Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Öko kárpittisztítók tesztje

“Minden tavasznak van egy kitüntetett napja, ami minden más tavaszi napnál fényesebb. Mikor a napsugár még csiklandóbban játszik a tarkón, mikor a szellők még huncutabbul fütyülnek, mikor a kikelet ritmusára még veszélyesebben ver a szív, mint más tavaszi reggeleken. Naptárakban sajnos nincs jelölve ez a kacér és szédítő ünnep, ezzel a páratlan reggellel csakis a lélek számol.” /Cserna-Szabó András/

Múlt héten én is találkoztam vele: fütyülő szellő, csiklandós nyakszirt, ütemesebb szívverés, madárcsicsergés, ablakon beáramló fénysugár…. És akkor a szemem rátévedt az eddig téli hónapok jótékony homályában megbúvó szutykos fotelunkra:

Gondoltam, ha már a tisztításába kezdek, akkor tesztelek. Első körben a jobb karfára ecetet, az ülő részre (ott foltok is voltak) mosószappant, a bal karfára sót használtam a következőképpen:
Ecet: Én 20%-os ecetet használok, ezért azt fele arányban vízzel szoktam hígítani. Ezt egy szórófejes flakonba töltve a szennyezett felületre spricceltem. Utána semmi teendő.
Só: 2 kanál sót 2 kanál vízzel összekevertem, majd szivaccsal a karfára dörzsöltem.
Mosószappan: 1 kanál reszelt mosószappant (némi epeszappant is tettem hozzá a folt miatt) 2 dl forró vízzel felöntöttem, majd habverővel habosra vertem. Ezt a habot kentem rá szivaccsal az ülőrészre. Utána a maradékot törölközővel letöröltem, majd vizes ruhával is áttöröltem.

A teszt eredménye:

Az ecetben megint nem csalódtam, egész szép munkát végzett.
A sós kezelésről ezt már nem mondhatom el. A kosz nagy részével nem sikerült megbirkóznia.
A szappanos lemosás olyannyira jól sikerült, hogy nem csak a folt tűnt el, hanem a virágok is. 🙁
Ezért kérek mindenkit, hogy mielőtt kárpittisztításba kezdene, próbálja ki a szert egy kevésbé látható helyen! 


Második körben (a maradék kosz eltávolítására) a másik nagy kedvencemet, a szódabikarbónát fogtam be: a fotelt először vízzel bespricceltem, majd szódabikarbónával beszórtam. Száradásig rajta is hagytam, majd utána leporszívóztam.

A szódabikarbónás tesztelés eredménye:
A karfák gyönyörűen tiszták lettek!Konklúzió: Enyhébb vagy közepes mértékű szennyeződésnél az ecet tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. 

Erősebb szennyeződésnél a mosószappan vagy a szódabikarbóna nyerne. 
Figyelmeztetés: Mielőtt kárpittisztításba kezdenénk, próbáljuk ki a szert egy kevésbé látható helyen, nehogy a kárpitban kárt tegyünk! 


Mindenkinek szép napot, és jó alkotást kívánok!

Barbie és a vízkő esete

Ha történetesen Őt Kennek és engem Barbie-nak kereszteltek volna el születésünkkor, akkor valószínűleg mikor anno megláttuk közös életünk helyszínének fürdőszobáját, a következő jelentés húzódott volna meg “Húú!” felkiáltásunk mögött: “Húú, ez fantasztikusan gyönyörűségesen szép!” De miután szüléink nem eme nevek mellett (ez nagyon “mekkelekesen” hangzik) döntöttek, mi csak arra az egy színre tudtunk koncentrálni, mely az egész helyiséget beborította: “Húú, ez aztán borzalmasan rózsaszín!” Mármint a csempe és a kád…. No és a mosdókagyló…. És a szappan- és törölközőtartóról se feledkezzünk meg. Szóval úgy komplett az egész. Bocsánat, a járólap, mely a hozzájuk harmonizáló bordó színben pompázott, kivétel volt. De ezt a rendhagyó küllemét csak addig viselte, amíg a bontás során elénk nem tárult az eredeti burkolat “pinkje”. 🙂

