Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Öt keretből egyet

Az egész a polccal kezdődött. Leszakadt. Oka pedig a túlterheltségben keresendő. Az a két kisszekrény már sok volt neki, melyeket az előző héten abból eredendő félelmemben szereltem le a szemközti falról, hogy nehogy fejest ugorjanak a padlóra. És tessék, a félelmem végül beigazolódott, csak már a polccal együtt tették. Egyébként a két kisszekrény önmagában nem lett volna a zuhanás előidézője, de helyet foglalt még mellette: 1 db diavetítő, 20-25 db diafilm, 5 db kerámia angyalka, 25-30 db könyv (vaskosabb fajták), 3 db  társasjáték, 4 db keretezett kép.
Személyi sérülés nem történt. Az (őr)angyalkák lelkiismeretesen végezték dolgukat. Igaz, közben szárnyukat szegték (jelenleg renoválás alatt).
Anyagi kár: a már említett angyalkákon és szárnyaikon kívül a keretezett képek. Az újrahasznosításuk a tegnapi nap során megtörtént. 🙂

Íme a széttört keretek, melyeket összehoztam….
… az ajándékba kapott ékszertartómmal, melyet nagyon szeretek, mert tetszetős és jól áttekinthető. Egy aprócska hibája mégis volt: a háló túl közel volt a falhoz, így gyakran akadt a fülönfüggő akasztója.
A problémát megoldottam! 🙂
A négy keretből hármat lecsiszoltam, majd szétfűrészeltem minden oldalát.
Így kaptam összesen 12 db L formát.
Ezeket aztán lefestettem sárga, kék és zöld színekkel.
Fontos: a keretek a hátsó részét csiszoltam és mázoltam!
Az eredeti ékszertartót szintén lecsiszoltam, majd antik páccal lefestettem.
Aztán kezdődött az építkezés: a négy sarkára felragasztottam ragasztópisztollyal a sárga, majd a zöld “keretek” eredetileg hátsó részét. Így szépen illeszkednek egymáshoz, és ezáltal piramis forma jön létre.
Utána az üres részeket feltöltöttem az eredeti kék keretből kivágott darabokkal.
Aztán így folytattam tovább, amíg fel nem került az összes rész.
Látható, hogy a sárga részekhez nem raktam semmit. Ennek roppant egyszerű oka volt: tudtam, hogy nem lesz elég a kék keret ahhoz, hogy az összes részt betömködjem vele (egyébként pont elég lett, hírmondója sem maradt :))
A likakat végöl szétszedett, és méretre vágott ruhacsipeszekkel fedtem be.
No igen, és ami még a leírásból kimaradt: a belső keret színét megváltoztattam világoskékre, majd az egészet megcsiszoltam, ha már úgy is olyan toldozott-foltozott, akkor adjunk neki még egy lapáttal alapon. 🙂
Itt jobban látható a csipeszes toldás.
Mindenkinek szép napot, és jó alkotást kívánok!

Rendszerezés: gyűrű és karkötő tárolási megoldások

Igen, ezek már megint ékszertartók, de mentségemre szóljon, hogy gyűrű és karkötő tárolási megoldásokról még nem volt szó. Jó igaz, egyet már mutattam, amit én készítettem, de azon kívül “csak” egy szintén SK fülbevalótartó, valamint   újrahasznosítás és egyéb módon keletkezett ékszertartók bemutatása történt meg. Ez most tényleg soknak számít? Ha igen, akkor ezennel megragadom az alkalmat arra is, hogy ünnepélyesen megígérem, hogy több nem lesz mostanában, de ha mégis kísértésbe esnék, akkor esküszöm, hogy elmegyek a legközelebbi anonim ékszertartó függők gyűlésére.

