Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Ágyvégből fejvég

Nesz az előszobából. Először egyre intenzívebb, majd elhalkul. Érzem, hogy néznek. Csendes szuszogás. Egy meleg kis kéz megérinti a lábamat, megsimogatja, aztán megszólít. Felmásznak. Bújnak. Arcon csókolnak.

És egy pillanattal később….

 

 

Ilyen egy átlagos hétvégi reggelünk.  (Oké, Picinykéim többségében nem esnek le az ágyról, és kinézetük sem kukákhoz hasonlatos.) 🙂

Szóval adott egy tökéletes rugózású ágy, melynek hivatalos neve fakeretes rugós matrac. Lényege, hogy nem kell hozzá ágykeret, de mégsem a földön van, hanem négy lábon áll. Azért esett erre anno a választásunk, mert viszonylag keskeny a szobánk,  és nem akartuk még egy kerettel is elvenni a helyet. Viszont így ágyvégünk sem volt. Igen, már csak múlt időben beszélhetünk erről. 🙂

Anyukám kapott egy régi ágyat tűzifának (!). Megsúgom, nem égettük el. Helyette az ágyvégből ágyfejet készítettem.

 

PICT0262Az ágyvég elülső része hasonló formaképp nézett ki. No igen, az “előtte” kép lemaradt, ezért most csalok: ez a már a kész példány hátulja. Mindenesetre mustársárga színben pompázott mindkét fele.

 

 

PICT0029Első lépésként az egészet lefestettem fehérre.

 

PICT0030Utána pedig következzék a varázslat. Mert ez biza az. Csak varázspálca helyett stencilt (a Decor Laborból), kalap helyett festéket használtam, és nem nyuszi lett a végeredmény, hanem minta. Méghozzá gyönyörűségesen szép. 🙂

A stencilezés fontos momentuma, hogy a festőszivacs (jelen esetben szivacsos henger) nem tocsoghat a festékben. Ezért minden egyes festékbe mártás után egy papírtörlőn is áthengergettem, majd csak utána görgettem végig a stencilen.

 

PICT0033Íme az első lenyomat. Középről (ez az ágyfejnek csak az egyik fele, de ha a kettőt összerakjuk, akkor ez az egész közepe) indultam kifelé, hiszen fontos, hogy a középpontban legyen egész minta.

 

 

PICT0037Ha a stencilt elsőként pontosan raktuk fel, akkor utána már nincs is szükségünk méricskélésre, mert ez lehet az alap. A felfestett mintasor legalsó részére ráhelyeztem a stencil legfelső mintasorát, és így kaptam a következő “adagot”. A stencilt alul és a jobb oldalán maszkolószalaggal rögzítettem.

 

PICT0038Itt pedig már két adag stencilezésnél tartottam. 🙂

 

 

PICT0057Miután az ágyfej egyik felével végeztem, hozzáillesztettem a bal oldalát, hogy középen egész mintát kapjak, majd haladtam kifelé. És most mondanám, hogy tádám, ilyen lett, de még előbb megmutatom, hogy miként rögzítettük a falra.

 

 

PICT0262Szóval 2 db kb. 4 cm átmérőjű lyuk lett belemarva a támla hátuljának felső részére, melyeknek a felső része fémlappal le lett takarva. Majd ezeknél fogva lettek a falon található csavarokra felakasztva.

 

PICT0254És akkor most már mondhatom, hogy tádám, ilyen lett. 🙂

 

 

PICT0016

 

 

PICT0216

 

 

PICT0013

 

 És ez az egész varázslat Ditta nélkül nem jöhetett volna létre. Millió köszönet érte!

 

Fejlec_logo-05

 

 

A "sántító" lebegő könyvespolcok

Lebegj! – mondám, és miután Ő összességében fogalmam sincs darabszámú csavart fúrt a falba, lebegett is.

Igaz, egy szösszenetnyit sántít a dolog. Sőt ha egészen hivatalos formába csomagolnám a tényeket, akkor a következőképp hangzana:
Lebegő polc tanúsítványának kérelmét elutasítottuk! Fellebbezési kérelemmel forduljon X.Y-hoz.
Indokként pedig az alábbiak lennének felsorolva:
1. Amennyiben egy szemfüles látogató alulról tekintene fel rá, akkor rögtön kiderülne a turpisság.
2. Konzolok tartják. (Ők, azaz az ítélőbizottság tagjai is tudnak órák hosszat “lebegni” úgy, ha közben ülepük egy széket érint.)

