Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Konyhatuning: a kamraajtó és a képkeretek

Kamraajtónk és képkereteink között eddig a percig semminemű kapcsolat nem volt. Maximum annyi, hogy tisztes távolságból figyelték egymást. De semmi több. Pedig az előbbi szinte kiáltott óriásira düllesztve fekete mellkasát, hogy “Itt vagyok, hasznosíts, díszíts, vagy legalább írnál rám, ha már táblafestékkel lemázoltál!” Nálam pedig süket fülekre talált. Nem írtam rá, nem biza! Se kenyeret, se tejet, se semmit. Kemény csoki vagyok! 😉

Aztán előkerült egy tucat képkeret, egy pár recept, festék és gyertya…..

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEzeket e képkereteket egy kedves ismerősünk készítette évekkel ezelőtt (eddig máshol hasznosították magukat), de bármely fa képkerettel helyettesíthető, miután levettük a hátulját, és az üveget a kerethez ragasztottuk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAItt pedig a táblafestékes ajtónk látható, melyre felcsavaroztam apró fejű csavarokkal a kereteket.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAztán következhetett az alkotás: korábban már leírattam a családtagjaimmal a kedvenc receptjeiket. De aztán valahogy túl sterilnek  és hivatalosnak tűntek, és némi bohém beütésért kiáltoztak.  Ezért hát gyertyával különböző formákat (pöttyös kancsó, fazék, kávésbögre) rajzoltam rájuk, majd Kisebbik Picinykémmel vízfestékkel lefestettük. A viasz lepergeti a festéket, így a minta kirajzolódik. Mint egy varázslat. 🙂

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA A rajztudásomat jobb nem elemezni, ezért írtam le az előbbiekben, hogy miket is láthatunk a képeken. 🙂

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERACsak hogy a hatszöges motívum újra felcsendüljön, beszereztem az Apródon egy kirakót, mely eme alakzatnak örvend. Ezek hátulját lefestettem, és végül felragasztottam az ajtóra, és ezt kaptam:

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA krétás kép egy muffin akar lenni tortatálon (nem pálcikás muffin, ahogy Ő gondolja), melyet krétafilccel firkantottam fel az ajtóra. Alatta pedig egy pulikakas látható. Névadója én lennék, mert nem sikerült dűlőre jutnom, hogy pontosan milyen fajhoz is tartozhat eme állat.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVoltak olyan receptek, melyeket korábban már lamináltunk, ezért a vízfestékes bevonat náluk szóba sem jöhetett. Ezeket dekortapasszal díszítettem.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

És hosszú idő után egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Konyhatuning: a páraelszívó burkolata

“Szekrénybe építhető páraelszívó.” Ez állt a dobozon 6 évvel ezelőtt. Imádom az ilyen szavakat. A -ható, -hető végűeket. A nyelvtani megnevezésüket viszont meg nem mondom. Bár ha anno engem kérdeztek volna a névadást illetően, akkor a kiskapus melléknévképzőt ragasztottam volna rájuk. Mert ugye nem azt mondják (az illetékesek), hogy kötelezően be kell építeni a szekrénybe. Csak éppenséggel meg lehet vele azt is tenni. Vagy alkalmas arra a célra. Vagy ha esetleg az jutna eszembe egy álmatlan éjszakán,  hogy egy szekrénybe épített szagelszívót szeretnék, akkor ez egy tökéletes célszerszám lenne a megvalósítására. De nekem nem az jutott eszembe.

Szeretem a kiskapukat. 🙂

 

tl1-62_xAz igazat megvallva, ezek a szerkezetek mégis úgy vannak kiképezve, hogy egy szekrény aljához kelljen őket fogatni (tudom, vannak más típusú páraelszívók is, de azok nekem vagy túl böszmék, vagy túl drágák)

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉn viszont két polc közé szerettem volna bepasszintani. Ezért kellett egy terv:

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA szekrény alja helyett két darab masszív konzolhoz lett hozzáfogatva. Vasból készíttettük el L alakban: a függőleges oldala a falhoz, a vízszintes része a páraelszívóhoz van fogatva.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA szerkentyűt pedig eltüntettük egy feketére festett, két oldallal rendelkező takaróelemmel (mivel az egyik oldalát a szekrény határolja, ezért nem volt szükség a harmadik oldalra). Elkészítése hasonló mint kamuládáé. 🙂

A bal sarokban látható lécek már az új kinézetét sugallják. Ágyő fekete!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVettünk 2 méter hosszú,  fél centi vastag és 2 centi széles léceket. Ezeknek egy részét felszabdaltam a takaróelem rövidebb oldalával megegyező hosszúságúra. A takaróelem 22 cm magas, ezért összesen 10 db ekkora lécet kellett lefűrészelnem, majd a végeiket kissé megcsiszolnom. Ebből 5 darabot világosra, 5 darabot sötétebbre pácoltam.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMajd faragasztóval rögzítettem őket a takaróelem rövidebb oldalához.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÓvatosan, hogy a lécek szét ne csússzanak, megpakoltam könyvekkel.