Körülbelül egy évig láttam rózsaszínben a világot (legalábbis a fürdőnkben), mely tökéletes rejtekéül szolgált a vízkőnek. Egyszerűen beleolvadt az alapba. 🙂
Egy kedves rokonomnak nem adatott meg a rózsaszín fürdőkád nyújtotta “védelem”. 10 éve próbál mindenféle csodaszerrel megszabadulni a vízkőtől. Sikertelenül. Aztán megjelentem én, mint az őrült rokon, és kikönyörögtem tőle egy kádsúrolást. 🙂
Íme, az előtte kép:

Itt vannak az én csodaszereim: ecet, rongy, szivacs és fém dörzsi.

Ez pedig a trükk: a kádra rongyot kell teríteni, hogy az ecet ne folyjon le. Én több órán keresztül (kb. 7 órát) érleltem alatta a vízkövet. Olyan kíváncsi voltam, mint egy kisgyerek karácsony előtt, hogy vajon tényleg használ-e. Ami -aki szintén kipróbálta az általam leírt “receptet” –  még izgatottabb lehetett nálam, mert Ő ” csak” 2 órát borogatta a kádat.

Utána a fém dörzsivel átdörzsöltem, majd leöblítettem vízzel. Végül szódabikarbónával megszórtam, és szimpla szivaccsal is áttöröltem.
Hihetetlenül hangzik, de teljesen eltűnt a vízkő.(Jelentem, Ami is sikerrel járt 2 óra múlva úgy, hogy fém dörzsi helyett súrolókefét használt).
Íme a bizonyíték:

Nincs rokoni kapcsolatom Rodolfóval. Ezt tényleg az ecetnek köszönhetjük!

Ui.: Köszi Ami, hogy megosztottad a tapasztalataidat! 🙂

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Higiénikus ember, avagy a mellékhelyiség tisztítása

Amikor nyilvános mellékhelyiséget kell meglátogatnom, mindig csak ezt a KFT szerzeményt dúdolgatom. Tudom, egy kissé pihent számnak számít, de valószínűleg pont azért szeretem 🙂

Akinek nincs ideje végighallgatni a dalt, annak itt a tanulság része:

Én higiénikus ember vagyok,
Én higiénikus ember vagyok.
Higiénikus ember vagyok,
Én higiénikus ember vagyok.
Vécépapírral letörlöm,
Amit magam után hagyok.
Ámde hol van a wc-papír,
Üres a tartó, hol a papír?
Na, jól van, itt van a PZS nálam,
Hozott anyagból dolgozok bátran.
Saját kezemmel pucolom a vécét,
Azaz csak a vécé ülőkéjét.
Na, ezt se csinálnák sokan utánam,
Na, ezt se csinálnák sokan utánam,
Na ezt se csinálnák sokan utánam.
Most pedig jöjjön egy pár recept, ha nem is a nyilvános WC-k takarításához, de az otthoniakhoz mindenképp (az első hét módszer PraktiKatától származik):
 