Végül a fellebbezésnél X.Y. megsajnált (mázlim volt, egy vajszívű elbírálóhoz került). Elfogadta az indokomat, amit az 1. pont ellen hoztam fel:
Miután az átlagmagasság ma (?) a nők esetén 164 cm, míg a férfiak esetén 176 cm körül mozog, ezért igen kicsi a valószínűsége annak, hogy észrevegyék a turpisságot. És a lebukás veszélye évről évre csökken az akcelerációnak köszönhetően. Még egy pár évtized, és egy 3 éves gyerkőc is már csak felülről tekint le reá. 🙂
Őszintén szólva a 2. pont ellen ismertetett indokom igencsak gyenge lábakon mozog. Mindössze annyit sikerült felhoznom, hogy a konzolok fehérek és látványra belesimulnak a falba, és ha ez nem lenne elég, akkor még több tucat könyv is takarja.

Hajszál híján, de nyertem. Jelenleg pedig folyamatban van a vastag polcot elismertető tanúsítvány. Ugyanis az is sántít. 🙂

Most pedig következzék az “attrakció”!

PICT0018Első lépésként Ő felfúrta a konzolokat. Nagyon nem irigyeltem. Főként mikor a radiátorcsőnél luggatta a falat. 😉

 

 

PICT0013De legalább a polcok méretre vágásával nem kellett szöszmötölni, azt a barkácsáruház elintézte helyettünk. Fehér bútorlapot vágattunk le, melynek az aljára 2 cm vastagságú és 4 cm széles építőfát fúrtunk fel (pontosabban volt egy rakat ágyrácsból eredeztethető lécünk) ……

 

 

PICT0043… erre azért volt szükség, hogy a 4 cm széles, 0,5 cm vastagságú takarólécet hozzá tudjam ragasztani.

 

 

PICT0047Itt már szépen alakul a dolog. A takarólécek is a helyükre kerültek. Végső simításként lekentem Annie Sloan dark waxszal (Magyarországon Enikőnél szerezhető be.).

 

PICT0158-002És mondám: Lebegj! 🙂

 

PICT0164-001Hamarosan pedig megmutatom teljes egészében az ablak alatti részt. 😉

 

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: a kenyértartó úr ruhája

A helyzet két év óta mit sem változott:

Magával ragadott, beférkőzött az agyamba, és engedelmeskednem kell neki.
Nem tudok másra gondolni, csak rá!
Újra és újra látnom kell őt: reggel, délben és este, és sokszor más napszakban is.
Úgy érzem, hogy teljes mértékben eluralkodott rajtam, de nem tudok ellene tenni semmit.
Leigázott!
Szeretem!
Szenvedélyesen szeretem!

Ezt a szakirodalom függőségnek nevezné?
“Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik.” /forrás: Wikipedia/
Oké, vállalom, K. a. vagyok, csíkos bármi függő! A csíkok festése, mely korábban csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód volt nálam, az évek során elszabadult és dominánssá vált:

Legjobban azt szeretem, ahogy lehúzom a festőszalagot, és élessé válik a két csík közötti vonal. Előtte izgalommal vegyes várakozással tekintek rá, hogy a maszkoló nem tépi-e fel az alatta lévő festékréteget, vagy nem folyik-e meg a frissen festett rész.  :))

Az egész a csíkos falunkkal kezdődött (itt olvasható), utána pedig elvesztem….

 

PICT0038Eme remek darabot nagymamámmal folytatott cserekereskedelem alkalmával sikerült megkaparintanom (illetve elcserélnem egy gyönyörű fa kenyértartóval). A legjobb az egészben, hogy mindkettőnk meg volt győződve arról, hogy zseniálisan jó üzletet kötött. 🙂

Persze ütött-kopott darab, de ezen könnyen lehet segíteni.

 

PICT0079Első lépésként kissé megcsiszoltam az egyébként is kopottas részt. Csak azért, hogy még nagyobb pacát kapjak. 🙂 De főként, hogy tapintásra ne legyen olyan éles a különbség a festett és kopott rész között.