Másnap a takaróelem elejére (60 cm széles és 22 cm magas) ragasztottam fel a léceket. Itt viszont módosítottam a méreteken:

  • az 1. sorba a következő hosszúságú lécdarabok kerültek egymás mellé: 10 cm-es, 20 cm-es, 20 cm-es és 10 cm-es
  • a 2. sorba: 3 darab 20 cm-es került

Így váltakoztak a sorok, amíg a takarólelemet be nem fedtem velük.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAHiába mértem le többször is, így is túllógott az oldalán. (Nálam a mérj háromszor, vágj egyszer elv nem működik.) Ezeket a ragasztás után az eredeti takaróléccel megegyező méretűre fűrészeltem.

 

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAItt pedig a végeredmény, melyen jobban látszódik, hogy mit hablatyoltam össze 1 képpel korábban a lécek hosszúságáról. Felváltva raktam a világos és sötét színű léceket.

Pszt! Valami változás még lesz rajta, de az majd csak a fináléban lesz látható. 🙂

 

 

És ezennel egy újabb áthúzás következik a listáról:

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, és kíváncsi vagy, hogy miként alakul konyhánk további sorsa, kérlek, csatlakozz facebook oldalamhoz is:

Kucorgó ÖKORGANIZÁCIÓ

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Adventi naptár - avagy az arctalan szarvas új arca

Előzmény:

(Előre is  bocsánatot kérnék minden verskedvelő emberkétől! Ez csak egy néhol rímelő farigcsa, melyet a gyerkőcök szórakoztatására találtam ki.)

Egyszer egy arctalan szarvas agancsa cikkcakkot húzott az ablakra.
E minta abban a pillanatban visszatükröződött az arcra.
Máskor az arctalan szarvas egy rombuszt ugrott volna. Vétett.
Így lett a képet négyzet.
Végül az arctalan szarvasnak lett egy gazdája,
ki a csíkokat imádta.
Ennyi!
Nézzétek a szarvas képit…
…Csak egy pillanatra.
Mert az arctalan szarvas arca szarvas formájú azóta.

 

Jelen: 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASzarvasunk arca  azóta számot kapott,

– advent adott napját jelöli –

és valaki agancsára ajándékokat aggatott.

 

Elkészítése:

A “trófeát” már korábban elkészítettem (leírása ezen a linken található).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAJelenleg  24 db “zacskót” kellett alkotnom csomagolópapírból és dekortapaszból. Négy típust készítettem: háromszög, négyzet és henger alakút, és volt, amit teljesen becsomagoltam. Természetesen a henger formájúakba nem kerültek konkrét ajándékok (helyette idézet). 🙂

Ezeket aztán átfűztem cérnával, majd felaggattam az agancsokra.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÉs már kandallónk is van. 🙂

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Rézedény, kövirózsa, krétafilc

Bevallom, a most következő projektben semmi eredeti ötletem sincs. Maximum annyi, hogy én is elkészítettem. 🙂  Egy apró változtatást azért eszközöltem: az eredeti inverzét alkottam meg.

pretty_potted_succulentsAshley, a thehandmadehome.net blog írója alkotta ezeket a gyönyörű kaspókatIgen, anno a csíkos falunk megalkotásánál is ő inspirált. 🙂

Az egész azzal kezdődött, hogy volt egy régóta hánykolódó, sógorom által padláson fellelt rézedényünk:
Ilyen sötétbarna színben “pompázott”. Aztán nekiestem az ecetes-sós katyvasszal (elkészítése ezen a linken, Figyelem, a meséket nem kedvelők csak a zöld résszel kiemelt sorokat olvassák!), és szinte varázslatos módon, pillanatok alatt aranyos színek kezdtek kibontakozni felületén:
Hihetetlen a különbség. És nem kellett hozzá 21. sz-i csodakence. 🙂
Utána következett a díszítés. Nem akartam véglegesen átformálni, ezért krétafilccel dolgoztam. Ez száradás után nem kenődik, viszont vízzel lemosható.
Felrajzoltam a motívumot előbb a vékonyabb filccel,….
… majd a vastagabbal kiszíneztem.
A kövirózsát cserepestől elhelyeztem középen, majd kavicsokkal kitöltöttem az üresen maradt részeket.
Ha pedig megunom a geometrikus mintákat, akkor egy mozdulattal letörlöm. :))
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Táblafesték a gyerekszobában