 • 1. módszer: Szórd be vastagon szódabikarbónával a vécécsésze peremét és belsejét. Csepegtess a mély részbe pár csepp folyékony szappant is, hagyd állni pár percet, majd vécékefével tisztítsd ki és öblítsd le. A peremet dörzsöld meg nedves ruhával. Mosd ezt ki és dörzsöld át megint.
 • 2. módszer: 10 dkg bóraxszal (patikában kapható) szórd be a vécécsészét egy éjszakára. A belsejébe önts fél dl 10%-os ecetet is, majd súrold át a kagylót. Viselj gumikesztyűt, mert a bórax erős szer.
 • 3. módszer: 1 liter olcsó kóla és két evőkanál 10%-os ecet keverékével öntsd le a vécécsészét és keféld át jól. Reggel az átkefélési metódust ismételd meg.
 • 4. módszer (gyors): keverd el egy citrom levét annyi bóraxszal, hogy krémszerű végterméket kapj. Viselj gumikesztyűt. A pasztával kend be a kagylón lévő foltokat, majd 15 perc elteltével súrold át és öblítsd le a felületet.
 • 5. módszer: 2 dl 20%-os ecettel dörzsöld át erősen a vécécsésze felületét, hagyd állni 1-2 órát, ezután súrold át.
 • 6. módszer: poríts 5 db C-vitamin-tablettát és ezzel súrold át a kagylót. Még ne öblítsd le. Hagyd hatni az aszkorbinsavat 1-2 órán át, és súrold át megint.
 • 7. módszer: dobj 2 Alka-Seltzer pezsgőtablettát (patikában kapható) a csészében lévő vízbe. Kb. negyedóra alatt rendesen feloldódik. Ezzel súrold át a kagylót. Hagyd hatni 30 percen keresztül, súrold át másodszorra is, s öblítsd le a vécét.
 • 8. módszer: szinte újjávarázsolja a WC-kagylót, ha citromsavat szórunk bele (a lefolyó részbe egyaránt), és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnapra a vízkőnek és barnás elszíneződéseknek nyoma sem lesz. 

Penészné asszonyság

A penészt a 19. századi regényekben felbukkanó távoli rokon képéhez hasonlítanám, aki jön (egy pár napra), lát és végül beköltözik nagyon hosszú időre. 
Penészné asszonyság egy zord, téli napon kopogtatott be hozzánk két, jól megpakolt bőrönddel. Kérte, hogy egy pár napig hagy maradjon, csak átutazóban lenne. Én addig a pillanatig nem találkoztam vele, még képet sem láttam róla soha. Persze a családi legendáriumunkban szerepelt ő is, mint nagyapám másodunokatestvérének a lányának nagynénje, és egy pár történetre emlékeztem gyerekkoromból arra vonatkozóan, hogy nem számított sosem a kellemes vendégek közé. De hát rokon, és különben is csak egy rövid ideig maradna. Tehát kedvesen beinvitáltuk, és – bár szűkösen vagyunk – elszállásoltuk. 
Igazából a problémák már az első hetekben megmutatkoztak. (Igen, hetekben, mert ígéretével ellentétben, mégsem utazott el, hiszen oly kedves vendéglátók vagyunk.): Gyakran migrén kínozta, amire – véleménye szerint – a legjobb orvosság a párás környezet. Következésképpen órákra képest volt magát befészkelni a fürdőszobánkba, és az sem zavarta, hogy kisebb zűrzavart okozott családom körében a reggeli készülődést illetően. Innentől kezdve már alig tudtuk úgy megközelíteni a fent nevezett helyiséget, hogy ne ütköztünk volna bele, és az általa viselt fekete pöttyökkel tarkított otthonkájába.    
Aztán pár hónappal később arra tértem haza, hogy a hálószobánkban az ablak előtt ücsörög. Ezt már kicsit nehezebben viseltem, hiszen átlépte az intim szféránk küszöbét, de lenyeltem a békát, és nem szóltam semmit. 
Igazán akkor telt be a pohár, amikor közölte, hogy számára a gyerekek szobája lenne a legideálisabb hálónak, hiszen ott megfelelő a páratartalom és jó a helyiség fekvése is. Még hogy az én Picinykéim mellé elszállásolni! Szó sem lehetett róla!
Ekkorra már rosszul voltam az egyre terebélyesedő otthonkája látványától is. Úgy éreztem, hogy már mindenhol fehér alapon fekete foltokat látok.  Elhatározásra jutottam, mennie kell! Szerencsére a családi legendáriumunkban találtam erre is megoldást:    

Ecet: Makacsabb penész esetén az ecetet közvetlenül permetezzük az érintett felületre. Enyhébb esetben fele víz, fele ecet keverékkel próbálkozhatunk. Ne töröljük le, hagyjuk megszáradni, hogy legyen ideje kifejteni hatását. Pár nap múlva azonban szappanos vízzel lemoshatjuk az elpusztult penész hulladékát.
Teafa illóolaj: 2 csészényi vízbe keverjünk el 25 csepp (kb. egy teáskanál) teafa olajat, majd öntsük egy permetező üvegbe. Rázzuk össze, és fújjuk a penészes felületre. A permetet ebben az esetben se töröljük le. Pár nap múlva szappanos vízzel szintén átmoshatjuk.
Szegfűszeg illóolaj: ugyanúgy kell eljárni mint a teafa olaj esetén. Ennek sokkal kellemesebb az illata, és nálunk ugyanúgy bevált mint az előző.