forrás
Ezt, és az alább következő alkotást is Halász Csilla készítette, természetesen szigorúan betartva az általa is képviselt ökotudatos szemléletet. Natúr papírhengerekből készített tartópilléreken fekszik a szintén papírhengerből készített “híd”. Átkelés csak karkötők számára javasolt!
forrás
Ki gondolná, hogy ennek a gyűrűtartónak az alja korábban szőlőket szállított hazánkba a messzi Spanyolországból? Végül beleszeretett a “Szivacs” kisasszonyba, és most nagy boldogságban nevelik gyönyörű Gyűrű csemetéiket. 
/az elkészítési leírást megtaláljátok, ha kép alatti “forrás”-ra kattintotok/

forrás 

Ezt az ékszertartót egy  Viki (Irina) nevezetű kreatív hölgy készítette az újrahasznosítás jegyében. Alja kazetta, teteje papírguriga. Még videós leírást is találtok nála, ha a kép alatti forrás gombra kattintotok!

Pinned Image
forrás
Itt egy háromdimenziós posztmodern alkotás látható. Vagy ez egy karkötőtartó?  😉
Pinned Image
forrás
Hihetetlen, hogy milyen jól tud mutatni két üveg egy faládában. Persze kétség sem férhet hozzá, hogy az egészet a karkötők színvilága dobja fel igazán.
forrás
Lehet, hogy ennek az elkészítése kissé kockázatos? Először kipecázzuk a folyóból az uszadékfát, majd egy kutyával kell közelharcit vívni, hogy megszerezzük tőle a “Hozd vissza!” botját. Ha viszont túléltük az előbbi eseményeket, akkor mutatós ékszertartót eszkábálhatunk össze. 🙂

Pinned Image
forrás
Ez egy sütis doboz belseje, és nagy valószínűséggel egy fogyókúrázó hölgy tulajdona. Kicsit ellentmondásos? Magyarázat: a hölgyemény elfogyasztotta a doboz tartalmát, melynek hatására erős lelkiismeret furdalása támadt. Bár a süti-témán már változtatni nem tudott, de lelkiállapotán valamiképp javítani próbált. Épp ezért felkerekedett hát, és vásárolt egy pár gyönyörű karkötőt 🙂
Pinned Image
forrás
Valamikor régen, amikor még a csokoládé ára az aranyéval vetekedett, a bonbonokat nagyon, nagyon, nagyon sokáig őrizgették. Hát íme, abból az időből egy lelet. Na, hát kissé megkeményedett 🙂
Hehe, ezt senki sem fogja kitalálni, hogy miből készült! Annyit segítek, hogy a babák ebben szoktak kb. fél éves koruktól ténykedni… Nem ülőke, hanem…. Igen, JÁRÓKA! Ez aztán az újrahasznosítás! 
Hogy hogyan lesz a járókából karkötőtartó, megszemlélhetitek, ha a forrás gombra kattintotok!

Pinned Image
forrás
Itt már kicsit nagyobban utaznak. Járókarács? Ugyan már! Asztalláb, az valami!

forrás
Valahol nagyon gazdagéknál: “Jaj Drágám! Úgy unom már, hogy nem tudok egy rendes sóletet sem úgy elkészíteni, hogy előtte ki ne kelljen válogatnom a babok közül a drágaköveket!”

Pinned Image
forrás

Vannak gyönyörű gyertyatartók, amiket csak ünnepeken vesz elő az ember. Ennek a tulajdonosa gondolt egyet, és a hétköznapokban is hasznosította. Naná, hogy nem hangulatvilágításra, hanem karkötőtárolásra.


forrás
Találós kérdés: Mi az, képkeretben hurka, hurkában gyűrű? 😉

DIY Ring Holder
forrás
Szerintem ha kutatást végeznénk, hogy mi az a tárgy, amit legtöbbször újrahasznosítanak, akkor a boros dugók az elsők között lennének. Valahol nem sokkal utánuk pedig a gombok 🙂 (nézd csak meg a gyűrűket)


forrás
Ha már gyűrűtartókról van szó, nem hagyhattam, hogy legalább egy esküvőiről ne tegyek be képet. Természetesen itt sem a klasszikus változatot választottam.

