Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Konyhatuning: vízkár utáni renoválás

Van az a pillanat – amikor közel a cél (jelen esetben a teljesen kész konyha)-, hogy mindent rózsaszínben látunk, a legnagyobb hidegben is madárcsicsergést hallunk, mindenki mosolyog ránk, mi pedig mindenkire vigyorgunk….

… és aztán kapunk egy pofont.

Én speciel a konyhai csapunktól, ami sunyi módon csöpögött. Alul. Napokig. Így szép lassan, de precíz módon szétáztatta alatta a szekrényt (erről eszembe jutott Andreának egy remek posztja is). Arra jelenleg nincs pénzünk, hogy a komplett szekrényt kicseréltessük (a csapot viszont ki kellett), ezért egy kis renoválásba fogtam.

 

Lássuk a károkat:

 • szétázott szekrényváz
 • letört élfólia
 • felpúposodott szekrényajtó (bevallom, az első pillanatban sírva fakadtam (egy kicsit). Aztán a száradás után lelohadt a szekrényen (és a szemen is) a púp. )

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme a látvány csukott állapotban: mostanra már csak enyhén felpúposodott ajtó (a kép bal oldalán látható), és a letört élfólia.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElső lépésként levettem a szekrényajtót, hogy könnyebben hozzáférjek az élfóliához. (Így most a belső károk is láthatóak.)

Majd szikével elvágtam azon a ponton az élfóliát, ahol elvált a váztól.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMivel a szekrényváz megdagadt a víz következtében, ezért az eredeti élfóliánál (1,8cm-es) szélesebbet kellett venni: 2,1 cm.

Arra ügyeljünk, hogy ne az eredeti méretet vegyük beázás után, hanem a kár utáni méretet!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAz új élfóliát kicsit nagyobbra vágtam. A vasalót beizzítottam, majd a fóliát a helyére illesztve levasaltam. Utána a fa darabbal simítgattam, amíg ki nem hűlt az élfólia. (találtam egy videót is a folyamatról) Felül, ahol kevésbé dagadt meg a bútorlap, ott egy kicsit le kellett vágnom szikével az élfólia oldalából.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍme az akció után. 🙂

A szekrényváznál a víz áztatta réseket sziloplaszttal tüntettem el. Én vizes kézzel szoktam elsimítani.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEz pedig az ajtó bal alsó sarka.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElső lépésként megcsiszoltam 180as csiszolópapírral.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMásodik lépésként a nagyon réseket fatapasszal eltüntettem.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAUtolsó lépésként pedig lefestettem.

Szegényke még mindig púpos egy kicsit, de legalább nem repedezik.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEz pedig a renoválás utáni állapot.

A hibát mára szinte észre sem lehet venni. 🙂

Gyerekek, hihetetlen, hogy egy 15 cm-es élfólia mennyire fel tudja dobni az ember kedvét (és a konyháját)! 🙂

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: a munkapult cseréje

Fa munkalapunk van. Kényes? Eléggé. Hogy kényes vagyok-e emiatt? Csak egy csöppet. Mert eme tulajdonsága eltörpül szépsége, jó illata és kellemes tapintása mellett. Hát én már csak egy ilyen felszínes ember vagyok, akinél ezek a tulajdonságok dominálnak. Legalábbis egy munkalapot tekintve. 🙂

Tény, hogy egy fa munkalapnál bizonyos szemléletváltásra van szükség. Itt nem a tökéletesség dominál, mert még a legnagyobb odafigyeléssel is nyomot hagyhatnak rajta egyes dolgok. De nem érdekel.

10-15 évvel ezelőtt olvastam az egyik kedvenc, soha el nem évülő lakberendezési könyvemben (Joanna Copestick: A családi otthon) az alábbi sorokat:  “A családi konyha közepén jókora asztal a mindennapi élet középpontja. Ezek az asztalok általában magukon viselik a reggeli kávék, a nehezen megoldott házi feladatok és a vasárnap délutáni barkácsolások megannyi  nyomát – vagyis látszik rajtuk, hogy az egész család használja őket. ”

Azóta ez a mottóm. A munkalapot tekintve is.

Nálunk 2007 ősze óta van fa munkalap. Akkor sajnos nem a megfelelőképp lett kezelve és beszerelve. A mosogató környékét leszámítva azóta is jó állapotban van, de ott…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA… az utóbbi években siralmas állapotba került. Ez volt a csepegtető tálcánk (azóta azt is cseréltük) alatti rész. A leszerelése viszonylag egyszerű volt: leemeltük róla a mosogatót, majd kicsavaroztuk ott, ahol az alsó konyhaszekrényhez volt rögzítve.

 

Most pedig megmutatom, hogy miképp kellett volna anno lekezelni:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVolt nekünk egy fa munkalapból készített dolgozóasztalunk, melyre már nem volt szükségünk. Tehát az anyagot nem kellett megvásárolni hozzá.