A penész kedveli a magas páratartalmú helyiségeket, ezért gyakran szellőztessünk!

A piszkos és tiszta mosdókagyló előállításának trükkjei

A piszkos mosdó receptje:
A tökéletes hatás eléréséhez nem árt, ha van a háztartásunkban minimum két gyerkőc, akik a napi betevőjük elfogyasztása közben előszeretettel részesítik előnyben az evőeszközök helyett a felső végtagjaikat.
Amennyiben rendelkezésünkre állnak, akkor garantálom, hogy a piszkos mosdó tökéletes képe akár fél napi munkánk gyümölcseként is elénk tárulhat. Ehhez azonban egy nagyon szigorú utasítást be kell tartani: folyóvízen és gyermekkézen kívül semmi sem érintheti ezalatt az idő alatt a mosdónkat! Amennyiben ezt a szabályt nem tartjuk be, félő, hogy az optimálisan mocskos hatást nem érjük el a kívánt periódus alatt. Ez esetben reklamációt nem fogadok el!
Tehát két kis csemeténket ültessük le az asztal mellé, majd helyezzünk eléjük egy-egy kakaóscsigával megfejelt tányért (esetleg lekváros kenyér is jó lehet. Szigorúan valami sötétebb, mondjuk szilva- vagy áfogyadzsem, ami a fehér mosdón szinte rikít). Kívánjuk nekik jó étvágyat, majd gyönyörködjünk benne, ahogy összemaszatolják a kis arcukat és kezeiket eme kakaós csodával. Ha teli a pocak, akkor természetesen kézmosás. Engedjük, hogy a mosdókagylót minél inkább körbetapicskolják. Lehet, hogy most egyeseknek nagy önuralomra lesz szükségük, de újra elmondom: Ne nyúljunk semmivel sem az összekakaózott felülethez. Nem, még kézzel sem szabad törölgetni!!!
Utána tereljük őket a játszótér felé. Legjobbak azok az eu-komform játszóterek, melyeket egy homoktengerre építettek az esetleges balesetek elkerülése végett. Ha vannak még rajtam kívül olyan szerencsések, akiknek ez megadatott, akkor örülhetnek, hogy Picinykéiket nem kell feltétlenül a homokozóba erőltetniük, mert csúszdázás, hintázás és egyéb tevékenység közben is megfelelő mennyiségű homokszemcsét sikerül magukra vonzani. 1-2 óra “úszkálás” után természetesen megint a mosdó felé vesszük az irányt, próbálva levakarni gyermekeinkről (és nem a mosdóról!!!) a koszt.
(Ha a mocskos mosdó előállítására tervezett napon rossz idő van, akkor se csüggedjünk, van B terv is: játszóterezés helyett iktassunk be vízfestékezést gyermekeink számára. Ha kisebbek, és az ecsetet még nem tudják használni, akkor nyugodtan engedjük, hogy kis kezecskéikkel maszatoljanak a festeni kívánt felületen. Természetesen ezt a tevékenységet a mosdókagylónál se hagyják abba.)
Most pedig következzék az ebéd. Első fogásnak olyan levest ajánlanék, amely paprikás rántást igényel. Lehetőleg levesbetétnek minél nagyobb és csúszkálósabb tésztát javasolnék, melyek az evőeszközök használatában kevésbé járatos személyeket arra kényszerítik, hogy végül két kis kezüket használva helyezzék a szájukba. Aztán második fogásnak valami paradicsomosat szorgalmaznék. Tapasztalatból mondom, hogy a bolognai spagettinél tökéletesebbet nem is találhatnánk (a tészta fontosságáról már az előbbiekben írtam). Végül desszertnek: minél csokisabb, annál jobb! Természetesen gyümölccsel is zárhatjuk a főfogást: a cseresznye- és meggyszezon tökéletes alkalma annak, hogy olyan fajtákból választhassunk, amelyek nem csak a ruhát, de a fehér porcelánt is színesebbé teszik.
Ha pedig mindenki pontról pontra betartotta az utasításokat, akkor a mosdónak a következőképpen kell kinéznie:

A tiszta mosdókagyló receptje(i):
Tudom, hogy nehezen veszünk búcsút eme gondosan megtervezett alkotásunk látványától, hiszen fél napi munkánk van benne (itt csemetéinkről sem feledkezhetünk meg, hiszen az ő közreműködésük nélkül hosszabb ideig tartott volna az elkészítése), de ha mégis rászántuk magunkat, akkor nézzük, hogyan tehetjük tönkre:
1. Első módja, hogy megint unalmasan fehér mosdókagylónk legyen:
Ecettel bespriccelem, majd 10 percig állni hagyom a felületen (ez fertőtlenít). Utána szódabikarbónával megszórt szivaccsal áttörlöm. Ennyi 🙂Ecet és szódabikarbóna.
Ez a keverék már a lefolyó tisztításánál is bevállt.

2. Második lehetőség, hogy szemünk épségét kockáztatva csillogó mosdónk, kádunk vagy mosogatónk legyen:
Szódabikarbónával beszórjuk a tisztítani kívánt felületet, majd öko mosogatószerrel kicsit meglöttyintjük, és végül szivaccsal nekiesünk.

3. Harmadik mód arra, hogy fél napi munkánkat 2 perc alatt tönkretegyük:

 • 1 bögre bórax                                         
 • 1 bögre szódabikarbóna
 • 1/4 bögre citromsav
 • Ezeket összekeverem, majd a takarítás során beszórom vele a kádat vagy mosdót vagy mosogatót, majd szivaccsal jól eldolgozom. Öblítés, és kész is van!

  És akkor lássuk, hogy ezek a szerek mit tettek a mi mosdónkkal:

  
  Tudom, szánalmasan vakítóan fehér lett! 🙂

  Reszkessetek porcicák, avagy a szőnyegtisztítás rejtelmei!

  Bevallom, nem vagyok a porszívózás szaktudora. Amolyan “csak ahol a papok táncolnak” – féleképpen végzem eme tevékenységet. Jelenleg. Ugyanis nagyobbik Picinykém mindent megtesz, hogy fejlődjek ezen a téren is. Ő már szinte a kezdetektől baráti kapcsolatot ápol a fent nevezett háztartási készülékkel. Példának okáért, amikor pár hetes korában előkerült az orrszívó-porszívó, ő – a legtöbb poronttyal ellentétben – nem kitépni akarta a készüléket a kezemből, hanem a lehető legnagyobb nyugalomban, két kezét összekulcsolva, szemét félig lehunyva, szinte meditatív állapotba kerülve, tűrte, hogy megszabadítsam a nátha okozta kellemetlen tünetektől. Aztán nem sokkal később csatlakozott a pocakfájós babák egyesületéhez, és négy hónapig lelkesen részt is vett a “gyűléseken”. Magyarán szólva ordított, ahogy a torkán kifért (9 óra volt a rekordja). Én persze gondos anyaként mindennel próbálkoztam: kitanultam az azt enyhítő masszázstechnikák sorozatát, langyos vízbe ültettem, és még sorolhatnám. És ezek után mi volt, ami végül megnyugtatta? Természetesen a porszívó hangja. 🙂 Épp ezért ne csodálkozzunk azon sem, ha első szavai egyike a “Huuuuu!” volt. Aztán ahogy cseperedett a Drága, úgy került még közelebbi kapcsolatba a porszívóval. Pontosabban annak csövével. Nálunk nem volt kérem járást segítő komp, tili-toli vagy talicska, az ő mankója bizony a porszívócső volt. Mindenhová magával cipelte, sőt valószínűleg titokban, az éj leple alatt még “A porszívózás nagymesterei” önképző körbe is eljárt. Történt ugyanis egy napon, amikor én a nappalinkban üldögéltem, hogy az akkor 1,5 éves Nagyobbik Picinykém bebotorkált oda, kezében akkorra állandóvá vált társával, körbenézett, és arra a megállapításra jutott, hogy itt bizony cselekedni kell! Itt-ott ugyanis szöszgombolyagok húzódtak meg. Minekután pedig ő közelebb volt a talajszinthez mint jómagam, ezért jobban átlátta a gondosan nevelgetett porcicák tartózkodási helyét. Tehát a fotelt elhúzta, szőnyeget felhajtotta, a polcok előtt lehasalt, és közben a porszívőcsővel gondosan végigjárta ezeket a területeket.
  Én pedig mozdulni sem tudtam a döbbenettől, hogy az én 1,5 éves Picinykém tart nekem előadást a porszívózás rejtelmeiről. 🙂
  Na jó, lehet, hogy porszívózni jobban tud, de én pedig azt tudom, hogy miként lehet például a szőnyegek színét felfrissíteni:

  Szőnyegtisztítás hozzávalói:
  szódabikarbóna és nem árt egy porcukorszóró sem

  Meghintjük a szőnyeget a szódabikarbónával.
  Állni hagyjuk 20-30 percet.

  Kiporszívózzuk. és tádám!
  A képen nem látszik, de tényleg élénkebbek a színek.

  Ha esetleg porallergiás is van a családban, akkor a matrac tisztításánál leírtak alapján illóolajat is keverhetünk a szódabikarbónához.
  Ha pedig foltok is vannak a szőnyegen, akkor víz és ecet 8:2 arányú keverékével át lehet törölni. Nyugi, az ecet szaga elillan.
  Jó tisztítást!

  A kukabúvár szemetesének tisztántartása

  Kisebbik Picinykém legkedvesebb elfoglaltsága (lenne) a “fogj meg valamit, és dobd ki a szemetesbe” játék. Minap megyek ki a konyhába, és azt veszem észre, hogy Cukorka ott áll a kitárt szemetes szekrény előtt. Arcán huncut mosoly, de szemén látom: “Hopsz, már megint lebuktam!” Meg mernék rá esküdni, ha már elegendő mennyiségű sárgarépát elropogtatott volna, amely a  fütyülés tudományához szükséges, akkor most figyelemelterelés végett egy Hacki Tamást is megszégyenítő dallamba kezdene. Na de miután az ő és a sárgarépa viszonya meglehetősen ambivalens, ezért marad a jó, öreg, anyát lefegyverző mosoly. Ezek után természetesen nincs más választásom, mint visszamosolyogni, kivenni a kezéből a kidobástól épp csak megmentett nagyobbik Picinykém cipőjét, majd indul a kukabúvárkodás, melynek eredménye a következő: még egy pár cipő, egy darabjaira szétesett játék (még megjavítható) és egy ép játék.

  Szemetesünk tisztítása alatt hallgassuk meg Hacki Tamás
  füttykoncenrtjét. Kellemest a hasznossal 🙂
  Bár kisebbik Picinykémet a kellemetlen szagok hidegen hagyják, engem a legkevésbé sem. Ennek kiküszöbölésére a szemetesvödör aljába öntök fél csésze szódabikarbónát, melyre még szórok egy pár csepp eukaliptusz – vagy levendulaolajat. Így a “búvárkodás” kevésbé kellemetlen :).
  Miután a szemetesünket elrejtő szekrény fogantyúi sem a makulátlan tisztaságukról lehetnének híresek, ezért ezt elkerülendő a következő eleggyel fertőtlenítem:
  1 tk. bórax 
  2 ek. ecet
  5 csepp illóolaj (fertőtlenítő hatásúak például az eukaliptusz -, levendula -, teafa- és grépfrútmagolaj)
  3 dl melegvíz 
  A keveréket beleöntöm egy szórófejes flakonba, és ezt használom a fertőtlenítendő területekre (WC-fogantyú, munkapult, szekrény fogantyú, stb.)
  Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!