A Gyűrűk Ura másképp, avagy hová rejteném az Egy Gyűrűt

“Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”
Térjünk csak vissza a kezdetekre! Szóval az Egy Gyűrűt Szauron kovácsolta a Másodkorban, 1600 körül az Orodruin tüzében, hogy hatalmának egy részét halhatatlanná, elpusztíthatatlanná tegye. A tündék és emberek seregei azonban a Másodkor 3441. évében, Gil-Galad és Elendil király vezetésével, összefogtak Szauron ellen és Elendil fia, Isildur levágta a Gyűrűt Szauron ujjáról. Ezzel a Sötét Úr hatalma megtört. /forrás: Wikipedia/
A történet pedig így folytatódhatna: Két évvel később Nősziromföldén Isildurra és csapatára egy orkcsapat támadt. De ekkor jött egy hős leányzó (szerény személyem), aki élete kockáztatása révén megmentette a király életét, aki hálája jeléül az ujjára húzta a Gyűrűt.  
Én pedig ezt a gyűrűt biztos helyre helyeztem volna, ahol senki sem leli meg. Természetesen nem kerültem volna a hatása alá. Na jó, néha elővettem volna a kis rejtekhelyéről, hogy megtisztogassam, megcsókolgassam, megsimogassam, és véletlenül sem engedtem volna, hogy más nemhogy hozzáérjen, de még rá se pillantson az én kis Drágaszágomra! Szóval teljes mértékben tudtam volna kezelni a helyzetet. 🙂

Persze azért minimum két hátulütője lett volna a dolognak:
1. Nem íródott volna meg A Gyűrűk Ura trilógia,
2. és valószínűleg most így néznék ki:

Most pedig lássuk a gyűrűtartót, ami nem mellékesen karkötők tárolására is alkalmas: 

Háttérben az általam készített másik ékszertartó.

Az elkészítés menete:

Hozzávalók: színes papírok, CD lemez, kiskanál,
olívabogyós üveg

A CD-t körberajzoljuk a színes papíron,
majd kivágjuk, és ráragasztjuk.
Kivágunk két – az olívabogyós üveg kerületével
megegyező nagyságú – csíkot.

Az üveg tetejét szintén körberajzoljuk, de valamennyivel
nagyobbra vágjuk ki, mint az átmérő.
A kupakig bevagdossuk a papírt, majd ráragasszuk.

Utána így néz ki a kupak egyik oldalról…

és a másik oldaláról.
Az üvegre ráragasztjuk a csíkokat,
majd az aljára a színes papírral
befedett CD-t. Utána belerakjuk a
kiskanalat.

A kiskanálra felhúzzuk a gyűrűket,
majd belehelyezzük az üvegbe.

Végül az üvegre felhúzzuk a karkötőket.

Ékszertartók az újrahasznosítás jegyében

Az előző bejegyzésemben viszonylag könnyen elkészíthető ékszertartókat mutattam be. Na itt még annyi dolgunk sem lesz. Egyszerűen körbenézünk az irodánkban, a kertünkben vagy a konyhánkban, felkapjuk a kezünk ügyébe kerülő dolgot, és már aggathatjuk is rá a fülbevalókat, nyakláncokat. Nézzünk tehát körbe ezeken a helyeken:

Pinned Image
forrás
Dolgozunk az irodánkban, és közben gondolataink a körül a szép nyaklánc körül járnak, amit épp tegnap kaptunk a kedvesünktől. Olyan gyönyörű, legszívesebben a falat is ezzel díszítenénk. Na de miként oldható meg ez a feladat? Szemünk ekkor megakad az előttünk heverő kapcsos felírótáblán. Ez az! – csapunk a fejünkhöz!Pinned Image
forrás
A munkából hazatérve befordulunk a kertkapun. Pontosabban befordulnánk, mert szerencsétlen már kissé romos. Kéne egy új! A mostani meg jó lesz mondjuk ékszertartónak! 🙂Pinned Image
forrás