Psszt! Valamin dolgozom. Annyit azért elárulok, hogy fekete, és a Picinykéim szobájában kap majd szerepet. Még nincs kész. De addig egy kis segítség a megfejtéshez. 🙂

Már korábban mutattam több lehetőséget (itt megtekinthetőek), hogy miként lehet a táblafestéket otthonunkban alkalmazni. Mert én a szerelmese vagyok. 🙂
Most pedig következzék a gyerkőcök szobája:

Véleményem szerint egy egész szobát bemázolni vele kissé nyomasztó. De ha csak egyetlen falat, az jöhet:

forrás
CHALKBOARD WALL. KIDS CORNER
forrás

Love the curtains and chalkboard wall
forrás

forrás

Akinek még úgy is sok a fekete, az öntse játékos formába:

Boligpluss magasin: Tavlemaling barnerommet. Chalkboard kids room
forrás
chalkboard vinyl for kids to draw on
forrás

Vagy ne a falra koncentráljon, hanem a bútorokra:

forrás
Kids dresser with chalkboard paint
forrás
51bcc963d9127e26680015f4._w.540_s.fit_
forrás

Persze a táblafesték táblán is jól mutat. 🙂

forrás
chalkboard wall in kids rooms plus the quintessential #eames rocker
forrás

És hihetetlenül jó hátteret tud biztosítani a dekoráció számára:

forrás

Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Ui.: Most megyek dolgozni, hogy a héten Picinykéim szobájából is tudjak mutatni egy darabot. 🙂

Egy szarvas három arca

Egyszer egy arctalan szarvas agancsa cikkcakkot húzott az ablakra.
E minta abban a pillanatban visszatükröződött az arcra.
Máskor az arctalan szarvas egy rombuszt ugrott volna. Vétett.
Így lett a képet négyzet.
Végül az arctalan szarvasnak lett egy gazdája,
ki a csíkokat imádta.
Ennyi!
Nézzétek a szarvas képit…
…Csak egy pillanatra.
Mert az arctalan szarvas arca szarvas formájú azóta.

Ezek után pedig bocsánatot kérnék minden verskedvelő emberkétől! Ez csak egy néhol rímelő farigcsa, melyet a gyerkőcök szórakoztatására találtam ki. Ráadásul a szarvasnak végül négy arca lett. Ennyit erről. 🙂

Rendhagyó módon utóbb mutatom be az arctalan szarvas elkészítési módját, melyet az Alisa által alkotott trófea inspirált (itt is mutattam már korábban):

Volt egy maradék vágódeszkám (a többi részét ennél a projektnél használtam el).
Valamint Picinykéim segítségével gyűjtöttem szarvnak beillő ágakat.
A vágódeszka tetejére lyukakat fúrtam. Mindig kisebb fúrószállal kell kezdeni, és úgy haladni a vastagabb felé.
Az ágakat beáztattam mint egy kiló újkrumplit, aztán oly módon meg is hámoztam (csak az egyiket sikerült, a másikhoz nagyon ragaszkodott a kérge. :))
Utána pedig kihegyeztem a végüket.
Először festeni szerettem volna a csíkokat, mint ahogy az inspirációs képen is látható.
De a festék a legszebb szóra sem akart engedelmeskedni a fedést tekintve.
Aztán eszembe jutottak nagymamám csodás hímzőcérnái.
Szóval ezekkel betekertem, majd a végeket megcsomóztam, és végül rövidebbre vágva hozzáragasztottam az ághoz.
A vágódeszkát táblafestékkel festettem le.
Az ágakat beleillesztettem a lyukakba, és voilá….
A többit már láttátok. 🙂
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