Utána felragasztottam egy festőszalagot átlósan a felületére. Szerettem volna, hogy az eredeti színében (részben) tovább pompázzon.

 

PICT0092Aztán lefestettem fehér alapozóval.

 

PICT0098Utána újabb maszkoló csíkokat ragasztottam fel, hogy a korábban csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmódom (azaz csíkok festése) dominánssá válhasson.

 

PICT0100Végül színek formájában előtört a kicsike. 🙂

 

PICT0114Aztán a maszkoló letépésénél a régi festék egy része is eltűnt. Kitépjük a hajunkat ilyen esetben? Ááá, dehogy! Festék, a jó barát jön, és segít.

Ezzel újabb részt választottam le maszkolóval az eredeti színről, és mentával lemázoltam.

 

 

PICT0151Végül ezt az eredményt kaptam. 🙂

A két szélén és az alján látható piros csík dekortapasszal lett megoldva.

 

PICT0137Bár az akrilfesték jól bírja a vizet, azért nem árt lakkal is bevonni a felületet.

 

És  ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

 Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Konyhatuning: a kamraajtó és a képkeretek

Kamraajtónk és képkereteink között eddig a percig semminemű kapcsolat nem volt. Maximum annyi, hogy tisztes távolságból figyelték egymást. De semmi több. Pedig az előbbi szinte kiáltott óriásira düllesztve fekete mellkasát, hogy “Itt vagyok, hasznosíts, díszíts, vagy legalább írnál rám, ha már táblafestékkel lemázoltál!” Nálam pedig süket fülekre talált. Nem írtam rá, nem biza! Se kenyeret, se tejet, se semmit. Kemény csoki vagyok! 😉

Aztán előkerült egy tucat képkeret, egy pár recept, festék és gyertya…..

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEzeket e képkereteket egy kedves ismerősünk készítette évekkel ezelőtt (eddig máshol hasznosították magukat), de bármely fa képkerettel helyettesíthető, miután levettük a hátulját, és az üveget a kerethez ragasztottuk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAItt pedig a táblafestékes ajtónk látható, melyre felcsavaroztam apró fejű csavarokkal a kereteket.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAztán következhetett az alkotás: korábban már leírattam a családtagjaimmal a kedvenc receptjeiket. De aztán valahogy túl sterilnek  és hivatalosnak tűntek, és némi bohém beütésért kiáltoztak.  Ezért hát gyertyával különböző formákat (pöttyös kancsó, fazék, kávésbögre) rajzoltam rájuk, majd Kisebbik Picinykémmel vízfestékkel lefestettük. A viasz lepergeti a festéket, így a minta kirajzolódik. Mint egy varázslat. 🙂

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA A rajztudásomat jobb nem elemezni, ezért írtam le az előbbiekben, hogy miket is láthatunk a képeken. 🙂

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERACsak hogy a hatszöges motívum újra felcsendüljön, beszereztem az Apródon egy kirakót, mely eme alakzatnak örvend. Ezek hátulját lefestettem, és végül felragasztottam az ajtóra, és ezt kaptam:

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA krétás kép egy muffin akar lenni tortatálon (nem pálcikás muffin, ahogy Ő gondolja), melyet krétafilccel firkantottam fel az ajtóra. Alatta pedig egy pulikakas látható. Névadója én lennék, mert nem sikerült dűlőre jutnom, hogy pontosan milyen fajhoz is tartozhat eme állat.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVoltak olyan receptek, melyeket korábban már lamináltunk, ezért a vízfestékes bevonat náluk szóba sem jöhetett. Ezeket dekortapasszal díszítettem.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

És hosszú idő után egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Konyhatuning: kávédaráló más szerepben

Azt már többször is érzékeltettem, hogy minő lelkesedéssel tudok megkaparintani egy-egy kuka mellé “kiállított lomot”, melyet aztán vigyorral az arcomon, indiánszökdeléseket imitálva hazaszállítok.

Közel egyenrangú örömforrásnak tekinthető, ha a kacatot valaki más bányássza ki, majd átnyújtá nékem. Mert tudja, hogy szeretem.

A lomot.

És azt is, aki odaadta. 🙂

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEz egy kávédaráló volt fénykorában.