Miután a kerítés csere mellett döntöttünk, azon merengünk, hogy milyen formájúak legyenek az új lécek. Ekkor bumm, rálépünk a gereblyére, ami egy jókora huplit eredményez homlokunk közepén. Persze bosszankodunk, hogy már megint mit keres itt az út közepén, lenne ennek jobb helye is benn a házban, falra akasztva, virágdísszel megspékelve, láncokkal teleaggatva.

Pinned Image
forrás

Berohanunk a konyhába, hogy hideg késsel leszorítsuk kétszeresére nőtt fejünket. Kivesszük az evőeszköztartóból a szükséges eszközt. Ekkor jön az ötlet: mi lenne, ha kés, kanál, villa helyett nyaklánc, nyaklánc, nyaklánc lenne benne?Pinned Image
forrás

A kés nem használt. Lehet, hogy jégkockával többre mennénk?Pinned Image
forrás

Ha már itt vagyunk a konyhában –  fájó homlok ide vagy oda – a vacsi elkészítéséhez is hozzá kéne látni. Kell hozzá tojás…. Pinned Image
forrás
Reszelt sajt…Pinned Image
forrás
Egy csipet bors és köménymag a fűszerpolcról….
Pinned Image
forrás
Miután a hozzávalókat összekevertük, formákba öntjük, majd forró sütőben megsütjük.

Pinned Image

forrás
A ropogósra sült sós aprósütiket természetesen három emeletes szervírozótálon szolgáljuk fel,Pinned Image
forrás

és a megfelelő terítékről sem feledkezünk meg.

  

Pinned Image
forrás

A pocak teli, kobakunkon hupli, már csak a kényelmes fotelba van kedvünk belehuppanni. Na jó, egy kis kézimunka még jöhet…

 

Pinned Image
forrás

 …. holnap pedig ledolgozzuk a mai vacsorát egy kis tenisszel…
Pinned Image
forrás
A tenisz után pedig már csak nevetni fogunk a tegnapi gereblyés balesetünkön, és örülünk, hogy az összes ékszerünknek megtaláltuk a megfelelő helyet! 🙂

Utóirat: Hogy a további kerti balesetektől megkíméljük magunkat, célszerű ezen tevékenység során szűrővel védeni fejünket. (zárójelben megjegyezném, hogy emberi lényekkel nem tanácsos ilyenkor összetalálkozni, mert félő, hogy nevetség tárgyává válnánk, amennyiben korunk a 10 évet meghaladta)

Ékszertartók készítése SK

Véleményem szerint a csináld magad mozgalom igazán az ékszertartóknál csúcsosodik ki. Hihetetlen mennyiséget lehetne itt bemutatni, ezért két részt is írok belőle (egyelőre). Ráadásul szinte az összes tetszik, legszívesebben elkészíteném szépen, sorban mindegyiket.
Ezenkívül rájöttem, hogy rám nem az ékszerek, hanem azok tartói gyakorolnak nagy hatást. Igazság szerint meg merem kockáztatni azt az állítást is, hogy több az ékszertartóm mint a fülbevalóm 🙂 Csak hogy egy párat említsek: van egy dobozka, amit a legjobb barátnőmtől kaptam; aztán van egy apró, háromfiókos “komód”, amit szintén tőle (hát hiába, ő tényleg ismeri ez iránti rajongásomat); aztán ott van, amit a hétvégén készítettem, és végül a kedvencem, amit a sógornőm alkotott az egyik születésnapomra jópár éve:

Itt is van az alkotása. Egyszerű, praktikus és tetszetős. Mindössze egy üres keret és szúnyogháló szükséges hozzá. A keretet lehet festéssel és decoupage technikával is díszíteni.
Na persze a legfőbb dísze a fülünk éke 🙂 Jewelry box
forrás
Itt szintén keret az alap. A festményünk tárgya: nyakláncok keret közé feszített ágakon tárolva.
Az én esetemben elég lenne ennek a keretnek az 1/8-a is :).