Fél lábon egy unikornisért

Szóval az úgy volt, hogy a Miskolci Állatkert környékén megtámadott egy vadállat. Rejtélyes eset. Nem is láttam a bestiát. Csak éreztem. A talpamnak ugrott neki. A szürkeállományomnak próbáltam az azt infót beadni, hogy csak egy kavics szúrt meg. Nem működött. Mert az agyam nem hülye! (Oké, fele-fele arányban az.)
Aztán egy hétre rá kezdett rémesen nem szép látványt nyújtani. Elsőként azt gondoltam, hogy tökéletes fegyelmező eszközzé válhatna: “Ha nem szállsz le édes lányom azonnal a szekrény tetejéről, akkor megmutatom a talpamat!” És láss csodát, működött. Lemászott. De csak azért, hogy megszemlélje. Nagyon-nagyon alaposan. (Mert rém érdekes.)
Másodszorra pedig A bal lábam filmcím ugrott be. Ugyanis nekem is eme testrészemmel történt az eset. Ennyi! Több hasonlóság nincs Christy Brown és köztem. (Asszem.)
Végül felkerestem (értsd: elbicegtem) a háziorvosunkat: ágynyugalom, antibiotikum, áztatás, láb pirossá színezése, stb. (A karanténhoz nagyon közel jártam.)
A szobafogság előtt még elmentem szalvétát venni azon oknál fogva, hogy befejezhessem a már fél lábon elkezdett unikornisunkat. (Itt felmerül újfent az első bekezdésben ismertetett fele-fele arány…)

Igen, egy egyszarvút. Mert a trófeák látványára érzékeny vagyok (itt már írtam róla). Ha lehet, akkor a legkevésbé se hasonlítson egy egykor élő példányra. A legjobb pedig, ha nem is létezik ilyen állat. Vagy ha igen, akkor jól titkolja. 🙂
Aztán megláttam Ashley papírmasé unikornisát. Az elején kicsit bizonytalan voltam, hogy képes vagyok-e megcsinálni. Mert pár 25-30 évvel ezelőtti papírmasézást leszámítva, teljesen érintetlen vagyok ezen a területen. Tényleg! Tehát mindenki bátran belevághat, mert Ashley hihetetlenül jó leírást ad arról, hogy miként kell elkészíteni.
Én csak nagyobb vonalakban ismertetem, illetve kiegészítem azt a részt, ami esetleg nála hiányosabb (pl. nyak).

Három gombócot formáztam. A nagyobbat három darab hírlap nagyságú újságpapírból gyúrtam, a kisebbeket pedig egy darabból. Utána maszkoló szalaggal ragasztottam körbe.
Majd a három gombócot is összeragasztottam a maszkolóval.
A nyakát A4-es méretű újságokból harmadolva hajtottam, majd felragasztottam…
…és kitömtem újságokkal úgy, hogy az alján elvékonyodjon.
Végül a nyak részhez Ashley utasításai alapján ovális alakú kartont vágtam. Én először müzlis dobozból készítettem, de az másnapra eldeformálódott, ezért szét kellett bontanom, és vastagabb pizzás dobozból kivágott (azt is duplán vettem) kartonnal helyettesítettem.
Utána következett az újságok beborítása. Ashley papírtörölközőt használt, mert szerinte könnyebb azzal dolgozni. Én pedig vakon követtem. :))
Viszont én a hagyományos tapétaragasztóval dolgoztam.
Ezt aztán 1 napig kellett hagyni száradni (még a 40 fokban is kellett neki annyi idő).
Másnap felragasztottam neki a szarvat és a füleket. Az aljukat bevagdostam…
… majd azokat “felterítve” ragasztóstifttel rögzítettem.
Utána a ragasztásnál még befedtem tapétaragasztós papírtörlővel.
Majd következett a szobrászat. :))
A szemet és az orrot szintén tapétaragasztós papírtörlőből készítettem.
Ashley ezt is nagyon szépen megmutatja.
A borítást azonban már másként csináltam mint ő. 🙂
Újabb egy nap száradás után következett a dekupázsolás.
Természetesen olyan szalvétákat nem találtam, melyeket kigondoltam, ezért aztán a legtarkább virágos változatokat választottam, melyek nagy valószínűség szerint korábban nem léphették volna át a küszöbünket. 😉
A dekupázsolásról bővebben itt van infó.
És végre elérkeztünk a hátlap elkészítéséhez, melyhez találtam családunk körében megfelelő alakú vágódeszkát. Kikunyeráltam. Aztán még egyet, mert egyébként rövid lett volna. 🙂
Az egyiknek levágtam a tetejét, a másiknak az alját, majd ….
… a két darabot 2-3 mm vastag farostlemezzel összeragasztottam.
Utána pedig csíkokat festettem rá. Az agyamat kikezdte a kánikula, így előbb felfestettem a fekete, majd a fehér csíkokat.
Ezt normál esetben nem így tettem volna: először az egészet befestettem volna fehérre, majd a maszkoló felragasztása után a fekete csíkokat.
A 40 fok és tompa eszem miatt dupla adag festőszalagot és időt pazaroltam.
És íme a kész mű, mely Picinykéim szobáját ékesíti majd. 🙂
Aki kedvet kapott a papírmasé trófea készítéséhez, annak találtam még szuper leírásokat, melyek segítségével zebra vagy bölény fejet is alkothat.
Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!