Ugye milyen gyönyörű?!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAElső lépésként leszedtem a daráló részt az alapról, majd nekiestem mindkettő csiszolásának (illetve a fém részen a festék kaparásának is). És takarításának (azt inkább nem is részletezem, hogy a daráló belsejében milyen érdekes képződményekre bukkantam).

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMiután végeztem az előbbi metódussal, ezt az eredményt kaptam.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKövetkezhetett a kedvenc részem: a festés. Naná, hogy csíkos mintában gondolkodtam.  🙂

Maszkolóval elválasztottam a csíkokat, majd a közöket különböző színűre festettem. Az alap felső felét pedig fehérre mázoltam.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVégül ezt az eredményt kaptam.

Szeretem, ha egy régi használati tárgy a későbbiekben is valamilyen funkciót tölt be. Mégiscsak ezért jött létre.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÍgy lett a kávédarálóból befőttes gumi tároló. 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

És most mondhatnám, hogy ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról, de így nem lenne igaz (csak félig húzhatok át egy pontot):

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

 Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Tatin torta

Bevallom, a főzés nem tartozik az erősségeim közé. Valószínűleg ebben nagy mértékben közrejátszik ama tény, hogy Ő kedvenc étele a sajtos-tejfölös tészta (két Picinykém sem tiltakozik ellene). Ennek elkészítésénél csupán arra kell ügyelnem, hogy a sajtot a reszelőnek ne a nagy lyukú, hanem a kis nyílásokkal rendelkező részen reszeljem le. A tészta 8 perces főzési idejének betartása kismiska ehhez képest.
 
Viszont sütni szeretek. Nagyon! Lehet sütemény, torta, kalács, kenyér, kifli, zsemle, stb. Minden jöhet. Egy kikötésem van: legyen egyszerű! Az egész éves kedvencünk (szerencsére télen-nyáron van alma) a Tatin nővérek tortája, akik ha minden igaz, szórakozottságuk lévén fejjel lefelé pakolták a hozzávalókat a tepsibe. Már pusztán e miatt is rajongok érte!  Teljes mértékben tudok velük azonosulni. Nekem csak arra kell ügyelnem, hogy véletlenül se a tészta kerüljön alulra, és az alma felülre.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
 
A recept Stahl Judittól származik, mindössze egy hozzávalót módosítottam: 5 dkg-mal kevesebb vajat használok hozzá. (Az ihlet akkor jött, amikor egyik alkalommal kiderült, hogy nincs elég vajam itthon.)
Fontos közlemény: a torta nem tepsiben, hanem serpenyőben készül. Amennyiben csak műanyag nyelű serpenyőnk van, akkor azt érdemes alufóliával többször körbetekerni!
Lássuk hát a receptet:
a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. hideg víz
az almás töltelékhez:
1 kg savanykás alma
5 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1. Elsőként a tészta elkészítéséhez kell hozzálátni, mert minél tovább van a hűtőben, annál jobban érzi magát.  Tehát a lisztet elkeverjük a porcukorral, majd a hideg vajat hozzámorzsoljuk, végül a tojássárgáját és a hideg (!) vizet hozzáadva összedolgozzuk nagyon-nagyon gyorsan. Mert mint már mondám, nem szereti a meleget. (36 °C alatti testhővel rendelkező egyedek tovább pacsmagolhatják. Betanított gyíkok és békák előnyben!) A gombóccá gyúrt tésztát folpackba bugyoláljuk, és a hűtőszekrénybe helyezzük minimum fél órára, de akár egy egész éjszakára is lehet.
2. Ezek után nekiállhatunk az alma hámozásának, és vékony szeletekre vagdosásának. Ha ezzel készen vagyunk, akkor egy serpenyőben az 5 dkg vajat felolvasztjuk, és ráöntjük a 20 dkg kristálycukrot. Eme elegyet aranybarnára pirítjuk, majd pedig nyakon  öntjük az almával. Közepes lángon cirka 15 perc alatt puhulásra ösztökéljük. (Én nem teszek rá fedőt, mert akkor túl levesessé válik.) Ahogy a savanykás almát bevonja az édes cukormáz, majd a kihülés állapota felé haladva köréje kocsonyásodik… Isteni! Olykor előfordul, hogy itt meg is állok. Mert ugye meg kell kóstolni, hogy jól sikerült-e. Csak egy kanálkával. Aztán még eggyel.  Azt a keveset pedig miért is hagynánk meg? Szerencsére közel a közért. Restart! 🙂
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
3. Harmadik lépésként várjuk, hogy kihűljön az alma, és hogy dideregjen a tészta.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
4. Bekapcsoljuk a sütőt 200 °C-ra (gázstő 6-os fokozat). Amíg melegszik, addig a tésztát kicsivel nagyobbra (1-2 cm-rel) nyújtjuk mint a serpenyő átmérője. Utána pedig ráhelyezzük a kinyújtott példányt az almák tetejére. Ennek egyik egyszerű módja, hogy a tésztát felcsavarjuk a nyújtófára, majd az almák fölött lecsavarjuk. Ezt követően a széleit szorosan betuszkoljuk az almák alá.
Senki ne lepődjön meg, ha szakad. Egy jó tanács: Ne essünk pánikba! Vegyünk mély levegőt, vizezzük be az ujjunkat, majd simítsuk össze az eltávolodott részeket. Ha nagyobb kráter keletkezett, akkor bizony foltozásra van szükség: egy fölösleges darabot az oldalából lecsippentve szintén vizes ujjal összedolgozzuk. Tádám, készen is vagyunk a varázslattal.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
5. A serpenyőt (műanyag nyelet több réteg alufóliába kell csomagolni!) a felmelegített sütőbe helyezzük 20-25 percre. Ha megsült, pár percet várunk, és kiborítjuk egy tálra.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
A nyári változatnál csak annyi különbség van, hogy vaníliafagylalttal tálalom. Isteni finom! És ahogy a Tatin nővérek mondanák: Bon apettit!
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

