szomorú véget ért harci sérültektől pedig fájdalmas búcsút vettünk.
És most lássuk, mi lett a maradékkal:

Itt pedig a másik két fiók rendszerezés után:

Műanyag ételtárolós edény segít az
előkék megregulázásában
Bár az evőeszközök már nem itt vannak,
a tartójuktól még nem váltam meg.

A borosdugók mielőtt még borba fojtanák bánatukat, hogy nincs többé rájuk szükség, kitaláltam nekik is egy feladatot: CÍMKÉK lettek.

  

Azt hiszem, gombát vettem

ezekben az edényekben.

Felül levágtam a kiálló részt.
A dugókat hosszanti irányban bevágtam.

Végül ráhúztam a feliratozott dugókat a dobozokra.
Ugyanígy tettem a többi tárolóval is.

A fiókjaimnak pedig megmondtam, hogy ezentúl az elesetteket, vagy a bebocsátásra várókat küldjék nyugodtan hozzám, majd én keresek számukra helyet.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!