Ezt Ő a megfelelő méretre vágta. Aztán következtem én: először 180as csiszolópapírral a száliránnyal megegyezően megcsiszoltam.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA portalanítás után Behandla fakezelő olajat vittem fel rá szivaccsal. Fél óra múlva száraz ronggyal le lehet törölni a felesleget. Fontos, hogy mindkét oldalát kezeljük le a munkalapnak! 24 óra múlva megismételtem a folyamatot azzal a különbséggel, hogy 240-es csiszolópapírt használtam. Optimális esetben összesen ötször kell megismételni a műveletet (az olajozás előtt csiszolni kell 220-240-es csiszolópapírral), lehetőleg 24 órás szüneteket tartva közöttük.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉn a harmadik napon változtattam egy kicsit a történteken, ugyanis sötétebb fát szerettem volna. Épp ezért a csiszolás után az Annie Sloan waxnak (Enikő szokott nagyobb tételben is rendelni) a sötét változatát vittem fel puha ecsettel, …

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA… majd arra gyorsan öntöttem a Behandla fakezelő olajból, és szivaccsal elkentem. Ezt a tettet azért követtem el, mert az álmom középárnyalatú fa volt, és egyébként túl sötét lett volna.  Egyébként azzal, hogy olajjal vegyítettem a waxot, sokkal egyszerűbb volt szépen elkenni. Másnap megismételtem a folyamatot.

 

 

Tehát összesen ötször csiszoltam és kezeltem a munkalapot:

 1. nap:  180-as csiszolópapírral mindkét felét és oldalát, majd Behandla fakezelő olaj,
 2. nap: 240-es csiszolópapír és olaj mindkét oldalon és széleken,
 3. nap: 240-es csiszolópapír és olaj mindkét oldalán és szélein,
 4. nap: 240-es csiszolópapír, sötét wax olajjal vegyítve mindkét oldalán és szélein,
 5. nap: 240-es csiszolópapír, sötét wax olajjal vegyítve mindkét oldalán és szélein,
 6. nap: beszerelés!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAz olaj és a wax csak úgy taszítja a vizet! 🙂

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAFontos, hogy a mosogató melletti részt vízálló sziloplaszttal nyomjuk ki! Mi átlátszó változatot választottunk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATermészetesen a munkapultnak azon részeit is lekezeltem, melyeket nem kellett cserélni.  A világos munkapulton jobban látszódtak a lenyomatok, de ….

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA… a kezelés után már kevésbé.  🙂

 

 

Ezennel a listáról áthúzható egy tétel (imádom ezt csinálni :))

 • munkapult cseréje a mosogató melletti részeken
 • mosogató és környékének kérdése
 • mélyfiók rendszerezése
 • munkapult növelése
 • hűtőszekrény és környéke
 • szőnyeg ?
 • kamraajtó
 • kenyértartó
 • takarítás
 • renoválás
 • dekoráció
 • cseppfelfogó rész
 • fűszerek?
 • címkék
 • csepegtető tálca
 • szagelszívó burkolata?

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

 

Konyhatuning: start!

Főként karácsony és áldott állapotú időszakaimban szokott az egyébként is nagy lángon égő fészekrakó ösztönöm még tüzesebb formát ölteni. A gócpont pedig rendszerint a konyha. Minden évben elhatározom, hogy felteszem az i-re a pontot.  Soha nem sikerül : az a nyavalyás pont sok piciből áll össze.

Decemberben  már egy pár dolgot elvégeztünk eme helyiségben (és most nem a pulykasütésre gondolok),  januárban pedig ha törik, ha szakad, akkor is lesz pont. Addig pedig hegyezem a tollvégemet. 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÍme a konyhánk 2007 nyarán.  Már némileg nekiestünk a bontásnak, mikor eszünkbe ötlött, hogy ezt a pompás darabot érdemes az utókor számára is megörökíteni. A konyhapult felett volt még két darab kétajtós szekrény.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEz a kép pár hónappal később készült: 2007 őszén. A konyhaszekrényt én terveztem, és asztalossal készíttettük el (kb. ikeás árban dolgozott).

 

Itt pedig egy olyan kép szerepelne, mely jelenlegi formáját tükrözné a konyhánknak. De miután tényleg közel a cél, ezért nem mutatok róla fotót. Csak hogy izgalmasabb legyen kivárni. 🙂

 

Helyette egy lista a tennivalókról:

 • munkapult cseréje a mosogató melletti részeken
 • mosogató és környékének kérdése
 • mélyfiók rendszerezése
 • munkapult növelése
 • hűtőszekrény és környéke
 • szőnyeg ?
 • kamraajtó
 • kenyértartó
 • takarítás
 • renoválás
 • dekoráció
 • cseppfelfogó rész
 • fűszerek?
 • címkék
 • csepegtető tálca
 • szagelszívó burkolata

 

 

Itt pedig egy lista azokról a teendőkről, melyet az utóbbi két évben kipipálhattam (főként a rendszerezés kategóriában):

Az evőeszközök kérdése ezzel az ikea hack-kel megoldódott. Leírása itt található

A kihúzható szemetesünket azóta is imádom. Már ha lehet egy kukát imádni. 🙂 Elkészítése ezen a linken.

A kisebb fiókok rendszerzéséről itt lehet olvasni, a mélyfiókról pedig ezen a linken.

Ez a késtartó hihetetlenül nagy találmány. Alig foglal helyet, és 10-15 darab vágóeszköz is elfér benne. Az elkészítése pedig pofonegyszerű (ide kattintva a leíráshoz érkezünk)

Nálunk a fedők tárolása maga volt a rémálom. Egészen addig, amíg ez az ötlet meg nem született.

Egy ideje az orvosságok is megtalálták a helyüket. Leírásuk itt.

Utoljára pedig egy dekorációs elem került sorra hűtőnk személyében.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!