A legegyszerűbb süti

No igen, Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ életében ez az első recept. Mert eddig azt hittem, hogy nem illik a blog profiljába. Most pedig azt, hogy igen. Mert mégiscsak Kucorgónál (helyesen -ban lenne a vége, mert az otthonunk, de jelen esetben kissé furcsán hangzana) kerül terítékre. És szeretjük. A sütit. És Kucorgót is. 🙂
A most bemutatott sütemény annyira pofonegyszerű mint amennyire finom. A nyár folyamán anyukám lepett meg minket vele egy látogatásunk alkalmával. Neki pedig Mautner Zsófia mutatta. Nem személyesen. Televízión keresztül.  Ő is változtatott rajta egy kicsit, aztán én is. 🙂
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
A recept tényleg annyira egyszerű, hogy amikor egy hosszabb túra, szánkózás vagy bármi után hazatérvén csak minimális energiánk maradt a “rögtönvalamifinomat” táplálék előállítására, no akkor jön ez a fantasztikus sütemény.

Mert ehhez alapanyag szinte mindig van otthon:

  • gyümölcsök (30-40 dkg)
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csésze zsemlemorzsa (én saját készítésű, durvábbra aprított változatot használtam)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Elkészítése:
1.  Elsőként a sütőt 180 fokra állítom, hogy felmelegedjen.
Amíg a gyümölcsöket megpucolom és kimagozom, addig a vajat egy serpenyőben felolvasztom, és nyakon öntöm a cukorral, majd aranybarnára karamellizálom.  Utána a gyümölcsöket kiporciózom a hőálló tálkákba (lehet egy nagyobb tálban is sütni az egészet):  körülbelül a 1/2-ig vagy a 2/3-áig teszem a gyümölcsöket.  Ezt aztán meglocsolom a karamellizált cukor felével.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

2.  A serpenyőben maradt karamellhez hozzákeverem a zsemlemorzsát, majd azt is a gyümölcsökre öntöm.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

3. Utána már csak annyi a dolgom, hogy a tálkákat a felmelegedett sütőbe helyezzem cirka 20 percre (amíg a zsemlemorzsa aranybarna színt nem kap).
És kész! Jó étvágyat Mindenkinek!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Arra azért ügyeljünk, hogy több tálkával készüljön mint ahányan vagyunk. Biztos, hogy többen is repetázni szeretnének majd! 🙂

Ha egyéb ötleteimre is kíváncsi vagy, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!