Pinned Image
forrás
Itt a tulaj nem kispályázott. Rögtön egy ablakot fogott be ékszertartónak. Lehet, hogy a szoba kissé huzatos lett, de legalább a nyakláncok, fülbevalók és karkötők a helyükre kerültek :).
A forrás linkre kattintva az elkészítését is megfigyelhetitek pontról pontra.
Eddig kereteket mutattam, most pedig jöjjön egy olyan, ahol magából a festményből lesz ékszertartó. Az alkotó madarakra bízta ezt a fontos feladatot. Remélem, szarka nincs köztük. 🙂
A forrásra kattintva az elkészítését is megszemlélhetitek.
Pinned Image
forrás

Itt a fogantyúk jutottak főszerephez. Erről az jut eszembe, mintha Gombóc Artúr áttért volna a csokikról a bútorgombokra: “Szeretem a kerek fogantyút, a szögletes fogantyút, a díszes fogantyút, a sima fogantyút, a hosszúkás fogantyút, a félkör fogantyút….. 🙂
Az eredeti oldalon szintén részletes képleírás szerepel.Pinned Image
forrás

Szenvedélyes nyakláncgyűjtő hölgy ékszertartójával állunk szemben. Díszlécek és kárpitosszegek kombinációjával juthatunk eme darabhoz.
Naná, hogy szintén megtekinthető az elkészítés menete az eredeti oldalon.Pinned Image
forrás

A  tulajdonosnak valószínűleg ez járhatott a fejében: Annyira gyönyörűek vagytok drága brossaim, hogy legszívesebben bekereteznélek titeket! Nem is, inkább annyira szeretlek titeket, hogy pihe-puha párnán hordoználak benneteket egész nap. És akkor megvilágosodott! Ötvözte a kettőt. 

Jewelry Display Repurposed Painted Frame...Vintage Inspired
forrás
Újabb keretes ügy. Itt csipke szalaggal kombinálva.

forrás
  Ha nincs kéznél csipke, tekints az ablak irányába. Nem hosszú egy kicsit a függöny? 😉Pinned Image
forrás
Itt is háló tartja az ékszereket, csak eredeti funkciójában nem a szúnyogokat, hanem a csirkéket tartja kordában.
forrás
Ügyesebb kezűek akár egy ilyen elkészítésébe is belekezdhetnek.  Jó alkotást!


Bízd a babára az ékszereidet!

A színátmenetes batik jött, látott és győzött (ismét). Nem csak a divat és lakberendezés világát, a cukrászatot és a fodrászatot kebelezte be, de engem is. Na jó, engem már 20-25 évvel ezelőtt is levett a lábamról. Akkoriban a barátnőimmel mindent batikoltunk, ami csak a kezünk ügyébe került: nadrágot, szoknyát, pólót, ágyneműt, terítőt, ágytakarót. Semmi sem érezte magát biztonságban körülöttünk. Elkaptuk, és belevetettük a festékes fazékba.
Később aztán – véleményünk szerint –  akkora tökélyre fejlesztettük eme technikát, hogy már egy vállalkozáson törtük a fejünket (12-13 évesen). Mindenki feltörte a kis malacperselyét – mert hát anyagi és nemcsak szellemi tőkére is szükségünk volt -, majd kiszámoltuk, hogy hány tasak ruhafesték jön ki belőle. Miután ezzel megvoltunk, már csak a színárnyalatok kérdésében kellett dűlőre jutnunk. A papagájsárga színt illetően négytagú csapatunk egyik fele szinte vérre menő harcot vívott a másikkal. Végül – sebeink nyalogatása közben – pár darab megrendelésében kiegyeztünk. Aztán ott volt a korallszín. Miután egyikünk sem volt még a tengernél (na jó, egyikünk volt Bulgáriában, de ott nem ütközött korallba), ezért ennek a színárnyalatnak a felderítése komoly kutatómunkát igényelt. Tetszett, győzött.
Megírtuk a levelünket a “Kedves néni!” -nek (ő volt a gyártó), majd mikor megérkezett a 200 db ruhafeséket számláló csomagunk, már csak a pólókat kellett volna hozzá beszerezni. Na igen, kellett volna… Hát ebből sem gazdagodtunk meg :)! Viszont valamelyikünk szekrénye alján lapul 200 db festék. Nem nálam, az tuti :)!

ombre
forrás

Miután megcsodáltuk, hogy a profik mi mindent képesek ombre stílusban előállítani, most lássuk, én mire jutottam vele:

Csipketerítő és a választott királykék szín.
Ázik a csipke a festékben.

A színátmenetes festés módja, hogy a középső színárnyalatnál csak addig tartjuk az anyagot a festékben, amíg épphogy be nem fogja, majd utána kihúzzuk. Én a mosogatónkba tettem egy lavórt, és a már festeni nem kívánt részt a mosogató peremére fektettem fel. A legalsó részt minél tovább tartsuk a festékben (akár órákig is). Ha a festék már alaposan befogta, akkor kiöblítjük az anyagot, majd megszárítjuk.

Festés és száradás után a terítő.

Most pedig következzék, hogy mi lett a csipke sorsa:
Egy aukciós portálon vásároltam ezt a gyermek
próbababát.

Felerősítettem rá világoskék szalagokkal a terítőt.

Hátulról.

Oldalról.
Naná, hogy ékszertartó lett belőle. 🙂

Nyakláncokkal, fülbevalókkal megpakolva.

A próbababa hungarocellből van, ezért gombostűt is
bele lehet fúrni. Arra pedig jöhetnek a nyakláncok.

A hátába is szúrtam egy pár gombostűt
medálltartó gyanánt.

Hát nem egy megbízható baba? Nyugodtan ráaggadhatom az összes ékszeremet 🙂

Rendszerezés: vállfák más szerepkörben (vagy mégsem?)

A minap rádöbbentem, hogy az inspirációs oldal még mindig üresen tátong. Nosza rajta, hát gyűjtögetésbe kezdtem a neten. Nézzétek csak lelkeim, hogy mit leltem (csak hogy kapcsolódjon az előző bejegyzésemhez :))!

Ha esetleg az összes nadrágunkat már felcsippentettük a szekrényben, akkor következzenek a képek!

apartment therapy
lifeasathrifter.blogspot.com
rendszerezés
Tegyük fel, ha középkori lovagok lennénk, és netalántán olyan őrültek lennénk, hogy a páncélunkat fa vállfára helyeznénk, akkor nem csodálkozhatnánk, ha ama darab kettétörne. De semmi probléma, még akasztó így is készíthető belőle 🙂

shannoneileenblog.typepad.com
rendszerezés
Hagyjál lógva vállfa! vagy Hagyjállógva Vászka?
bnoemimounier.tumblr.com
rendszerezés
Madam! Ha Ön az ékszerek rabja, de ékszertatónak híján van, egy vállfa még biztosan akad!
shelterness.com
rendszerezés 

Csak praktikusan: ha este eldöntöttük, hogy melyik nadrágot vegyük fel másnap, akkor csak felfogatjuk középre, és reggel választunk az övek közül.

smallrooms.tumblr.com
rendszerezés
– Drágám! Nem tudod hol van a legújabb “do it yourself”?
– Szívecském, ott van a szekrényben, felakasztottam a vállfára!

photo bhg.com
 rendszer
ezés
Most komolyan, ez a kép egy nyugdíjas otthonban készült?
twogingerprinces.blogspot.com

rendszerezés rendszerezés

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!